Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Húszméteres söröskorsó tornyot építettek Szegeden

Szeged - A világ legmagasabb műanyag söröskorsó tornya épült fel a hét végére Szegeden, a rekord által hozott bevétel a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány számláját gyarapította.
Több ezer ember részvételével hirdettek hivatalos eredményt a szegedi rondellánál szombat este, ahol megépült a húsz méter magasra tervezett építmény. A záróműsoron a rendezvény kedvezményezettjei, a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány képviselői is részt vettek. A szervező Rádió Plusz az érdekes kezdeményezéssel több mint egy millió forintot tudott átnyújtani az alapítvány vezetőjének, Pintér Sándornak.

Az első poharat szerda este 18 óra 51 perckor helyezték el a sárga oszlop mellett, az utolsót maga az ötletgazda, a rádió munkatársa, Habuczky Tamás tette fel szombat este 20 óra 21 perckor.

- Évek óta ez a legsikeresebb kezdeményezés. Soha ilyen mértékű figyelmet nem kapott még a szervezet és az adomány nagyon jó pillanatban érkezett. A hónap végéig ugyanis erre a pénzre nagy szükség van a működésben - közölte az alapítvány meghatódott elnöke.

Így épült A Torony. Fotó: Halof Ferenc (galéria)

Habuczky Tamás elmondta, a rendezvénnyel az volt a céljuk, hogy szórakozva vegyék rá a négynapos szegedi grillfesztivál látogatóit a jótékonyságra, s az eredmény bizonyítja, hogy ez sikerült. Elárulta: volt olyan család, amelytől az a kislány hozta a szívekkel és virágokkal feldíszített műanyag korsót, akinek az életét öt évvel ezelőtt a szolgálat mentette meg azzal a mentőautóval, melyet ma is használnak.

 Daruskocsiból az utolsó korsókat helyezik el a világ legmagasabb, húszméteres söröskorsó-tornyának tetején.
Daruskocsiból az utolsó korsókat helyezik el a világ legmagasabb, húszméteres söröskorsó-tornyának tetején.
Fotó: Kelemen Zoltán Gergely (MTI)

Az akcióhoz nem volt nehéz csatlakozni, csupán a fesztiválon elfogyasztott ital félliteres műanyag korsóját kellett a toronyhoz vinni. A rakparton, a rondellánál levő szerkezet felállítását egy építőipari cég vállalta el és tervezte meg statikus mérnökök segítségével. A hét emelet magas alumínium vázhoz speciálisan rögzítették a korsókat. A munkálatokban a szegedi tűzoltóság is segített.

A tornyot a kilátogató vendégek építették saját műanyag, félliteres korsóikból. Minden elhelyezett korsó a 20 méteres magasságig virtuális forintokat jelentett, amelyek valódi pénzzé váltak a támogatók jóvoltából. 20 óra 45 perckor volt az eredményhirdetés. Király Tamás műsorvezető borzolta a jelenlévők és a rádióhallgatók idegeit, míg végre kimondta: megszületett a világrekord, s átnyújtották jelképesen Pintér Sándornak a már említett pénzösszeget.

Több mint egy millió forint gyűlt össze. Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Több mint egy millió forint gyűlt össze. Fotó: Kelemen Zoltán Gergely (MTI)

Az eredményhirdetést konfetti- és szerpentineső kísérte, az eseményt néhány perces, de annál látványosabb tűzijáték zárta.

A szervezők azért gondoltak az alapítványra, mert az egyik legfontosabb feladatot látják el a dél-alföldi régióban. A három és fél megyéből – Csongrád, Bács-Kiskun, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megye déli része – álló területről tavaly 1300 hívás futott be az újszülöttmentő ügyeletéhez.

A világ legmagasabb söröskorsótorny. Fotó: Kelemen Zoltán Gergely (MTI)
A világ legmagasabb söröskorsótornya.
Fotó: Kelemen Zoltán Gergely (MTI)

Pintér Sándor elmondta: az életveszélyben levő csecsemők megmentésén dolgoznak. A kicsikre elsősorban az oxigénhiány veszélyes, így az életben tartás mellett a súlyos károsodás megelőzése is feladat. Az alapítványnak évi húszmillió forintot kell összegyűjtenie az üzemeltetéshez, hiszen az államtól csupán a működési költség 70 százalékát kapják meg. A mentési szám a második legmagasabb az országban, az ellátandó területben pedig ők az elsők, és csupán egy mentőautóval dolgoznak.

