Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Idén elkezdődik a Mars téri beruházás

Szeged - Még az idén elkezdődnek a szegedi belváros – benne a Mars tér – rekonstrukciójának építési munkálatai.

A Kölcsey utcától a Gutenberg utcán át a piacig terjedő felújítás 3,3 milliárd forintba kerül, ehhez a város – mint már többször megírtuk – 2,1 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert az Uniótól, a többi önerő. A projektet irányító Szeged Pólus Nonprofit Kft. 4 tenderre osztotta a kivitelezést, kettőben már nyertest is hirdetett: ők még az idén elkezdik a munkát.

A Mars téri piac rekonstrukciójának és bővítésének munkálatait a kiskunhalasi Merkbau Építőipari és Kereskedelmi Kft. végzi el 1,2 milliárd forintért, a kivitelezést 2010 őszére fejezi be. A nagycsarnok a mostani asztalos piac helyén lesz, a már felépült két kiscsarnokra merőlegesen. A hatalmas, 4500 négyzetméter alapterületű csarnokban középre tervezték az asztalos piacot mintegy 300 elárusítóhellyel. Kint, szabad téren is lesz még további 200 asztal az őstermelőknek, ezeket az U pavilonnal párhuzamosan, két sorban helyezik el.

Látványterv a nagykörút felől. Az új nagycsarnok a mostani asztalos piac helyén lesz.
Látványterv a nagykörút felől. Az új nagycsarnok a mostani asztalos piac helyén lesz.

Először a P – szőnyeges – pavilont, valamint a mostani nagycsarnok belső részét bontják le 24 méter hosszan. Utána a „nagysátras" elárusítóhelyet költöztetik át a mostani kissátrak mellé. Majd elkezdődik az új csarnok építése. Amikor elkészült, beköltözhetnek azok a kereskedők, akik maradhattak a régi csarnokban. Eközben az U pavilon előtti és melletti területet parkosítják, és megépítik a nagy parkolót. Amikorra mindenki beköltözött a nagycsarnokba, lebontják az elavult tákolmányt.

A másik, most induló építkezés során a Kölcsey utcát sétálóutcává alakítják, a REÖK előtti utcarészből tér lesz jövő áprilisra. A Gutenberg utca, valamint Londoni körút–Hajnóczy utca csomópont kialakításáról később döntenek. Az építők megígérték: noha a Kölcsey utcát és a Mars téri piacot felbontják, az üzleteket és árusokat meg lehet majd közelíteni.

Olvasóink írták

41 hozzászólás
 • 41. makákó 2009. december 02. 12:35
  „25. Evelyn: teljesen egyetértek veled. A szlovákok is jól megszívták a nagy termelő üzemeikkel, most aztán sírnak, mert senki nem vesz új kocsit.

