Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Huszonnégy napos vásárváros Szeged

Mától huszonnégy napig tart nyitva a szegedi Széchenyi téren a karácsonyi vásár. Az idén a Dóm térre visszatérnek a kézművesek, és itt állították fel az adventi koszorút is.
Az adventi koszorú már elkészült. Fotó: Frank Yvette
A szegedi karácsonyi ünnepi hetek rendezvénysorozat ma kezdődik, három helyszínen. A Széchenyi téren a hagyományos karácsonyi vásár forgatagát ünnepi és gyermekműsorok színesítik. A ma délután négy órakor kezdődő megnyitó és felvonulás – mely a Széchenyi térről indul és a Dugonics téren át a Dóm térre vezet – után fél öttől a Péter and Pan gyermekműsor, majd a Zamatőrök karácsonyi műsora szórakoztatja a gyerekeket. A vendégeket az ajándékok mellett forralt bor, kürtős kalács és sült gesztenye várja. A színvonalas vendéglátásról a tér végén felállított „gasztronómiai udvar" gondoskodik. A kulturált körülményeket biztosító faházakban több mint hatvan kereskedő kínálja majd portékáját, a vásár ideje alatt reggel 9-től este 8 óráig.

Advent a füvészkertben

Adventidísz-, koszorú- és karácsonyiajándék-készítésre várja a Szegedi Füvészkert a gyerekeket, felnőtteket, családokat holnap, szombaton, délelőtt 10-től 2-ig. A rendkívül tetszetős tárgyakat a füvészkert kincseiből – a legkülönbözőbb növényi anyagokból – állíthatják elő a résztvevők. Egyszersmind kiállítást is megtekinthetnek, mely az adventhez, a karácsonyhoz kötődő népszokásokat az ilyenkor díszítésre használt növényeket, az adventikoszorú-készítés folyamatát, a karácsony színeit és ételeit mutatja be.

Ismét a Dóm tér ad otthont a kézműves vásárnak, ahol több mint harminc kereskedő állítja ki termékeit december 23-áig. A bálaszínház, a szalmalabirintus, a különböző látványműhelyek, a forralt bor és a finom falatok mellett akár este 10-ig is kikapcsolódhatnak a szegediek.
A Dugonics téren – a két karácsonyi vásár között félúton – forralt bort, kürtős kalácsot, kenyérlángost és még számtalan finomságot lehet fogyasztani.

Idén ismét közös gyertyagyújtásra várják a szervezők a szegedieket. A közel kilenc méter átmérőjű adventi koszorút a Dóm téren állították fel. A karácsonyt megelőző három vasárnapon és egy szombaton azonos időpontban, délután öt órakor szegedi közéleti szereplők és a különböző egyházak képviselői közösen gyújtják majd meg az adventi gyertyákat.

December 3-án Botka László polgármester és Kiss Rigó László megyés püspök, 10-én Szetey András, lapunk főszerkesztője és Juhász András református lelkész, 17-én Kiss Rigó László, Markovits Zsolt főrabbi és Gregorné Takács Mária, 23-án Lékó Péter nemzetközi sakknagymester és Kiss Imre általános püspöki helynök gyújt gyertyát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megérkezett Szegedre a város karácsonyfája

Tíz méter magas és több mint húszéves az a fenyő, amelyet tegnap vágtak ki, és szállítottak… Tovább olvasom