Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

Idén felújítják a Csaba utcai romot

Szeged - Megvannak a tervek, idén az állam felújíttatja a Csaba utcai napsugaras házat. A műemlék hasznosításáról egyeztetnek. A környékbeliek internetkávézót, tájházat szeretnének.
– Nem tudok fejleményről a Csaba utcai napsugaras ház ügyében. Februárban, amikor észrevettem, hogy betörték az ablakdeszkáit, felszólítottam a tulajdonos államot képviselő Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t (MNV), hogy intézkedjen. Egyfelől, mert műemlék épületről van szó, másfelől, mert túl alacsonyan van az ablak, nehogy még nagyobb kárt okozzon odabenn valaki. Azóta nem kaptam választ – tudtuk meg a felsővárosi körzet önkormányzati képviselőjétől. Szentgyörgyi Pál a műemlékvédelmi hatóságnak is elküldte a levelét, hogy ha a magánszemélyeket figyelmeztetik a kötelezettségeikre, akkor az államot is kérjék számon. Az ablakdeszkát időközben kijavították, más nem történt.

Igencsak ráfér a felújítás a házra. Fotó: Frank Yvette
Igencsak ráfér a felújítás a házra.
Fotó: Frank Yvette

A magyar állam tulajdonában lévő Csaba utcai műemlék napsugaras ház kezelése nemrég újból visszakerült az államhoz, vagyis jelenleg a gazdája az MNV. A nemzeti vagyonkezelőtől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a tervezési folyamat lezárult. A jogerős engedélyes és kiviteli tervek január óta rendelkezésre állnak. Reményeik szerint a ház és az ingatlan állagmegóvása, rehabilitációja még ebben az évben megtörténik. Az ingatlan további hasznosításáról, funkcióval való megtöltéséről az MNV Zrt. jelenleg is tárgyalásokat folytat.

Csak hozzák rendbe!

Megkérdeztük a környéken lakókat, mit szeretnének a napsugaras házban látni. A többség véleménye szerint: „Mindegy, csak hozzák rendbe végre!" A nyugdíjasok szerint ha Alsóvároson lehet, Felsővárosra is kellene tájház, amelyet közösségek is használnának. A húsz éven aluliak azt kérnék: sok internet legyen benne.

Hogy kivel tárgyal az MNV, nem tudni. Az önkormányzati képviselőnek lenne ötlete a hasznosításra: civil házat tudna elképzelni a városképi jelentőségű ingatlanban. Azt is jobbnak látná a mostani áldatlan helyzetnél, ha az állam megpályáztatná, és olyan magánszemélynek adná oda, aki vállalja, hogy ellenőrzött feltételek mellett rendbe teszi.

Többször megírtuk: a Csaba utcai, 590 négyzetméteres alapterületű telek és a rajta lévő napsugaras ház romjai felett 23 éve jelentek meg a viharfelhők. Akkoriban a városi tanács alapítványt hozott létre mozgáskorlátozott fiatalok rehabilitációjára, amihez a szomszédos távközlési vállalat adta az állami telek kezelői jogát. Az alapítvány nem nyúlt a régi házhoz, a kertben kezdett építkezni, de csak az alapokig jutott. Tíz éve az alapítvány megszűnt, a műemlék és az új torzó egy megyei mozgáskorlátozottakkal foglalkozó civilszervezethez került. Pénz híján a civilek nem bírtak vele, el akarták adni, és csak hosszas jogvita után derült ki, hogy ezt nem is tehetik meg. Az országban egyedülálló falfestményt rejtő házat közben többször feltörték, kifosztották, a ház teteje leégett, beszakadt. Több mint hat éve az egyesület lemondott róla, azóta áll és vár.

Olvasóink írták

 • 4. mazsolaszolo 2013. május 07. 20:10
  „Helyes, helyes, helyes! Csak támogatni tudom! :)”
 • 3. szegedivagyok 2013. május 07. 10:07
  „Az egyesület vagy civil szervezet nem véletlen pénzt akart belőle látni?Miért nem időben gondoskodtak a sorsáról?”
 • 2. Rubicon 2013. május 06. 20:44
  „A deszka végfalat vigyék el Ópusztaszerre, a többit meg bontsák le. Kár lenne tízmilliókat beleölni.”
 • 1. janoszeged 2013. május 06. 14:59
  „Várjuk a szakszerű felújítást! Én 35 millióra becsülöm a költségeket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy hónapig tart ki az egymillió

Mindössze 1 hónapig tartó intenzív kampányra lenne elég Szeged egyik választókerületében az 1 millió forint. Tovább olvasom