  33. rozsdás: a Rubik kocka elég silány példa arra, hogy mi vándorolt ki az országból. Olyan mint a tamagocsi, egyszer érdekes volt, de hosszútávú termelést ráépíteni merő ostobaság!!! A szegedi szoftvercégek (szegedi lakosok tulajdonában) milliárdokat keresnek anélkül, hogy fizikailag termelnének! Csak nyilván nem látványos, mert nem füstöl a kémény, nem zakatol a gép. Attól még lehet nagyobb bevétele egy 10fős vállalkozásnak, mint egy 400fős gyárnak! ERGO: biztos kell nekünk termelő gyár?
  A mezőgazdaságot meg maguk a gazdák süllyesztették a béka segge alá. Nyugaton nem kell senkinek a drága magyar vacak, főleg, hogy logisztikailag is nullák hozzá. A Mórakert még egész jól megcsinálta, csak kérdés nem nyújtózkodtak-e túl nagyra???”
 • 40. 140 2009. december 02. 08:51
  „Jó lesz ez!”
 • 39. attis765 2009. december 02. 07:50
  „Szerintem a tervrajz abszolút követhető. Nem is értem, ki mit nem tud rajta értelmezni.
  Jobb alsó sarok a buszpályaudvar (remélhetőleg már nem néz így ki sokáig). Az utolsó épület a Sing, kifelé haladva a két új, már működő csarnok. És ami a legnagyobb változás, az új park és a lebontott kerítés a nagykörút mentén. Na meg persze az új csarnok a kép jobb szélén.”
 • 38. Pinaman 2009. december 01. 23:19
  „37.jobban nem is lehet megfogalmazni. egyetertek”
 • 37. harcsabajusz 2009. december 01. 21:47
  „Helloo!
  Nem igazán értem, hogy miért kell ellendrukkolni egy normális beruházának. A Piac nem pláza, nem TESCO, CORA, METRO, stb., hanem olyan hely ahol a környékbeli termelök, kiskereskedök adják el a régió termékeit (kivéve banán, de az ott nem sok van). Szerintem megérdemlik, hogy normális, higiénikus helyen áruljanak. Ha lett volna Szegednek normális vásárcsarnka, fedett piaca, akkor is fel kéne azt újítani idönként. De mivel nincs ilyen (az eddigi rozoga tákolmányokat hagyjuk, azok nem ilyen kategóriát jelentenek), hét örüljönk, hogy az építési ár 2/3-át az Unió állja. Ha közben esetleg a FIDESZ kerül hatalomra, hát inkább örüljön neki, hogy ök vághatják ketté a szalagot. A piac számomra politikamentes. Kati nénitöl így is úgy is veszek juhtúrót. Még emlékszem, hogy a tejes asszonyok pár éve kinn a sátor alatt, télen a hidegben, nyáron a melegben a legyek között árulták a túrót. Most meg tiszta, normális körülmények között. Azt hiszem ök is megérdemlik és a szegediek is, hogy ilyen körülmények között vásárolhassanak. Ha egy év múlva a többi árus is ilyen körülmények között árulhat, az nem lesz jobb? Na ne mán!...”
 • 36. jonathan 2009. december 01. 20:20
  „Zsoltee0716,

  nem-e, hogy a "hosszú vasszerkezetes csarnok"-ot is lebontják?”
 • 35. antikos 2009. december 01. 20:13
  „Hm... Hurrá...”
 • 34. Memnel 2009. december 01. 19:43
  „32. hozzászólás Figyelő 2009.12.01. 19:11

  Reméljük!! Ja és vissza is bontatja és visszaállítja a 17 bódét + 200 millió kártérítést ad nekik!!

  10. hozzászólás valakiiii 2009.12.01. 15:27
  "Kinek az utasítására indultak el buldózerek?"
  Csakhogy tisztában legyünk a buldózerrel:
  http://www.mibusbros.com.au/Plant/d9.JPG
  http://www.jmclaramuntifills.com/galeria_maquinaria/images/buldozer.jpg

  A Mars téren ilyet látott valaki? Kötve hiszem.”
 • 33. Rozsdás 2009. december 01. 19:34
  „Épüljön ami jobbá teszi SZEGEDET nem ellenezni segíteni kell!!

  25. Evelyn_26 2009.12.01. 18:31
  Ezt a termelő üzem témát mikor kapcsolja ki valaki? Unalmas. Egy gazdaságot akár CSAK logisztikára, CSAK pénzügyi szolgáltatásra, CSAK turizmusra is fel lehet építeni, lsd. Ciprus, Svájc, Málta, Belgium, stb.

  Ez a példa sajnos Magyar honnban nem helytáló!!!
  Rengeteg dolog lenne ami Magyar szellemi termék,és nem mi profitálunk a gyártásából (pl.rubik kocka stb.)
  nem ragozom,de még rengeteg dolog megy ki az országból hozzáadott érték nélkül (mezőgazdaság, begyüjtött hulladék,réz aluminiúm,stb.)
  Mindezekből más profitál,mert kevés a foglalkoztatottság,de a "munkanélküli profit" pár embernek rövid távon nagyon bejön!!”
 • 32. Figyelő 2009. december 01. 19:11
  „"... és a város ellensége politikai csürhe ..."
  Írta a 29. számon jegyzett "joy!
  Biztosan magáról beszél ha a csürhét emlegeti ez joy nevű <moderálva>

