Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

I. Szegedi Etno Napok és Szeged-Szabadka Sínbusz-fesztivál

Szeged - Elgondolkodott már azon, hogy a történelmi-földrajzi koordináták mennyiben határozzák meg egy város múltját és jelenét? Érez-e abból valamit, hogy itt, Szegeden, a hármashatárnál valahogy sűrűbb a levegő, tapinthatóbb a különböző kultúrák közelsége?
Meglátja-e annak lehetőségét, hogy ezáltal élénkebbé és izgalmasabbá válhatnak kulturális tereink, egyáltalán mindennapjaink?

Sétált már Temesvár nagyszabású főterén? Üldögélt Szabadka sétálóutcájának egyik kávéházi teraszán vagy főterének majolikás szökőkútja mellett, a szecessziós városháza díszeiben gyönyörködve?

Javasolta-e családjának, hogy ruccanjanak át hétvégén a palicsi tóhoz napozni, állatkertet nézni a gyerekekkel?

A szegedi tanároknak eszükbe jut-e irodalmi kirándulást tenni a Vajdaságba Kosztolányi és Csáth Géza nyomait keresve? A történelemtanároknak egy aradi utazás október 6-án?

Az egyetemisták átmennek-e legalább egyszer-kétszer a híres újvidéki dzsessz-kocsmákba? Horribile dictu, áthallgatnak-e az újvidéki vagy a temesvári egyetemre?

Várjuk-e, hogy végre Szegeden vendégszerepeljen valamelyik világhíres román színház?

Tudjuk-e, hogy milyen finom a burek „jogurttal"?

Kóstoltuk már a micset, kerestük a híres aradi borok között a csokoládé illatú Fekete leánykát?

Eszünkbe jutott, hogy miért nincs Szegeden igazi szerb étterem?

És egyáltalán, Pelinkovac jöjjön többet!

Szeged bizonyára sok-sok régiós gazdasági-kereskedelmi kapcsolattal rendelkezik, de talán kevesebb szó esik a kulturális és gasztronómiai együttműködés rejtett hálózatáról, a mindennapokban megélt „multikulturális" tapasztalatokról, hogy ezzel a kissé már elkoptatott kifejezéssel éljünk.

A szegedi Grand Café (KÉP-SZÍN-HÁZ Alapítvány), a Reök Palota és partnereik szeptembertől novemberig számos programot szerveznek és támogatnak annak jegyében, hogy többet megtudjunk egymásról, hogy együtt gondolkodjunk, ismerkedjünk, örüljünk, lássuk meg egymásban a közöset s tiszteljük a különbözőt.

Darvasi balkáni történeteihez

„Goran Dalmatinacnak fagyott volt a könnye, ahogy pergett, Feketekő Péternek fekete és apró kő lett belőle, Zorán Vukovics édesebbet sírt az akácméznél, de ha meggyújtották, lángolt az a könny, Aaron Blumm világoskék szeme hideg és habos vért sírt, Franjo Mendebaba könnyében pedig felismerhetted a halálos ellenségedet. Ők öten, Bécstől Sztambulig, Krakkótól Fiuméig, jártak bárhol, mindig együtt, egymásért sírtak."

Darvasi balkáni történetei jelen vannak elbeszéléseiben, rövidprózai műveiben, de első nagyregényének, a Könnymutatványosok legendájának is fősodrát adják. Szürreális motívumokkal átszőtt, titokzatos világot tár elénk, melyben egymás mellett él szívszorító iszonyat és leheletfinom költészet.

A Fövenyóra szöveg helyett

„Keresem azokat a történeteket, amelyeken keresztül én is el tudom mondani az élményeimet és a saját világomról tudok mesélni. Danilo Kią néhány utcával arrébb született és nőtt föl, mint én, az édesapám barátja volt, de nem csak emiatt érdekelt. A Vajdaság, ez a furcsa, határ körüli, se itt, se ott lét a korábbi filmjeimben is fontos téma volt, én ezt éltem meg, erről próbálok mesélni." - Tolnai Szabolcs

I. Szegedi Etno Napok

Helyszín: a szegedi Árpád tér
2008. szeptember 18-19-20.

A TiszaExpo és a KÉP-SZÍN-HÁZ Alapítvány rendezvényének célja, hogy a térképen és a történelemben oly közeli, mégis sokszor méltatlanul kevésbé ismert horvát, román és szerb kultúrát közelebb hozza az érdeklődő szegedi emberekhez.

