Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Húszmillió forint értékű halat loptak a Fehér-tóról

Infrasorompóval ellátott biztonsági rendszert szerelnek föl a napokban a szegedi Fehér-tón. Az előzmény: nemrég húszmillió forint értékű anyahalat loptak el rapsicok a Szegedfish Kft. tavaiból.
Nem lehet másként csökkenteni az orvhalászok évről évre ismétlődő, sokmilliós kártételét, csak csúcstechnika alkalmazásával. – Nemsokára infrasorompóval ellátott biztonsági rendszert léptetünk működésbe a tavakon – mondja Sztanó János, a Szegedfish Kft. ügyvezető elnöke. A közelmúltban összesen húszmillió forint értékű anyahalat loptak el ismeretlen tettesek az egyik tóból. Az infrasorompós rendszer fénye emberi szem számára láthatatlan – ám ha valaki a „fénykerítésen" belülre kerül, azonnal működni kezd a riasztóberendezés és a videokamera.

Ilyen rendszert már takarmánylopás megelőzésére is életbe léptetett a cég, s az eredmény: megszűntek a lopások. A halőri szolgálat létszámát is növelik, és külső őrző-védő cég is együttműködik a gazdasággal – de az óriási, több mint kétezer hektáros, részben náddal borított területen csak csúcstechnika igénybevételével előzhető meg igazából a haltolvajlás. A rapsicok kegyetlen módszerekkel dolgoznak, például „gereblyével", aminek alkalmazásával a kifogottakon túlmenően rengeteg halat megsebeznek, s ezek csak később pusztulnak el. Varsát is igénybe vesznek, és a halőrök sokszor csak a döglött halakkal telt varsát találják meg. – A rendőrök nagyon sokan segítenek a gazdaságnak, sokszor közúti ellenőrzéseknél buknak le a halat szállító orvhalászok. Tavaly hat-hét alkalommal indult orvhalászok ellen rendőrségi eljárás – mondja az ügyvezető.

Halőrök, rendőrök együtt

A Szegedi Herman Ottó Horgászegyesületnél összehasonlíthatatlanul jobb a helyzet, mint évekkel ezelőtt – tudjuk meg Schreiter Tibor ügyvezető alelnöktől. Akkoriban sokszor találtak varsákat, nagyhálókat a halőrök az egyesületi vizeken. Mostanában ilyenre nincs példa: az ellenőrzés egyre szigorúbb. Két főállású halőrön kívül huszonhat társadalmi – szintén vizsgázott – halőr vigyáz a vizekre. Az egyesület a vízi rendőrökkel, és a röszkei rendőrőrssel is rendszeresen végez közös ellenőrzéseket. A megyében összesen mintegy kétszáz főállású halőr dolgozik, gazdálkodók, horgászegyesületek alkalmazásában. Számuk évente húsz-harminccal nő.

S mi a helyzet a megyében másutt? A Tiszán orvhalászat nemigen jellemző, az orvhorgászat annál inkább. – Épp most kaptunk a vízi rendőröktől jó húsz följelentést. Ez a legutóbbi napok termése – halljuk Papp Andrástól, a Csongrád Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal halászati felügyelőjétől. Évente négy-ötszáz följelentés érkezik a felügyelőhöz halorzás-ügyben. – Ha valakit orvhorgászaton, orvhalászaton érnek, egyszerre két eljárás is indulhat ellene. Az egyiket a megyei halászati felügyelő indíthatja – kétezertől százezer forintig terjedő halvédelmi bírságot szabhat ki –, másikat, ha súlyosabb az eset s bűncselekménynek minősül, a rendőrség indítja. Ez akkor történik, ha a rapsic állatkínzást követ el, például „gereblyével" rángatja ki a halakat a vízből, testükbe akasztva a horgot, vagy elektromos eszközzel halászik – illetve, ha az eltulajdonított hal tízezer forint fölötti értékű.

– Az orvhorgászokat, s a tilalmi időben, az engedélyezetten felüli mennyiségű halat zsákmányolókat nehéz kiszűrni. Hiszen olyanok, mint a „szabályos" horgászok, akiket zaklatás lenne félóránként ellenőrizni – mondja Újhelyi Dezső, a Tisza Halászati Szövetkezet elnöke. A halászoknak van ellenőrzési joguk: elkérhetik a horgászok okmányait. Egyébként a szövetkezet gyorsjáratú motorcsónakot szerzett be pályázati úton. Nagy távolságból érkező jelzésre is hamar a helyszínre érhet – még mielőtt a rapsicok eltüntetnék a bizonyítékot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Letartóztatták a Karcsikát felkutató Földesi-Szabót

Letartóztatták a Mehmet Karcsikát felkutató és hazautaztató alapítvány kuratóriumi elnökét.… Tovább olvasom