Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Időben befejeződnek az iskolai felújítások

Szeged - Szebb, modernebb iskolákban, komfortosabb óvodákban kezdődik meg az idei tanév Szegeden. A nyáron zajlott munkálatok mindenhol időre befejeződnek. Lezárult a legnagyobb beruházás is: 303 millió forintból teljesen megújult a „kis-Ságvári".
Sok oktatási intézményben nyáron sem volt csend és nyugalom: szinte mindenhol folytak kisebb-nagyobb munkák. Idén 373 millió forintot költöttek a szegedi önkormányzati fenntartású óvodák és általános iskolák karbantartására, felújítására.

– Tíz óvodában, illetve iskolában cseréltünk nyílászárókat az energiahatékonyság jegyében, 6 tagintézményben felújítottuk a lapostetőket, a beázások csökkentése érdekében elvégeztettük 55 tagintézmény lapostetőinek évi nagytakarítását, 4 intézményben burkolatcserék, 8-ban vizesblokk-felújítások zajlottak – sorolta Kardos Kálmán, a Nevelési-Oktatási Intézmények Gazdasági Szolgálatának igazgatója. Tíz óvodában az elavult konvektoros fűtést radiátorosra cserélték, két iskolában pedig az öreg, nagy teljesítményű kazánokat korszerűek váltották le.

 Lezárult a legnagyobb beruházás is: 303 millió forintból teljesen megújult a kis-Ságvári. Fotó: Schnidt Andrea
Lezárult a legnagyobb beruházás is: 303 millió forintból teljesen megújult a "kis-Ságvári".
Fotó: Schnidt Andrea

Negyedik éve tart az óvodai udvarok korszerűsítése: idén 11 óvodában cserélték ki az udvari játékokat uniós szabványnak megfelelő eszközökre. – Ugyancsak hagyomány, hogy nyaranta 50 tanterem parkettáját csiszoltatjuk fel, lakkoztatjuk újra a SZINT Kft.-vel, ami idén is megtörtént – mondta el Kardos Kálmán. – Folytatódott a vizesblokkok felújítása: újabb 8 iskolában cseréltettük ki a padló- és falburkolatokat, a csöveket, a mosdó- és vécékagylókat. A Béke utcai és a Rókus II. általános iskolában pedig víztakarékos csapokat szereltettünk fel. Ha beválik, a többi intézményt is ilyennel látjuk el.

Immár minden iskolát és óvodát elláttak elektronikus védelmi és távfelügyeleti rendszerrel, amely a remények szerint csökkenti a betörések számát. Ebben az évben például teljesen új, automatikus működésű tűz- és vagyonvédelmi jelzőrendszert telepítettek a Deák-gimnáziumban. Több intézményben a szülők és az önkormányzati képviselők is beszálltak a modernizálásba, így lesz például a dorozsmai Jerney-iskolának teljesen felújított, aszfaltborítású sportpályája.

A legnagyobb és leglátványosabb felújítás is befejeződik tanévkezdésre: 303 millió forintból gyakorlatilag teljesen megújult az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Általános Iskola. Tavaly nyáron már beszerelték a liftet, kifestették és újraburkolták a folyosókat, felújították a vizesblokkokat, szigetelték a tornacsarnok tetejét, és kicserélték az ablakkereteket. Az idei nyári szünet ideje alatt pedig teljesen megújult az ebédlő és a tálalókonyha, a termek elektromos hálózata, újrafestették és burkolták a földszinti részt, és fotocellás ajtó került a bejáratra. Ahogyan itt, minden más intézményben is befejeződnek a munkák határidőre, vagyis szeptember elsején zavartalanul megkezdődhet a tanítás.

Olvasóink írták

 • 15. Dema 2011. augusztus 22. 13:36
  „14. bánki 2011.08.22. 12:58
  Igazad van nevezzünk el róluk is valamit? ! :D:D:D Akkor Mengelle-ről a fogorvosi kart? Marosánról esetleg a repülö teret?
  10 év múlva, lehet, hogy hősök lesznek! A történelmet már annyiszor átírták! :D:D:D Volt aki bele lövetett a tömegbe, aztán mégsem. Köpködték, a tárgyalásán, aztán a temetésén meg sírtak. Addig amíg nem hozzátartozók, addig nem érdekel! E
  Persze ez csak egy eszme futtatás! Ne vedd komolyan! :D”
 • 14. bánki 2011. augusztus 22. 12:58
  „13. Dema 2011.08.22. 11:08

  Fotocellás ajtó iskolában pénzkidobás, avagy tervezési híba. A lift nem főbejáratnál, hanem a folyosó végén az ellentétes lépcsőházban található. A tavalyi tanévben max tíz alkalommal volt használatban portásnői segédlettel csak és kizárólag felfelé reggel.

  Nevekről csak annyit állítólag Mengelle is egész jó fogorvos volt. Marosán meg nem tárgyalt hanem lőtt 1956-ban.