Szeptember 18-án, csütörtökön

22:00 Szerb és vajdasági kisfilmek vetítése, zenék, tájjellegű gasztronómia és italok

Szeptember 19-én, pénteken

10:00 – A Horvát Turisztikai Szövetség standján az odalátogatók gazdag reprezentációs és reklámanyagot kapnak, informálódhatnak a nyaralási lehetőségekről.
11:00 – Turisztikai film “Mediteran valamikor és most" ("Hrvatska - Mediteran kakav je nekad bio").
- Kiállítás Kelcs László festőművész az „Adria színei" c. anyagából
17:00 – A szabadkai „Horvát Kultur-központ" tagjainak érkezése
- népviseleti bemutató
17:45 – Horvát néptánc és népdalcsokor
19:00 – Turisztikai filmek vetítése: „Zágráb és környéke", “Mediteran valamikor és most"("Hrvatska - Mediteran kakav je nekad bio").

A műsort összeállította:
Szegedi Horvát Kisebbségi Önkormányzat
valamint a „Dugonics András" Horvát-Magyar Kulturális Közhasznú Egyesület

Szeptember 20-án, szombaton
Bemutatkozik a Román Kulturális Intézet Szegedi Fiókintézete

10:00 – Turisztikai stand, hagyományos ételek és borkóstoló a program végéig
11:00 – Sajtótájékoztató
17:00 – A Brăneşt-i Dobosok menettánca
Klauzál tér – Kárász utca – Árpád tér
Hírnevüket a dobok ritmusa adja, mely egyedi Európában
17:30 – Ünnepélyes megnyitó
A Brăneşt-i Dobosok előadása
19:30 – Nightlosers koncert
Az 1994-ben megalakult kolozsvári együttes Románia egyik legnépszerűbb koncertzenekara. Tradicionális népi hangszereket használ, egyedi stílusával az erdélyi román népzene elemeit ötvözi a blues/jazz/country zenével
21:30 – Filmvetítés
Lugosi, a bukott vámpír (Bela Lugosi, the Fallen Vampire) (2007)
– rendező Florin Iepan

A temesvári rendező alkotása végigkíséri a legendás Drakula-színész, Lugosi Béla pályafutását erdélyi szülőhelyétől, Lugostól Budapesten át Hollywoodig, szerepeit a klasszikus színpadi alakításoktól a vérszívó grófig. Színészek, rendezők vallanak róla, s próbálják megfejteni vámpír-alakításainak titkát, mely megteremtette számára a filmtörténeti halhatatlanságot.

A budapesti Román Kulturális Intézet Szegedi Fiókintézete – egyetlen vidéki „kirendeltségként" - 2007-ben nyílt meg a Dugonics tér 2. szám alatt, ahol helyet kap az Olasz Intézet, az Alliançe Francaise is, s mely házat a szegediek máris „latin negyednek" hívják. Feladatának tekinti a román kultúra értékeinek megismertetését és terjesztését a Dél-Alföldön, és figyelmet fordít a román és magyar kultúra interferenciáinak bemutatására is. Legsikeresebb rendezvényei közül kiemelkedik az Impressziók a magyarországi és romániai szecesszióról és a Kommunista Titkosszolgálat Archívumából összeállított Téged is megfigyeltek! dokumentumkiállítás, az Alliançe Francaise Kulturális Egyesülettel közösen megrendezett Bulles, Jazz, Blues képregény kiállítás, valamint Andrei Şaguna érsek születésének 200. évfordulója alkalmából tartott szimpozion. Az Intézet rendszeres filmvetítéseinek kiemelkedő rendezvénye volt Cristian Mungiu 4 hónap 3 hét és 2 nap című Cannes-ban díjazott filmjének vetítése.

Pécs Kulturális Főváros 2008-as felvezető év

Grand Café
Szeptember 25-én, csütörtökön, 19 órakor:
Darvasi László felolvasóestje - az író balkáni történeteiből válogat

Grand Café

Október 1-én, szerdán 21 órakor:

Grand Café

Október 1-én, szerdán 21 órakor:
A „Vitamin" irodalmi beszélgetések sorozatban Dragomán György regénye, A fehér király lesz a téma. A már eddig 20 nyelvre lefordított regény egy kiskamasz szemével láttatja, milyen is egy totalitárius rendszerben - mely inkább elemeiben, mint konkrét történelmében azonos a kora nyolcvanas évek Erdélyével és Romániájával - élni és felnőni.
Moderátor: Gaborják Ádám

Belvárosi Mozi

Október 16-án, csütörtökön 18.30-kor
A Fövenyóra című magyar-szerb-német film bemutatója
Írta: Tolnai Szabolcs Danilo Kią családtrilógiája és egyéb művei alapján
operatőr: Pohárnok Gergely, rendezte: Tolnai Szabolcs

A vizuális eszközökkel újrafogalmazott Danilo Kią-mű az újraéledő nacionalizmusok paranoiájával és az ideológiai elvakultság következményeivel szembesíti a nézőt.
A rendezővel, Tolnai Szabolccsal Balog József szerkesztő beszélget.

