Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Huszonnégy napig vásároztak Szegeden

Három helyszínen volt az idén karácsonyi vásár, a Széchenyi, a Dugonics és a Dóm téren. A kereskedők elmondása szerint igazán csak néhány nap volt erős, mégsem távoztak elégedetlenül.
Fotó: Karnok Csaba
Még a karácsonyi vásár utolsó napján is szép számmal nézelődtek az emberek a kereskedők megmaradt portékái között a Széchenyi téren. – Igazán nagy forgalom csak Mikulás- és a szenteste előtti két napban volt – mondta Dolleschall Jánosné, aki különböző játékokon próbált túladni a vásár bő három hete alatt. Elbeszélése szerint nála a legnagyobb érdeklődés a társasjátékok, a puzzle és a plüssfigurák iránt mutatkoztak. – A tavalyi évet kihagytuk. Idén, annak ellenére, hogy eléggé jó idő volt, kevesebben vásároltak, mint két évvel ezelőtt. Nagyon el kell gondolkodnunk, jöjjünk-e jövőre – beszélt tapasztalatairól.

Diós kürtőskalács

A vásár utolsó napján találkoztunk Szabó Melindával, aki már csak a forralt bor és a kürtőskalács kedvéért látogatott ki a bódévárosba. Elmondta, a Dóm téri kézművesek valóban igényes termékekkel szerepeltek az idei vásáron, míg a Széchenyi téri kereskedők, bár úgy találta, kissé bóvli jellegű darabokat árultak, hozzátartoznak karácsony előtt a város hangulatához. – A diós kürtőskalács pedig egyenesen mennyei volt – áradozott az édesszájú nő.

Tóth Miklós viszont arról számolt be, forgalma megfelelt elképzeléseinek. Karácsonyi dekorációkat árult, mint mondta, ezekkel a termékekkel nem lehet nagyot bukni az ünnepek előtt. – Az angyalkákat nagyon kedvelik az emberek, ezekkel még soha nem fürödtünk be. A vásárlók főként a négy-ötszáz forint közé eső darabokat keresték, az ezeknél drágább dolgokat inkább csak nézegették – magyarázta. A furulyázó és nagybőgőző dundi puttóknak valóban nagy sikere volt: negyven darabbal kezdte a vásározást, az utolsó napon három főre olvadt a népes „angyalzenekar".

– Örülünk, hogy visszajöhettünk árulni a Dóm térre – fogalmazott a kézművesek nevében Víghné Wolford Ilona. A fekete kerámiákat áruló szentesi asszony szerint azért még el kell telnie néhány évnek, hogy minden vásárló visszataláljon hozzájuk, akik a kétéves Dugonics téri „száműzetés" ideje alatt elpártoltak mellőlük. – A különböző programok alatt igazán karácsonyi hangulat uralkodott el a téren. Sokan látogattak ki az adventi gyertyagyújtásokra, ami után az emberek végigmustrálták a kereskedők portékáit is. Szerencsére a karácsony előtti néhány napban már nem csupán nézelődtek, vásároltak is az emberek. Összességében elégedett voltam a forgalommal – mondta az asszony.


Igazgatói értékelés

Szélpál Gábor, a Városkép Kft. igazgatója elmondta, a három helyszínen zajló vásárnak köszönhetően elérték nem titkolt céljukat: sikerült az embereket otthonaikból a városba csábítaniuk. Az igazgató úgy vélte, az adventi – most már hagyományosnak mondható – gyertyagyújtás is szép emlékekkel gazdagíthatta a Dóm térre látogatókat. A bódékat egyébként már tegnap elkezdték lebontani a városkép munkatársai, mindössze a kitelepült vendéglátóhelyek maradnak szilveszterig a helyükön. A többi stand helyét mától a dudaárusok foglalják el. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sárgabarackbefőtt a hosszú nyakúba

Ószereseknél is vásárolhatunk karácsonyi ajándékot a hét végén a Dóm téren, a kézművessátrak mögött.… Tovább olvasom