Délmagyar logó

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -5°C | 1°C Még több cikk.

Huszonkét év - egy négyes

Szeged - Huszonkét évnyi tanulása során csupán egyetlen négyes került bizonyítványaiba a szegedi Ambrus Gergelynek. Csütörtökön avatták doktorrá a fiatal matematikust, aki PhD-fokozata mellett a köztársasági gyűrűt is átvehette.
Köztársasági gyűrű átadásával kezdődött csütörtökön a Szegedi Tudományegyetem doktoravatása. Ambrus Gergely matematikus vehette át a köztársasági elnök által adományozott kitüntető címet, amelyet azok kapnak, akiknek középiskolai bizonyítványaik, egyetemi zárójegyeik és doktori vizsgájuk is színötösre sikerül. A 28 éves szegedi fiatalember még az általános iskolában is végig kitűnő volt. Azaz: csak majdnem.

– Második osztályban volt egy négyesem testnevelésből – mosolygott a fiatalember, aki beszélgetésünk során többször hangsúlyozta: nem tartja olyan hatalmas dolognak azt, hogy tanulmányai alatt végig jeles tanuló volt. – Egy idő után természetesen már motivált, hogy ne rontsak a statisztikámon, de szerintem sokkal fontosabb, hogy valóban jó legyek abban, amit csinálok, mint az, hogy milyen a bizonyítványom.

Gergely Vámosmikolán járt általános iskolába. – Ott kaptam nagyon jó alapokat, igazi „békebeli" tanító nénim volt – mesélt a kezdetekről. Szegedre kerülve kezdte el a matematikai versenyzést, majd a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium hatosztályos matematika tagozatán folytatta tanulmányait, végül a Szegedi Tudományegyetemen diplomázott és szerezte meg PhD-fokozatát. Egy évvel korábban a doktori fokozatot egyébként már a University College Londonon is megszerezte. Kiemelkedő tanulmányi eredménye szerinte jó adottság kérdése.

Ambrus Gergelyt csütörtökön avatták doktorrá. Azt mondja, sosem magolt – csak jó a memóriája. Fotó: Schmidt Andrea
Ambrus Gergelyt csütörtökön avatták doktorrá. Azt mondja, sosem magolt – csak jó a memóriája.
Fotó: Schmidt Andrea

– Sosem voltam magolós, egyszerűen jó a rövid távú memóriám – magyarázta. Érdeklődése is rendkívül sokrétű: a matematika mellett például szavalásban is jó volt, még versenyekre is járt. Emellett a mai napig hegedül, barlangászik és túrázik – nem otthon ülő tanulógép.

Gergely azt mondja: lehetőségek és ajánlatok terén soha nem származott előnye kitűnő bizonyítványaiból. – Ha megkerestek, a tudásom miatt tették – fogalmazott az elméleti matematikus fiatalember, aki tavasszal Cambridge-ben, néhány hónap múlva pedig Amerikában lesz vendégkutató. Londonban és a tengeren túl mindemellett tanított is.

Bár a legtöbb tehetséges fiatal egyértelműen külföldi karrierről álmodik, Gergely mindenképpen ragaszkodik egy magyar álláshoz. Ez a fővárosi Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézetben van. A külföldi lehetőségeket sem szívesen hagyja ki. – A magyar matematikusok szerencsére jó helyzetben vannak, tudásuk versenyképes a többi országban élőkével – mondta Gergely. – És ez független attól, hogy valaki aranygyűrűs vagy sem. Ez a díj sem lenne teljes értékű, ha egyébként nem lennék eredményes a matematikai kutatásban.

Olvasóink írták

 • 15. Smerdis 2011. augusztus 18. 20:48
  „8. Stif 2011.07.02. 17:21

  él is, tagja a szegedi karszt és barlangkutató egyesületnek :)”
 • 14. CsendEstiBor... 2011. július 03. 09:23
  „immanuel 2011.07.02. 18:15: Írok erről 1 TudósBlog bejegyzést.”
 • 13. joy 2011. július 03. 05:19
  „Gratulálok!
  Ritka tehetség, aki nem csupán szobatudós, de él is.
  Érdekes, hogy akik a matekban jók, jó affinitásuk a zenéhez is.