A rekord mellett egy játékkereskedés vállalta, hogy a torony súlyával megegyező súlyú játékcsomagot juttat el az Újszegedi Gyermekkórháznak. A vasárnapi mérlegelés után a tartószerkezetet hétfőn bontják el 11-13 óráig. A munkálatok befejezéséig a rakpartot lezárják.

Olvasóink írták

58 hozzászólás
 • 58. Toygo 2010. augusztus 25. 21:43
  „Miért kell mindenben a rosszat keresni? Szerintem ez egy nagy ötlet volt, akinek meg nem tetszik, az találjon ki jobbat!”
 • 57. valoperes_zugugyved 2010. augusztus 24. 19:27
  „az valo neked...”
 • 56. valoperes_zugugyved 2010. augusztus 24. 05:43
  „még jozanul is összekeverni a KORSOT A POHARRAL..HÁT...”
 • 55. jozko 2010. augusztus 23. 21:29
  „50 TOM:

  Lásd: 1.”
 • 54. flexsnake 2010. augusztus 23. 19:08
  „52. ha tanult lennél, tudnád:a fél literes műanyag söröspohár neve korsó.

  nagy szar volt az egész, drága, kicsi és hányadék”
 • 53. CID. 2010. augusztus 23. 17:32
  „KMX
  DEHÁT MIT LÁT SZERENCSÉTLEN FIATAL A SZÉCHÉNYI TÉREN ?
  SÖRFESZT
  BORFESZT
  PÁLINKA FESZT
  IGY NÖL FEL.
  PERSZE HOGY RÁSZOKIK.
  A POLGÁRMESTERJENÖ A FELELÖS EZÉRT.
  SENKI MÁS.
  IDEJE LESZ HA ELTÁVOZIK.”
 • 52. CID. 2010. augusztus 23. 17:30
  „SZOMORU EZ
  MÁRMINT H NEM JAVITOTTÁK KI A CIMET.
  A KORSONAK FÜLE VAN.
  A POHARNAK NINCS.”
 • 51. bespin 2010. augusztus 23. 16:10
  „49."(akkor is, ha valóban szomorú, hogy az állam nem megfelelően preferálja ezeket a szolgáltatásokat)"

  Itt a pont. Ha ezt preferálná, nem kellene ilyen rendezvényeket tartani. Én speciel örülnék, ha nem lennének ilyen alapítványok, mert feltételezné az eü. jó működőképességét.”
 • 50. TOM 2010. augusztus 23. 15:45
  „To 49.
  Ilyet azért ne kívánjunk senkinek! Én inkább gratulálni szeretnék az Alapítvány minden dolgozójának, elképesztő munka amit végeznek.

  És néhány korábbi ,,jóképességűnek" címezve - akik ha kilátogattak volna és nem csak egy karosszékből okoskodnának és húznának le egy kiváló kezdeményezést, talán nem itt tartana az ország sem.
  1, A korsó nem valami füles izé, az űrmérték, méghozzá 0,5litert jelöl.
  2, Nem volt kötelező sört inni, bármit lehetett, akár vizet is, ezt hangsúlyozták is - például én sem iszom alkoholt, gyömbért ittam a korsóból. (ami azért korsó, hogy egységes legyen és megálljon - vélhetően a legtöbben eleve abban kérték kint az italukat)
  3, Azért nem adományokat kértek, ahogy tudom, mert nem akartak plusz terhet az embereknek - hiszen a pénzt a támogatók a rekorddal biztosították. Ha kilátogattatok volna és segítettetek volna Ti is jelképesen akkor tudnátok.

