Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Huszonöt éve keresik a szerb kincseket

Szeged - A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal lopott műtárgyakat bemutató internetes oldalán több Csongrád megyéből eltűnt alkotással is találkoztunk. Például negyed százada keresik a szegedi szerb ortodox templom eltulajdonított kincseit.
Több mint másfél ezer műalkotás szerepel a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) lopott műtárgyakat bemutató internetes oldalán. A legrégebb óta keresett értékek huszonöt évvel ezelőtt Szegedről tűntek el. Jovan Popovic négy ikonját 1982 októberében lopták el a szegedi szerb ortodox templomból.

– Van rá esély, hogy egyszer előkerülnek – mondta Buzinkay Péter. A KÖH műtárgy-felügyeleti irodájának vezetője elmondta, hogy idén olyan, szintén vallásos tárgyú alkotások kerültek elő, amelyeket már huszonnyolc éve kerestek. A négy éve folyamatosan bővülő lista segítségével eddig tíznél is több eltulajdonított műtárgyra leltek. Az ellopott festményekkel és egyéb alkotásokkal kapcsolatban a BRFK különböző kerületi kapitányságai rendelték el a legtöbb nyomozást.

Nyilasy előkerült

Értékes Nyilasy Sándor-festményt loptak el augusztus 7-én az egyik Jósika utcai társasházból – adtuk hírül tavaly nyáron. Az alkotást egy nap alatt értékesítette a tolvaj, új gazdája pedig eredeti tulajdonosának ajánlotta fel: ha akarja, visszavásárolhatja tőle a félmillió forintnál is többet érő művet. A férfi erre nem volt hajlandó, értesítette a rendőrséget, akik a helyszínen elfogták a lopott képpel üzérkedni próbáló tolvajt. Orgazdaság miatt indítottak ellene eljárást.

A lista Csongrád megyei szereplői még azok a szobrok is, amelyeket a tolvajok Algyőn, a Csongrád Megyei Múzeumok Igazgatóságának raktárából vettek magukhoz 1996. szeptember 24-én. A tizennégy, vallásos témában készült alkotás szegedi, hódmezővásárhelyi és kisteleki templomok tulajdona volt. Csongrádról pedig tíz Benyovszky István-festményt loptak el egy gyűjtőtől 2005. augusztus 22-én. A művész képeinek darabja jelenleg 100-150 ezer forintról indul a fővárosi aukciókon.

– Érkeztek hozzánk egyéb bejelentések is Csongrád megyéből, de ezekről az ellopott tárgyakról tulajdonosaik nem tudtak értékelhető adatokat adni. Ezért nem kerülhettek fel az internetre – mondta Buzinkay Péter. A KÖH egyébként fél évvel ezelőtt minden megyei múzeumi szervezetet megkeresett, hogy az igazgatásuk alatt levő múzeumokból eltűnt műtárgyakról adjanak számot nekik. – A legtöbb megyétől már kaptunk visszajelzést. Csongrád sajnos nincs közöttük – mondta az irodavezető.

A minisztérium internetes oldalára legutóbb egy hónapja került fel lopott műtárgy képe: Goór Imre két alkotását vitték el ismeretlenek egy kecskeméti magánházból. A listán id. Markó Károly két festménye mondható a legértékesebbnek. Ezek nem is olyan régen, január 8-án kerültek tolvajkézre. A művész hasonló méretű és témájú festménye korábban hatmillió forintért cserélt gazdát egy budapesti árverésen. A szerb templom ellopott egy-egy ikonja szintén milliókat ér.

Megyénkből 28 ellopott műtárgy szerepel az örökségvédelem listáján.
Megyénkből 28 ellopott műtárgy szerepel az örökségvédelem listáján.

Leírás

Ha egy lopott műtárgy megtalálásában az örökségvédelem segítségét is igénybe kívánják venni, akkor az alkotásról részletes leírást kell adni a hivatalnak. El kell küldeni a rendőrségi jegyzőkönyv másolatát is. A hivatalnál azt mondták, érdemes hozzájuk fordulni, hiszen az internet adta lehetőségen kívül az ország százötven műkereskedőjét és műkedvelőjét is értesítik a keresett tárgyakról. Ráadásul azután is kutatják az értékeket, hogy a lopás ügyében a rendőrség a nyomozást megszünteti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több munka vár a társulat tagjaira

Szeged - A két játszóhelyen összesen tizennégy bemutatót tervez a következő évadra a Szegedi Nemzeti Színház új vezérkara – hangzott el szerdán a rendkívüli társulati ülésen. Tovább olvasom