  Na komolyra fordítva a szót!
  Ma kis hazánkban 1 km autópálya megépítése megközelítőleg 2.4 milliárd forintba kerül ami iszonyatosan sok a szomszédos államok hasonló beruházásainak költségéhez viszonyítva.
  Ez a beruházás a Kölcsey u, Guttenberg u. felújítása 3.3 milliárd forintért horror összeg még akkor is ha ennek egy részét - 2.1 milliárd az Unió állja!
  A városra eső 1.2 milliárd önrész 0.5 km autópálya bekerülési összege, nem két utca felújításának összege!
  Miből készül, netán arany burkolatot kap?
  Remélhetőleg az ellenzék törvényes keretek között elszámoltatja ezt a beruházást is!!!
  Ezt a munkát is a csehek végzik?!”
 • 31. Zsoltee0716 2009. december 01. 19:08
  „Hogy értelmezve legyen:
  a kép bal oldalán van a Gábor Dénes, jobb oldalt ez a fura szürkeség a busz pályaudvar. A két csarnok meg látható a krt-tal párhuzamos(G.D közelebb). a furcsa az hogy a képen a hosszú vasszerkezetes csarnok nincsen rajta. gyerekek ez így egy szar lett. a hátsó szekció sincsen rajta. Látvány tervezőnek egyes, ki is van rúgva!”
 • 30. madártej 2009. december 01. 19:05
  „27-es-nek:elég vastagok a Csillag falai, lehetne azokra még pár emeletöt ráhúzni, ha kevés a cella!”
 • 29. joy 2009. december 01. 18:47
  „27!
  Annyi oda való ügyvéd csak nincs a környéken!
  :o)”
 • 28. joy 2009. december 01. 18:45
  „Készen lehetne, ha tucatnyi csaló és a város ellensége prolitikai csürhe nem fexik keresztbe a Marson.
  Meginthatostroli.
  :o(”
 • 27. maradando 2009. december 01. 18:38
  „Inkább a börtönt bövitették volna ki,a nagykörút széléig !”
 • 26. karaly 2009. december 01. 18:36
  „25. hozzászólás Evelyn_26 2009.12.01. 18:31

  Szerintem ez nagyfokú tájékozatlanság a világ dolgaiban.”
 • 25. Evelyn_26 2009. december 01. 18:31
  „Ezt a termelő üzem témát mikor kapcsolja ki valaki? Unalmas. Egy gazdaságot akár CSAK logisztikára, CSAK pénzügyi szolgáltatásra, CSAK turizmusra is fel lehet építeni, lsd. Ciprus, Svájc, Málta, Belgium, stb. Minél szélesebb a spektrum, annál jobb de annak az iparnak aminek Szegeden van hagyománya az a Távol-Keletre vándorolt. Így is itt van a Szilánk, Szeplast, a Paul & Shark márkát gyártó SZEFO, az EntaSys és még egy csomó kis vagy közepes méretű gyár amiről az itt okoskodók még csak nem is tudnak. Javaslom, tegyenek egy sétát az Algyő melletti JURA ipari parkban vagy a Dorozsmai útiban ha gyártani támad kedvük. A fiatalok inkább továbbtanulnak és úgy érvényesülnek.”
 • 24. hazaffy 2009. december 01. 18:27
  „Az mókás, hogy nem akarnak állást foglalni, de azért alkotmánysértő, meg jogszabálysértő.”
 • 23. strangerr 2009. december 01. 17:54
  „22. Ha termelő üzem jön, akkor az a szöveg hogy gyarmatosít minket a nyugat:)”
 • 22. pinkfloyd60 2009. december 01. 17:08
  „Kedves politikus urak,azt mikor érjük meg,hogy Szegedre termelő tevékenységet hoznak!!! Tesco, Plaza, Cora, hipermarket, szupermarket ebből Tiszát lehet keriteni!!! Az ötödik városvezetésünk van a renszerváltás óta, de ide egyik sem hozot ipari tevékenységet,folyamatosan mennek tönkre a vállalkozások,aki meg szárnyalt azt kiüldözték Szegedről!!! KÉSZ!!!”
41 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bizonytalanság a MÁV-lakásokban

Bizonytalan helyzetben vannak a szegedi nagyállomás melletti MÁV szolgálati lakásokban élők. Tovább olvasom