Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Idegen nyelvű jogi és szakfordítói képzés Szegeden!

Szeged - Elsőként és egyelőre egyedüliként az országban amerikai, francia és német jogi, illetve szakfordítói ismereteket szerezhetnek a Szegedi Tudományegyetem hallgatói graduális és posztgraduális képzés keretében 2008 őszétől.
Az idegen nyelvű programot elvégző joghallgatók várhatóan jóval keresettebbek lesznek az Európai Unióban, ami növelni fogja a jogi tanulmányok iránti – az elmúlt években érezhetően visszaesett – érdeklődést, valamint az így képzett munkaerő Magyarország versenyképességének erősítéséhez, a külföldi befektetések ösztönözéséhez is erőteljesen hozzájárulhat.

Magyarországon az Európai Unióhoz való csatlakozás után nagymértékben megváltoztak a munkaerőpiac elvárásai. A Szegedi Tudományegyetem Összehasonlító Jogi Intézete a piaci igényeket hamar felismerve úttörő kezdeményezéssel új idegennyelvű képzési programot dolgozott ki, melynek köszönhetően az Egyesült Államok, Franciaország és Németország jogrendszerével és jogi terminológiájával ismerkedhetnek meg a hallgatók 2008 őszétől. A program érdekessége, hogy a képzésbe ősztől erőteljes szakfordítói blokkot integráltak a szervezők, valamint, hogy nem csupán joghallgatók, hanem akár közgazdászok, bölcsészek és más, társadalomtudományi területen tanulók is bekapcsolódhatnak a képzésbe, elhelyezkedési lehetőségeiket ezáltal is bővítve.

Az Egyetem széles körű kapcsolatai eredményeképpen külföldi egyetemi tanárok és gyakorló jogászok oktatnak majd angol, francia és német nyelven graduális és posztgraduális képzés keretében. A kurzusokat legsikeresebben teljesítő hallgatóknak lehetőségük nyílik arra is, hogy külföldi partneregyetemek – például a Toledói, a Jean Moulin Lyon 3 vagy a Potsdami Egyetem – által szervezett master képzésekre jelentkezzenek, vagy az Egyesült Államokban szakmai gyakorlaton vegyenek részt.

„A Szegedi Tudományegyetem idegen nyelvű képzésének köszönhetően a joghallgatók várhatón jóval keresettebbek lesznek nemcsak a hazai piacon, de az Európai Unió más országaiban is." – hangsúlyozta Badó Attila egyetemi tanár, az Egyetem Összehasonlító Jogi Intézetének vezetője, megjegyezve: „Középtávon ez felkeltheti a jogi tanulmányok iránti érdeklődést is, mely az elmúlt években érezhetően csökkent. Hosszútávon pedig hozzájárulhat Magyarország versenyképességének erősítéséhez, erőteljesen ösztönözve a külföldi befektetéseket is."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Műfüves focipályát avattak az ünnepen Sándorfalván

Sándorfalva - A nemzeti ünnepen beért a Pallavicini Terv első „gyümölcse": új műfüves… Tovább olvasom