Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Idősek otthonában viziteltek a szegedi bohócdoktorok

Idősek otthonában viziteltek a szegedi bohócdoktorok
A Mosolykommandó Alapítvány Bohócdoktor Csapata egész évben segíti a kórházi gyógyító munkát. Ezúttal azonban a szegedi Őszidő Idősek Otthonában csaptak le az önkéntes mosolydoktorok: anevetés az időseknél is gyógyítja a lelket.
A Mosolykommandó Alapítvány önkéntesei, Csatai Gergő, Szemenyei Dorka, és Fődi Brigi már évek óta járják a kórházakat, bentlakásos intézményeket, hogy beteg, sérült gyermekek számára a sokszor kínokat jelentő betegségeket, a sokszor állandó fájdalmakat jelentő kezeléseket felváltsák élményekre, nevetésre, vidámságra, ezáltal terelve a piciket a gyógyulás felé. A bentlakás sokak számára az élet nélkülözhetetlen velejárója, és mint olyan sokszor lelkileg megterhelő, ezért fontos az idősek mentális és szellemi ápolása is. A Bohócdoktorok kellemes beszélgetéssel, bűvésztrükkökkel és derűtlen jókedvükkel feledhetetlen órákat visznek az idősotthonokba. 
 
Sokan nem is gondolnák, de az idősebbeknél is alkalmazható a nevetésterápia, ahol az állandó ápolás és kiszolgáltatottság érzése elkedvteleníti a lelket. Gergőék a másfél órás műsorral igazi sikert arattak a nagymamák és nagypapák körében, akik elsőre - nem meglepő módon - kétkedve fogadták őket, hiszen Szegeden eddig nem volt példa bohócdoktori vizitre idősek otthonában. Pár perc után az első mosolyok megjelentek, amik végül hangos kacagássá erősödtek. Lufihatogatás, bűvésztrükkök, zsonglőrködés – ezek elmaradhatatlan kellékei a szórakoztatásnak, ezekből bőven volt részük a tisztes kort megélt, csillogó szemű közönségnek. A műsor része volt egy óriási méretű lufiból elkészített torta is, amelyet hamarosan 90. születésnapját ünneplő Ibolya néninek adtak át a bohócdokik egy-egy nagy puszi kíséretében. A Mosolykommandó Alapítvány a lehetőségeihez mérten, a gyermekkórházak mellett szeretné az idősotthonokat is havi rendszerességgel látogatni, ugyanis láthatóan komoly igény mutatkozik a gyógyító bohócdoktorok munkájára.
 
Galéria kép
Csatai Gergő elmondása szerint nagyon fontos a tevékenységük, és nagyon komoly háttérmunka van egy-egy látogatás mögött. A bohócdoktori önkéntességnek fontos és elmaradhatatlan velejárója a rendszeresség. Hiszen egy terápia sem azonnal fejti ki a hatását, ahhoz idő és rendszeresség kell. Az alapítvány igyekszik Szegeden és a régióban rendszeresen megjelenni intézményekben, különösképpen a Szegedi Gyermekklinikán (ahova heti-kétheti rendszerességgel járnak), hiszen így alakítható ki egy fenntartható alapítványi élet és közös munka.
 
Minimális erőforrás
A bohócdoktorok rendelése kórházakban, idősotthonokban ingyenes. Az Alapítvány minimális erőforrásból tartja fenn magát. A szervezet munkája az önzetlen támogatók segítsége nélkül nem lenne ennyire sikeres. Jelenleg a tevékenységüket önkéntes alapon végzik, a vidéki kórházakat kölcsönautóval járják, miközben az üzemanyagköltséget támogatók segítségével finanszírozzák. Szeretnék ezt sokáig folytatni, ehhez pedig örömmel fogadnak bárminemű segítséget. A Mosolykommandó Alapítvány bankszámlaszáma a Raiffeisen Banknál vezetett 12067008-01528812-00100000 számlaszám. Elérhetőségeik: Fődi Brigi kuratóriumi elnök +36 20 919 7622. Fényképes beszámolók a vizitekről a hivatalos oldalaik egyikén:  a www.bohocdoktor.hu, vagy a www.gyogyitobohocdoktorok.hu, vagy a www.facebook.com/
mosolydoktorok
oldalakon érhető el. A honlapon listát vezetnek a támogatóikról, ezzel fejezve ki tiszteletüket a felajánlásaikért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Táblaavatás az egykori Ságváriban: elismerés a franciaoktatásért

Táblaavatás az egykori Ságváriban: elismerés a franciaoktatásért
A Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium francia-magyar két tanítási nyelvű… Tovább olvasom