  Én kint voltam, és Nekem egy óriási élmény volt. Pozitív gondolatok és közösségi érzés, ez járt a kezdeményezéssel, amit pár buta hozzászólás itt még véletlen sem fog csorbítani. Számomra és a legtöbb kilátogató számára biztosan nem. Én gratulálok hozzá és további sok sikert kívánok.”
 • 49. Kaccat 2010. augusztus 23. 15:22
  „köcsögök vagytok, a toronyban a helyetek...

  nem édes mindegy, milyen eszközzel hívják fel a figyelmet? ez a sok korsó (pohár, kinek mi tetszik, de itt igazából az űrtartalom határozza meg az elnevezést) kiürült volna akkor is, ha nem rakják egymásba...

  kívánom az itt fröcsögőknek, hogy ha az újszülött gyerekének szüksége lenne rá, akkor azt a választ kapják, hogy sajnos elfogyott a pénz, nem tudunk menni... akkor talán elgondolkoznátok, hogy nem csak fikázni kellene mindent, és mindenkit, hanem esetleg kicsit adni is... (akkor is, ha valóban szomorú, hogy az állam nem megfelelően preferálja ezeket a szolgáltatásokat)”
 • 48. bespin 2010. augusztus 23. 15:10
  „A szülész-nőgyógyász, gyermekorvos szakkollégium tagjai miért nem támogatják az újszülött életmentő alapítvány?
  Nem merik vagy nem "fussa" rá??”
 • 47. csemarti 2010. augusztus 23. 14:57
  „Igénytelen volt az egész!!
  A csövik táncoltak erre a "punk" zenére.
  Szégyellheti magát a szervező!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 46. N.P. 2010. augusztus 23. 13:53
  „CID. 2010.08.23. 10:07

  "az állam alap feladata lenne a TÁMOGATÁS!
  EZT SUMAKOLTAK EL 8 ÉVEN ÁT !" --- " " ide a két idézőjel közé beírhatod azt a támogatást, amit az előző Orbán kormánytól kapott ez a szervezet!”
 • 45. bélás 2010. augusztus 23. 12:41
  „38.
  a csóró magyar egyszer bulizhat v kétszer, ak kitesz magáért, mert a magyar szeret bulizni.
  olyankor nem teát iszik.”
 • 44. kommandos 2010. augusztus 23. 12:16
  „Km/X!
  Tökéletesen igazad van!
  Ha nem menne a mentő a gyerekéért annak aki itt ugatérozik, akkor rohadtul fel lenne háborodva, és ordítana fájdalmában.
  Ne kukacoskodjon már itt senki, hanem bizzon benne, hogy soha nem lesz szüksége arra a kocsira.
  Teljesen mindegy, hogy sörért, borért vagy pálinkáért, de pénz gyűlt össze, ami létfontosságú.
  Köszönet mindenkinek, aki odatette a poharát, teljesen mindegy, hogy mit ivott belőle. Miden fesztiválon egy ilyen akció és évi 15-20 milla is lehetne.”
 • 43. KM/X 2010. augusztus 23. 11:43
  „<moderálva> Nem fogják fel hogy mekkora szükség van erre a kocsira.Ez az emberek szégyene hogy csak az alkoholra kltenek.Bezzeg ha almát árultak volna senki nem ment volna oda hogy támogassa a koraszülött szolgálatot.De ha a gyerekével baj van és segíteni kell mindegyik elvárja hogy ott legyen azonnal a segítség.Ezen kell elgondolkodni gyökerek nem azon hogy ki és milyen formában segít.”
 • 42. rastaman 2010. augusztus 23. 11:10
  „Mocsok, piszok, szemét, húgy- és hányásszag. Ez kell nekünk! Szeged új arca formálódik itt ....”
 • 41. CID. 2010. augusztus 23. 10:07
  „az állam alap feladata lenne a TÁMOGATÁS!
  EZT SUMAKOLTAK EL 8 ÉVEN ÁT !
  ÖKET SZIDDSZERENCSÉTLEN.”
 • 40. zenga 2010. augusztus 23. 09:34
  „Egy kis kiigazítás... nem volt kötelező sört inni! Mi almalét kértünk a gyerekeinknek. A lényeg a támogatáson van. Kívánom minden negatív hozzászólónak, hogy soha ne legyen szüksége az újszülött életmentő segítségére. Köszönjük a kezdeményezést! Szép volt Habu!”
 • 39. CID. 2010. augusztus 23. 08:36
  „LEGKÖZELEBB PÁLINKÁT A CSECSEMÖKNEK AKCIO LESZ
  :D”
58 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Befejeződött a szegedi Víztorony tér felújítása

A tervezettnél közel egy hónappal hamarabb készült el Szegeden a Víztorony tér felújítása; a beruházást szombaton Botka László, a város polgármestere adta át. Tovább olvasom