Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Huszonötmilliárd villamosra

Tegnap a kormány által közölt végleges lista már tartalmazta Szeged elektromos tömegközlekedésének fejlesztését: városi saját forrásokkal együtt 25 milliárd jut majd villamosra, új pályára, trolira. A Kossuth Lajos sugárút és a Rókusi körút sarkán két éven belül jelzőlámpás körforgalom épül.
Noha már kedden tudtuk, Szeged megkapja a villamos- és trolifejlesztéshez szükséges 25 milliárd forint 85 százalékát, a lista csak tegnapra vált véglegessé. Kormányszóvivői tájékoztatón jelentették be, hogy uniós forrásból fejlesztik a szegedi elektromos tömegközlekedést.

Dózsa Gábor, az SZKT ügyvezető igazgatója mutatta meg térképen, merre jár majd az új 2-es villamos: a Kossuth Lajos sugárút és a Rókusi körút sarki, szintén két éven belül megépülő jelzőlámpás körforgalom – ilyet eddig még csak Győrött alakítottak ki – és a Csongrádi sugárút között közlekedik majd. A füves vágányt a Tescóig az út közepén, majd onnan a külső sávban építik meg, a villamos fordulója a „kiserdőnél" lesz.
Az 1-es villamos pályáját felújítják, olyan rugalmas alátámasztást kap majd, mint a 4-es és a 3-as közös, Tisza Lajos körúti szakasza. A 3-as és a 4-es Glattfelder téri ívét és az innen az Anna-kútig tartó pályát is átépítik. A 3-as a Dugonics tértől a nagykörútig egy – füves – vágányon halad majd, mivel keskeny a Kálvária sugárút. Az SZKT flottája kilenc alacsonypadlós villamossal bővül majd a rekonstrukció során.

Új trolivonalakat építenek ki és tíz új trolibuszt vásárolnak két éven belül – 2010-ig ugyanis befejeződik a villamosprojekt. A 8-as troli, amely jelenleg még visszafordul a Vidra utcától, a jövőben a női klinikáig közlekedik: visszafelé a Semmelweis utcáról a Markovits utcára kanyarodik, majd a Vitéz utcán, valamint a Szentháromság sugárúton át megy rá a Tisza Lajos körútra. A 10-es buszt kiváltó 10-es troli a Víztorony térről elindulva a nagykörúton és a Szent István téren keresztül haladva, szintén a Tisza Lajoson megy végig, és szintén a klinikákhoz jut el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felavatták Gregor József síremlékét

Többszáz tisztelője jelenlétében felavatták a tavaly októberben elhunyt Kossuth-díjas basszista… Tovább olvasom