Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Idén már 700 ezer forintos kárt okoztak a pusztítók

A szegedi vandálok nem kímélnek sem magán-, sem köztulajdont. Jópofának tűnő ötleteikkel több millió forint kárt okoznak. A tettesek forró nyomon lefülelhetők – például az önkormányzati zöldszám segítségével. Jóformán el sem indult Glattfelder téri szökőkút, máris napokra el kellett zárni a vízcsapját. Tegnap újabb adag mosóporral szórták tele a medencét a poénkodók.
Jóformán el sem indult a legújabb szegedi szökőkút, a Glattfelder téri, máris napokra el kellett zárni a vízcsapját. Tegnap újabb adag mosóporral szórták tele a medencét a poénkodók. A habos kút megint napokig nem üzemel. Pedig még el sem kezdődött a nyári rombolások szezonja, a szegedi vandálokban máris töretlenül buzog a pusztításvágy.

Néhány napja, nyilván merő jópofaságból, az Oskolai utcai divatáruüzlet reklámtábláját feszítette le a ház faláról egy erős ember. Láthatóan nem volt vele különösebb célja, mert csak a híd lábáig sétáltatta, és ott ráhajtogatta a fémlemezt a korlátra. Néhány méternyire onnan a turistatáblának kelt lába. Valaki kirángatta betontalapzatból, és a Klauzál térig cipelte.

Naphosszat sorolhatnánk a pusztítás jeleit. Az elmúlt hetekben sorra tűntek el a Kossuth Lajos sugárúti házak rézkilincsei. Fémben utazott az a rongáló is, aki az újszegedi fiúszobor kezéből csavarta ki a halat. Elvinni nem tudta, hát letörte és otthagyta. A liget díszes szökőkútja azóta sem működik. A szerzés öröme munkálhatott abban a villámgyorsan dolgozó pusztítóban, aki az Anna fürdő belső folyosóján szakította ki a díszcsapot a falból.

Nagyobb mutatványra készült az a vandálbrigád, amely a Centrum előtti villamosmegállók plexi és vas fedelével próbálkozott. Az építők jól rögzítették a tetőket, a rombolók, mert ehhez több „erőművész" kellett, nem tudták elvinni. A foglalatokat így is tönkretették mindkét telis-telefirkált megállóban.

Forródróton

A szegedi önkormányzat biztonsági telefonügyelete a 80/823-823-as ingyenes számon tavaly december óta hívható éjjel-nappal. Idén három hónap alatt 455 bejelentés érkezett elsősorban Tarjánból és Rókusról. A forródróton csendháborításról, játszótér-, park- és járműrongálásról érkezik a legtöbb panasz. Minden esetben az ügyeletes dönt, hogy a rendőrséget értesíti vagy a háromfős gyorsreagálású járőrcsapatot küldi a helyszínre.

– Libikókának estek neki a Honvéd téri rongálók. Teljesen szétverték, cserélni kell, 350 ezer forintba kerül – tért rá az utóbbi napok „termésére" Kovács János, a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. közterület-fenntartási igazgatóhelyettese. Hozzátette, a tönkretett házfalakat, padokat és szemeteseket felsorolni is napokba telne. Csak néhány példát emelt ki a közelmúlt drága bosszúságai közül: a felismerhetetlenségig bemázolták a nagykörút és a Boldogasszony sugárút sarkán látható árvízi emléktáblát. A Retek utcai műanyag kukákat leolvasztották, a Tisza Lajos körútiakat lefeszítették a fémtartókról.

– Ott a Lechner téri műanyag csúszda, amit fecnikre vertek szét a támadói. Sőt olyan erővel ütötték a fémből készült állványát, hogy azt is pótolni kell. Az összes kár 100 ezer forint. Dühöngőknek esett áldozatul az alsóvárosi Szabadság tér és a móravárosi Kolozsvári tér rugós játéka – mondta az igazgatóhelyettes. Ha a rugók bírnák is az igénybevételt, a fafigurák gyorsan megadják magukat a „kártevőknek". Évente a kht. 5-6 millió forintot kénytelen költeni a helyreállításokra. Idén eddig már több mint 700 ezer forintnyi kárt mértek fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szili Katalin: Jó úton halad a lap

Szili Katalin szerint az új székházunk arra is bizonyíték, hogy a Délmagyarország olyan színvonalas… Tovább olvasom