  Jelzem, hogy ekkora beruházás mellett 50 ezer forintot csak megérne egy réztábla csere!”
 • 13. Dema 2011. augusztus 22. 11:08
  „12. bánki
  A "kis-Ságvári" ki volt? Ha már így benne vagy biztos tudod? :D:D:D:D:D:D:D Mi köze van az ajtó cserének valamihez is!? Örüljünk a felújításnak! Majd eljön mindennek az ideje. A szaktantermek fejlesztése fontosabb, mint a névtábla!”
 • 12. bánki 2011. augusztus 21. 13:10
  „,,Ságvári és társai nem a megszállók ellen küzdöttek. Ságvári és társai a jövendő magyarországi sztálinizmusért küzdöttek. A történelem azt igazolta - alig egy évvel később -, hogy céljuk és feladatuk a magyar demokrácia és nemzeti szuverenitás eltiprása volt. Ezért nem érdemelnek tiszteletet. "”
 • 11. bánki 2011. augusztus 21. 12:42
  „Mai fogalmaink és az akkoriak szerint is terrorista volt a fenn nevezett egyén. Szobor és tömeg gyűlés robbantgató.
  Csak kéne egy méltóbb név a spejzból !

  ,,Ságvári 1944-ben körözés alatt állt, ugyanis az állami és társadalmi rend hatályosabb védelméről szóló, akkor hatályos törvénycikk alapján "Aki az állam és társadalom törvényes rendjének erőszakos felforgatására vagy megsemmisítésére, különösen valamely társadalmi osztály kizárólagos uralmának erőszakos létesítésére irányuló mozgalmat vagy szervezkedést kezdeményez vagy vezet, bűntettet követ el, és öt évig terjedhető fegyházzal büntethető. Aki oly mozgalomban vagy szervezkedésben tevékenyen részt vesz, úgyszintén, aki ily módon szervezkedést előmozdít, vétséget követ el, és három évig terjedhető fogházzal büntethető" eljárás folyt ellene. (Szájbarágósan: Ságvárit nem pedofília, bankrablás, bigámia vagy bolti lopás miatt körözték, hanem azért, mert veszélyes volt személye és ténykedése az akkori rendre.) "”
 • 10. dBrown 2011. augusztus 20. 19:45
  „2! 8 év alatt biztos hogy 1szer se ázott be (bár a nyomai látszódtak :) )”
 • 9. emzsr 2011. augusztus 19. 13:31
  „Úgy tudom, hogy a béreket az állam fizeti, a fenntartás, karbantartás pedig továbbra is az önkormányzat dolga lesz. (Amúgy a Ságvári az egyetemé, azt nem az NGSZ újította fel.)
  Kíváncsi leszek, hogyan fog működni a gyakorlatban, hogy 2 gazdája lesz az intézményeknek.
  Az biztos, hogy óriási munka volt ezen a nyáron is, le a kalappal mindenki előtt!”
 • 8. kiokushyn 2011. augusztus 19. 13:28
  „És mi lesz a Széchnyivel? Magániskola? Még egy évig talom?”
 • 7. szeti 2011. augusztus 19. 12:41
  „5. Igen, ha erről valóban döntenek, akkor az egyetemi iskolákon (ságvárik, juhász gyula) kívül minden intézmény állami fenntartású lesz.”
 • 6. Niky90 2011. augusztus 19. 11:00
  „Szép,meg jó. Bár én úgy érzem,hogy az iskolákba főleg a szaktantermeket kéne fejleszteni.Némelyik város iskoláiba,olyan szék szaktermek vannak,jól felszereltek. Ezt azért mondom,mert én is szakra járok,Kossuth Zsuzsába, és se az egészségügyi,se a textilipari termek nem annyira felszereltek. Néha a tanárok hozzák be saját tulajdonaikat,hogy, avval tudjunk gyakorolni. Sztem az lenne ennek a városnak,országnak a célja, hogy akik szakra járnak legyen érettségi előtt vagy után, minél jobb képzést kapjanak.”
 • 5. macs 2011. augusztus 19. 10:59
  „Most olvastam, hogy a készülő önkormányzati törvény szerint az oktatást államosítani fogják. Akkor a szépen felújított szegedi iskolák állami tulajdonba kerülnek?”
 • 4. Dema 2011. augusztus 19. 10:32
  „Ez szuper! :D
  Szép a Ságvári bejárata. Arra jártam, és feltűnően modern. Egy kislány is eljött arra és az ajtóig ment csak. Hangosan mondta a barátnőjének, "Deszuper"! De jó volt hallani!”
 • 3. Együgyű 2011. augusztus 19. 10:05
  „Időben befejeződnek az iskolai felújítások
  A jó MAGYAR szokás szerint ezért is hőbörgünk!

  Ennek a hírnek nem örülni kellene?”
 • 2. Smerdis 2011. augusztus 19. 07:22
  „akkor már a tabán áltisi sem ázik be? megboldogult pedagógus koromban még folyt a nyakamba a víz a plafonról, a tábla előtt meg tocsogtam benne :)”
 • 1. morzso 2011. augusztus 19. 07:13
  „Akkor már csak a külsejével kellene kezdeni valamit ... eléggé csúnyácska, de a lényeg hogy belülről megszépült. Én is ide jártam általánosba :) Emlékszek milyen rossz állapot volt az alagsorban meg az ablakok is rendesen szeleltek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vevők igényeihez alkalmazkodnak

A Gfk Hungária bevásárlóközpontokról szóló felméréséből kiderült: a lakosság 42 százaléka különálló boltokban vásárol. Tovább olvasom