Grand Café

Október 17.
17 óra: KI©-ESSZÉ - felolvasóest és beszélgetés
A rendezvényre olyan szerzők kaptak meghívást, akiknek munkássága lényeges pontokon érintkezik a magyar-szerb származású Danilo Kią (1935-1989) életművével, gondolkodásmódjával. A szerzők Kią rövidprózai szövegeit kiindulópontul véve a kisesszé műfajában osztják meg a Grand Café közönségével Kią-inspirációikat, exponálják az író művészetének számukra fontos elemeit, mozzanatait.
Meghívott vendégeink:
Bagi Ibolya, Balázs Attila, Forgách András, Marko Cudić, Kollár Árpád, Radics Viktória, Szőke Katalin, Thomka Beáta, Tolnai Ottó

A beszélgetést Mikola Gyöngyi vezeti.

Alulra:
További programok a Grand Caféban:
Októberben, novemberben szerb és román filmek. „Meddig osztható a kultúra? (Szimpózium)

Szeged-Szabadka Sínbusz-fesztivál

Szabadka és Szeged testvérvárosok között 2008. október 14-én és 15-én közlekedik a múltból itt maradt sínbusz, a határmenti térség legendás, szimbolikus vasúti szerelvénye.

Mind a szabadkai születésű Kosztolányi Dezső, mind a szegedi születésű Juhász Gyula első, emlékezetes, gyerekkori útja a másik városba vezetett, ugyanezen a vasúti vonalon. A régióban élő költők, írók, zenészek és elméleti szakemberek a sínbuszon és a városi rendezvényhelyszíneken irodalmi, zenei programokkal, beszélgetésekkel várják a potenciális „kultúrcsempészeket".

Október 14. kedd

11.15-11.45
Gyülekező a szegedi Nagyállomás várótermében, ahol a kanizsai Bakos András kvartett zenél hangszerszobrokon.
12.00-14.50
Szeged–Szabadka, menetrend szerinti sínbusz-járat: irodalmi, zenés kavalkád. Megafonos felolvasás Térey János, Grecsó Krisztián, Srđan Papić, Kiss László, Orcsik Roland, Kollár Árpád, Boąko Krstić, Kemény István részvételével.
15.00-16.30
Szabadkai irodalmi, várostörténeti és építészeti séta Boąko Krstić vezetésével. (Gyülekező: a vasútállomás előtt.)
18.00-19.30
Szabadka, Kosztolányi Dezső Gimnázium - Felolvasás és beszélgetés az aznapi kultúrsínbusz résztvevőivel. Közreműködik a kanizsai Bakos András kvintett.

Október 15. szerda

10.00-10.30
Gyülekező: a szabadkai vasútállomás várótermében, a szabadkai Paniks etnojazz zenekar közreműködésével
10.40-12.30
Szabadka – Szeged menetrend szerinti sínbusz-járat:
Irodalmi, zenés kultúrcsempész kavalkád. Megafonos felolvasás Tolnai Ottó, Slobodan Tiąma, Beszédes István, Lanczkor Gábor, Vladimir Kopicl, Dragan Velikić, Fenyvesi Ottó, Rastko Petrović részvételével.
12.30
Szegedi irodalmi, várostörténeti és építészeti séta (Gyülekező: a vasútállomás előtt.)
18 00-19.30
Szeged, REÖK átrium - Felolvasás és beszélgetés a kultúrsínbusz résztvevőivel.
20.00-21.30
Szeged, REÖK átrium - Paniks etnojazz zenekar koncertje.
Október 15. kedd
21.00. Szeged, Grand Café
SIN-BASS YU-GO est Dj. Davor Lakatoą egykori sinbuszvezető közreműködésével.

A menetrendet fiatal szegedi irodalmárok jegyzik.

Olvasóink írták

  • 2. tora 2008. szeptember 20. 10:28
    „Kosztolányiék Szabadkája ma már inkább balkáni-muszlim hely...
    Nem is beszélve Aradról vagy a sváb-magyar többségű egykori Temesvárról, ahol már se sváb, de magyar se sok maradt... Lehet örülni, globalisták.”
  • 1. CsImre 2008. szeptember 19. 22:04
    „Nagyon örvendetes kezdeményezés!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biciklilopások végnapjai?

Szeged - Szegeden a városi rendőrkapitányság és a helyi kerékpárosklub a biciklilopások csökkentése,… Tovább olvasom