Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

Időjárási szélsőségek várhatók az idén

A télies március összefügghet a globális fölmelegedéssel az éghajlatkutató véleménye szerint. A klímának az egyik egyensúlyi állapotból a másikba való átmenete idején ugyanis sokféle szélsőség előfordulhat. Emlékezetes, tavaly már tornádó is volt Magyarországon – a jövőben is lehetnek hasonló szélviharok.
Belvíz és aszály akár egyazon éven belül is bekövetkezhet – különösen a Dél-Alföldön. A Vahava-projekt megoldást kínál. Illusztráció: Schmidt Andrea
A télies március összefügghet a globális fölmelegedéssel az éghajlatkutató véleménye szerint. A klímának az egyik egyensúlyi állapotból a másikba való átmenete idején ugyanis sokféle szélsőség előfordulhat. Emlékezetes, tavaly már tornádó is volt Magyarországon – a jövőben is lehetnek hasonló szélviharok. Az MTA nemrég lezárult Vahava-projektje ajánlásokat fogalmaz meg az időjárási szélsőségek kivédésére.

„Miért hallani annyit a globális fölmelegedésről, amikor még márciusban is télies az időjárás?" – tették föl sokan a napokban a kérdést, amikor még tartott a márciusi tél.

Rövidülő tavaszok

A mind később kezdődő tavasz valóban a globális éghajlatváltozás egyik jele lehet – mondja Makra László, a Szegedi Tudományegyetem Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszékének docense. A változások egyik szembeötlő – az utóbbi években is mutatkozni látszó – eleme lehet, hogy a szó szoros értelmében vett tél egyre később, akár január elején kezdődik, s elhúzódik egészen március végéig. Maga a tavasz drámaian lerövidül: áprilisban kezdődik igazán. A nyár eltarthat októberig is, az őszies időjárás pedig csak december végén fejeződik be. Az évszakok eltolódása – melyből nemrég a „márciusi telet" érzékeltük – mellett az időjárási szélsőségek is jellemzőek lesznek: nagyon sok csapadékot hozó időszakok válthatják egymást nagyon szárazokkal, egyazon éven belül is jelentkezhet belvíz és aszály.

Szokásosnál hevesebb szélviharok is várhatóak a jövőben – emlékezetes: tavaly nyáron már tornádó is volt Kőbányán.

Vahava-ajánlások

Át kellene gondolni a természeti katasztrófák (árvíz, belvíz, jégkár, aszály) ellen köthető biztosítási formákat; szükség lehet az építészeti szabványok hosszú távú módosítására energiatakarékossági és lakhatási-hővédelmi szempontból; a katasztrófavédelem anyagi eszközeit, személyi állományát fejleszteni kellene. A vízügynek a belvíz, áradás elleni védekezés mellett az aszály, a vízhiány elleni védekezésre, a vízmegtartásra is gondot kellene fordítania. Az agráriumban folytatni kell a szélsőséges víz- és időjárást jól tűrő növényfajták nemesítését. A közegészségügyben meg kell oldani a hőségriasztást, az idősek és betegek ellátását hosszantartó hőhullámok esetén. Az energetikában az innováció, az alternatív energiaforrásokat alkalmazó technológiák kifejlesztése, az energiatakarékos termékek, megoldások nemzetközi piacra segítése a feladat.

Fölmelegedés lesz


Szélsőséges időjárási események a klíma egyik egyensúlyi állapotából a másikba való átmenet idején alakulnak ki. A létrejövő új állapot legjellemzőbb vonása valóban a fölmelegedés lesz – mondja az éghajlatkutató. Máris olyan mérvű fölmelegedés következett be az ipari forradalom óta, amilyenre, ehhez hasonlóan rövid idő alatt, nem volt példa. – Föl kell készülni arra: a klíma a következő tíz-húsz évben megváltozik az eddigihez képest. Ehhez alkalmazkodni kell, a szélsőségeket ki kell védeni, mely csak tudatos klímapolitika alkalmazásával lehetséges – hívja föl a figyelmet Zágoni Miklós fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia közelmúltban lezárult Vahava- (változás–hatás–válaszadás) projektjének egyik szakértője.

A Dél-Alföldnek fontos

Hogyan? Ezt kutatta három éven át a Láng István akadémikus vezette projekt; a munkákról – még a kutatások időszakában – tájékoztatót is tartott Szegeden. A kutatások eredményei alapján szükséges volna nemzeti éghajlat-változási stratégia létrehozása azonnali, illetve rövid- és középtávú feladatok megoldásával. A stratégiában foglalt ajánlásokat a Vahava az országgyűlés elé tárja, amely törvényt, illetve határozatot hozhat ezek végrehajtásáról. A Dél-Alföld számára az országos átlagnál sokkal fontosabb lehet a szélsőségek elleni védekezés – lévén, hogy ennek a régiónak az időjárása még a klíma egyensúlyi állapotában is elég szélsőséges volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegeden több mint 50 ovi várja a gyerekeket

Szegeden az önkormányzat 53 tagóvodát működtet. A szülők ezekben a hetekben döntik el: hol töltse az… Tovább olvasom