Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Huszonkét szegedi festő tárlata az emlékparkban

In memoriam címmel nyílt szombaton kiállítás az ópusztaszeri emlékparkban. A tárlaton huszonkét szegedi festőművész alkotását tekinthetik meg az érdeklődők.
A Honfoglalás terem ad otthont a tárlatnak. Fotó: Gyenes Kálmán
A Móra Ferenc Múzeum osztályvezetője, Nagy Imre művészettörténész nyitotta meg szombaton az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban az „In memoriam..." című tárlatot. A XX. században élt szegedi festőművészek közgyűjteményekben megőrzött műveiből nyílt nagyszabású kiállítás. A művészettörténész szerint a cél a szegedi festészet gyökereinek bemutatása a nagyközönség számára.

A művészettörténész, aki egyben a tárlat rendezője is, elmondta: nem a művek keletkezési idejének sorrendjében, hanem a képek belső ritmusa és színharmóniája alapján helyezte egymás mellé a festményeket. – Lehet benne bogáncs, de lehet benne orchidea is. Találja meg mindenki a neki tetsző virágcsokrot bennük – ajánlotta a művészetkedvelő közönség figyelmébe a festményeket Nagy Imre.

A megnyitón részt vett Botka László, Szeged polgármestere is, aki úgy fogalmazott: az alföldi táj mindig is múzsája volt a művészeknek. Az alkotókról elmondta: koruk uniós állampolgárai voltak, hiszen többségük Párizsban, Bécsben és Firenzében tanult, mégis az Alföld volt igazi otthonuk. A kilencvenöt festményből álló kiállítás 2007. február 15-éig tekinthető meg az ópusztaszeri emlékpark Honfoglalás termében mindennap 9-től 18 óráig.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az anyakönyvvel nincs tévedés az egyetemen

Az adatvédelmi ombudsman hivatala kifogásolta a szegedi gyógyszerészkar gyakorlatát, miszerint a… Tovább olvasom