  A kiváló rövid távú memória különleges adomány. Nem kell magolni-bebiflázni, elég átolvasni az anyagot /ha jó a tanár-előadó még az is fölösleges. Azután felelésekkor, vizsgákon minden előugrik, majd kerül az emlékek süllyesztőjébe, de ha kell valami rögtön fölvillan a megoldás.

  Tudását, tehetségét hasznosítsa a nagyvilágban mindenki és saját javára!
  Kívánok sikeres, boldog életet!”
 • 12. niemand 2011. július 02. 20:20
  „Szimpatikus fiatal ember, okos, szerény és érdeklődő. Remélem az életben is jól vizsgázik és bizonyít. Sok sikert kívánok neki.”
 • 11. allegro 2011. július 02. 18:16
  „Szép dolog és gratulálok.

  Érdeklődése is sokrétű. De mit dolgozott közben?

  Mindazért persze nem jár köztársasági elnöki elismerés, ha halálra dolgozzuk magunkat munkahelyünkön, túlórák mellől járunk el vizsgázni és még a háztartásban is helytállunk, netán építkezünk vagy csak lakást felújítunk egyszerre, és ezzel együtt csak négyes átlagra vagyunk képesek egyetemi vizsgáinkon...”
 • 10. immanuel 2011. július 02. 18:15
  „Elképesztő slendriánság, hogy a "cikkből" nem derül, ki mivel is foglalkozik pontosan a fiatalember. A matematika hatalmas tudomány, rengeteg ága van. Ő mivel foglalkozott.
  Továbbá semmi említés arról, ki volt a témavezetője, kikkel dolgozott együtt; nekik is köszönheti a szép eredményeket.

  Nem a trágárságtól kéne védeni a népet, hanem a hülyítéstől, amiben ez a cikk is tevőleges szerepet játszik.”
 • 9. Agáta 2011. július 02. 17:50
  „Nagy kézfogás és gratuláció ennek a fiatalembernek. Ő is engem igazol, évtizedek óta mondom, hogy a készségtárgyakat osztályozni óriási hiba!”
 • 8. Stif 2011. július 02. 17:21
  „Minden elismerésem, mert letett valami érdemit az asztalra.

  Viszont az nagyon érdekelne, hogy volt egyáltalán élete ennek az embernek? Szép dolog mindenünket (szabadidő, kapcsolatok stb.) beleölni egy dologba, de mindez semmit sem fog érni, ha közben olyan magányos lesz mint a kisujjam. Azért nem kell aggódnia, hogy kap-e jó munkahelyet. Csakhogy ez nem minden. Amíg iskolatársai élték az életet, addig ő építgette a karrierjét. Mindenesetre én nem cserélnék vele, az tuti. Számomra ez nem lenne élet.”
 • 7. amurvadász 2011. július 02. 15:45
  „Büszkék lehetünk,az iskoláinkra is itt szegeden. Gratulálok!”
 • 6. banew 2011. július 02. 15:31
  „Gratula, nem csak tud, de szerény is. Sok sikert!”
 • 5. Bendegúz007 2011. július 02. 12:02
  „Szép eredmény,de én annak örülnék ha a későbbi külföldi kinntartózkodása után inkább Szegeden,mint Budapesten dolgozzon.”
 • 4. Onis 2011. július 02. 09:44
  „Ez tényleg szép eredmény!!gratula!!”
 • 3. erika87 2011. július 02. 08:32
  „respect”
 • 2. tol 2011. július 02. 08:17
  „korrekt. Nagyon rendben van.”
 • 1. 1makói 2011. július 02. 08:05
  „Hát ehhez már csak gratulálni lehet, valóban! Nagyszerű teljesítmény!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vakon, víz nélkül, 4 négyzetméteren

Egy 4 négyzetméteres egykori portásfülkében él Czene László és Simon Imréné a szegedi Állomás utcában. Az asszony mindkét szemére megvakult. Tovább olvasom