Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

Hűvös helyek kerestetnek Szegeden

Hűvös a dóm, de hűvösebb a vár – derült ki, amikor olyan helyek után kutattunk Szegeden, ahová a hőség elől menekülhetünk. A börtön viszont minden ellenkező híreszteléssel szemben egyáltalán nem hűvös.
A hőségriadótól megijedtünk és hűvösre tettük magunkat. Azokat a helyeket kerestük Szegeden, ahol nincs ugyan légkondicionáló, mégis több fokkal alacsonyabb a hőmérséklet, mint az utcán. Kultúra és szórakozás témakörben is találtunk kellemes klímájú szegedi épületeket.

Hőmérőnk 33 fokot mutatott, mielőtt beléptünk az egyetem bölcsészettudományi karának épületébe. A belső udvaron át a büfébe mentünk. Amíg a kávé készült, a termométer visszaszámolt.
– Amikor bejöttél, érezted, hogy itt bent hűvösebb van? – kérdeztük az egyik vendéget, de pechünkre nemmel válaszolt. Pedig de – győzködtük, mire engedett: na jó, egy-két fokkal. Igazából hárommal volt kevesebb. A pultos lány szerint ez kevés, különben is az udvaron jobb, mert ott jár a levegő.

A Vörös Rókába azért mentünk, mert a borozó egy pincében van. 25 fokot mértünk, de a csapos lány itt sem érezte nagynak a hőmérséklet-különbséget. Igaz, rá a hűtők meleget fújnak.
– Mindig tudtam, hogy a pult rossz oldalán állok – jegyezte meg. Az egyik vendég pedig csak legyintett: fel van fújva a hőség téma, volt már ennél melegebb is. Ő könnyen beszélt, egy korsó sörrel belülről hűtötte magát.

Harisnya nélkül

A rendkívüli meleg miatt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök arra kérte a Szociális és Munkaügyi Minisztériumot és az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőséget, hogy szigorúan ellenőrizzék, hogy a munkáltatók betartják-e a hőségben érvényes munkaügyi szabályokat. E szerint szabadtéri munka esetén például óránként legalább 10 perces pihenőidőt és legalább félóránként védőitalt kell biztosítani a dolgozóknak. A kormányfő a közigazgatásban dolgozók munkahelyi vezetőitől azt kérte, a meleg miatt tekintsenek el a hivatali ruházatra vonatkozó előírásoktól, így engedjék meg például, hogy a nők harisnya, a férfiak nyakkendő nélkül dolgozzanak.

A dómban is hűsöltünk, itt 28 fokot mutatott a hőmérőnk.
– A kintihez képest tényleg jobb – hagyta ránk a hőség kint, hűvös bent témát Janka, Rebeka, Eszter és Abigél. A kislányok édesanyjukat kísérték Szegedre, aki személyiség-lélektanból vizsgázott tegnap. A Pilisből jöttek, és ha már itt voltak, megnézték a dómot, majd az utcai kisvonatra szálltak. Mit csináltok a forróság ellen? – kérdeztük a lányokat. Nyafogunk – válaszolták, de hozzátették: nem válik be.

A meleg ellen a várfal a leghatásosabb – vontuk le a következtetés a szegedi várban, ahol a kinti hőség dacára csupán 22-23 fok volt. Horváth Ferenc, a múzeum megbízott igazgatója szerint ezt a látogatók is értékelik. Bérelték már ki a várat házasságkötéshez, különböző konferenciák utáni fogadásokhoz, de volt már hangversenyhelyszín is, mivel nemcsak a klímája, de az akusztikája is jó.

A legjobbat a végére tartogattuk: ha hűvös, akkor legyen a Csillag, de csalódnunk kellett. A cellákban olyan a hőmérséklet, mint a panellakásokban – nem saját tapasztalat, Csapó József dandártábornoktól, a börtön parancsnokától tudjuk. A falak szigetelés híján nem védenek a hőségtől, ezért éjszakánként kinyitják az ételbeadó ablakot a cellák ajtaján, hogy járjon a levegő.

Az országos tiszti főorvos tegnap elrendelte a kettes fokozatú hőségriasztást, mert a meteorológiai előrejelzések szerint a héten fokozott egészségi kockázattal járó kánikula várható. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint ma 30 fok körül lesz a hőmérséklet, szerdán 30-35, csütörtökön 32-37 fok várható. A melegrekordok ezen a két napon dőlhetnek meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kis Bálint, a legjobb történész cukrász–pék

A történelem az élet tanítómestere? Hiába. A történelem a szakmunkásképzőkben csak egy közismereti… Tovább olvasom