Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Hyppolit Újszegeden

Szeged - Az 1931-ben bemutatott legendás film alapján készült a Hyppolit, a lakáj című zenés vígjáték, amivel ma és szombaton 21 órától vendégszerepel a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata az Újszegedi Szabadtéri Színpadon.
„Mindennap végig fogja nézni, hogy én nem szmokingban eszem a vacsorát, hanem ingujjban. És a libasülthöz hagymát eszek. Mindenhez. A hagymához is hagymát eszek. A halat pedig késsel fogom enni. Két késsel." Aligha van olyan filmbarát, akinek ne ugranának be rögtön a Schneider Mátyás vállalkozót alakító Kabos Gyula mondatai a magyar filmtörténet klasszikusává lett vígjátékból, a Hyppolit, a lakájból. A Szabadkai Népszínház Magyar Társulata a film alapján készítette el azt a színpadi változatot, amit 2011 óta nagy sikerrel játszanak Vajdaság-szerte.

– A nézők imádják, mert ez a darab – a legendás filmsikernek is köszönhetően – furcsa nosztalgiát ébreszt az emberekben. Sokan vágynak vissza abba a múlt század eleji világba; ezt a vágyat erősítik Eisemann Mihály örökzöld, nosztalgikus slágerei is. Remek poénokkal van tele a darab, és a kitűnő színészgárda magáévá tudta tenni ezeket. Nem törekedtünk jól bevált figurák, sablonok újraélésére, hanem minden színész a maga attitűdjéből hozott egy-egy figurát – nyilatkozta lapunknak Mezei Zoltán, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának művészeti igazgatója.Szegeddel az elmúlt években nem volt semmilyen kapcsolata a társulatnak, ezért is örültek a fesztiváligazgató fölkérésének, hogy hozzák el produkciójukat az Újszegedi Szabadtéri Színpadra. – Itt vagyunk egymástól 45 kilométerre a határ két oldalán, és ezekkel az átjárásokkal tudjuk csak az elválasztó határt elradírozni. Fontosnak tartom, hogy legyen lehetőségünk az egyetemes magyar színházkultúra részévé válni, és ne adj' isten, gazdagítsunk is azzal a mássággal, amit Szabadkán élve a szerb kultúrából átveszünk, ránk ragad, okulunk belőle. Ezek árnyalatnyi különbségek ugyan, de azt gondolom, gazdagíthatja az összmagyar színházi kultúrát – fogalmazott a művészeti vezető. Mezei Zoltán szerint a Szegeden is népszerű Megyeri Zoltán rendezte Hyppolit-produkció igazi különlegessége: maguk a színészek ragadnak benne hangszereket, és játsszák el a megunhatatlan Eisemann-melódiákat. A címszerepet Kovács Nemes Andor alakítja, partnerei többek között Csernik Árpád, Pesitz Mónika, Pálfi Ervin, Kalmár Zsuzsa, Vágó Kriszta, Ralbovszki Csaba és Mess Attila.

Olvasóink írták

  • 2. kfer 2012. augusztus 11. 00:24
    „Szenzációs volt!!! Igazi kellemes meglepetés, rendkívül szórakoztató, színvonalas színészi játékkal. :-))”
  • 1. Icelander 2012. augusztus 10. 20:32
    „Nagyon helyes, a kultúra határtalan! Még több ilyen lehetőséget kell biztosítani! :-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

236 ezer szegedi vendégéjszaka

A Tisza-parti város a szakemberek szerint másban erős: fesztiváljai, szolgáltatásai vonzzák a turistát. Tovább olvasom