Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

Időutazás a Délmagyarral: A torkotokra fojtjuk a MUK-kantást

Szeged - Ötvenhárom hét múlva lesz 100 éves az 1910. május 22-én útjára bocsátott Délmagyarország. Lapunk e jubileuma alkalmából, mintegy visszaszámlálásként, időutazásra hívjuk olvasóinkat: hétről hétre egy-egy esztendő újságtermését átlapozva fölvillantjuk, milyennek láttatta a világot, az országot, a régiót, Szegedet – a Délmagyarország.
„Hallottam, karakánul viselkedtél a forrongó napokban" – mondja „(–ts)" január 3-i, a címlapon is beharangozott cikkében Marosi Károlynak, akivel „a Szabad Európáról, a disszidáltakról, a dicsőségről" beszélget.

Címlapon a disszidáltak

A dicséret azért járt a színművésznek, mert a szegedi színház társulati ülésén „október utolsó napjaiban" kijelentette: „Ne higgyetek a Szabad Európa rádiónak, én tudom, kik vannak ott, azok csak uszítanak." „Én igazat mondtam. És látod, november 14-én mégis őrizetbe vettek. Gyanúsnak találtak, mert a Szabad Európánál voltam. Persze tisztázódott a dolog, s bocsánatot is kértek tőlem. (...) Én már eljöttem onnan – hazajövetelem előtt egy évvel. Mert nézd, ezek nem mondták, hogy a kapitalizmust akarják vissza Magyarországon, csak azt, hogy le a kommunizmussal."

Aztán persze később is, például február 6-án közlünk riportot – „(–ire–)" tollából – a határ menti „rakétafényes éjszakában" járva „tizenöt éves disszidálókról", „leánykereskedő anyáról", mikor „kémek nyomába" eredünk. Ekkor kijelentik: „Csongrád megye határ menti területet – határövezet", itt „csak rendőrségi engedéllyel lehet tartózkodni".

Joachim Brunó, az ismert szegedi kerékpárversenyző 1956 decemberének közepén búcsúzott családjától – meséli riporterünknek, miután visszatért Szent István tér 15. szám alatti lakásába. Harminc év versenyzése alatt nem jutott ki külföldre, ezért vágyódott Franciaországba. „A nyugati határon ismeretlen emberek 350 forintért vittek át. (...) Volt, aki többet is áldozott a rózsaszínre festett ismeretlenért." A 47 éves sportember látta a köznapi Párizst. Most azt nyilatkozza: „Szuronnyal a hátam mögött sem tudnának visszazavarni."

Házkutatás, őrizetbe vétel

Mintha visszazökkenne az élet a rendes kerékvágásba. Például a szegedi „egyetem vezetői elhatározták, hogy az oktatást január 14-én valamennyi karon újra megkezdik. (...) Az egyetem professzorai megbeszélést folytattak a MEFESZ intéző bizottságával. A fiatalok vezetői megígérték, elősegítik, hogy az oktatás nyugodt menetét semmi se zavarhassa meg – szól a nyugalomra intő hír január 4-én. A forradalomban született ifjúsági szervezet nevének említése mellett más hírek is emlékeztetnek 1956 őszére – nap mint nap. „Eddig Szegeden és környékén közel 100 szökött rabot fogtak el. Közülük mintegy 15-en, 20-an politikai bűncselekményért voltak elítélve: tiltott határátlépésért, 1944–45-ben elkövetett háborús és népellenes bűncselekményekért" – állítjuk január 8-án.

Immár a munkásőröket nevezik a forradalom katonáinak. Fotó: Móra Ferenc Múzeum fotótára
Immár a munkásőröket nevezik a forradalom katonáinak. Fotó: Móra Ferenc Múzeum fotótára

„Az ellenforradalom csengelei rémtetteiből" címmel január 24-én írunk arról, „Mi történt október 29-én a községben?" A rendőrségi vizsgálat végén, a bírósági tárgyalás előtt válasz – röviden, alcímekben –: „Felváltva verték a féllábú embert", „Hetvenéves öreget hurcoltak el".

„Őrizetbe vették a rend ellen izgató, röpcédulákat terjesztő főiskolásokat" – tudatjuk ugyanezen a napon, miután „elterjedt a városban az a hír, hogy a rendőrség házkutatást tartott az egyik egyetemi diákotthonban".

„Az előállított személyek a Pedagógiai Főiskola első éves hallgatói: Kovács Albert, Jenei Károly és Nagy Zoltán. Bűnük: a rend helyreállítása, a kormány, a Szovjetunió, a kommunisták elleni izgató röpcédulák terjesztése, utcákon ragasztása." Mellette közöljük Jenei újságcikkét, melynek címe: „Legyen eszmei tisztaság a diákkoponyákban!"

Fehér könyv és a MUK

„Megjelent az 'Ellenforradalmi erők a magyar októberi eseményekben' című Fehér könyv II. kötete, a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsa Tájékoztatási Hivatala kiadásában" – híreljük február 3-án. – A könyv több beszámolót közöl, fényképet és sok dokumentumot, nyugati lapkivonatokat, adatokat az ellenforradalmi események okozta veszteségekről, károkról. Közli az ellenforradalomban megölt 15 vértanú fényképét és életrajzi adatait."

„Új plakát jelent meg az utcákon, amelyik felhív minden becsületes hazafit, hogy támogassa a karhatalmat, mely hazánk rendjére, nyugalmára vigyáz" – olvasható a lapunkban is népszerűsített plakát alatt. – „Az ellenforradalmat levertük, de meg nem semmisítettük. A karhatalom védi támadásaink ellen a szocializmust építő hazát."

„Hogy mit jelent a titokzatos betű, amellyel az utóbbi időben sokan az 'Adjon isten', vagy 'Jónapot kívánok' helyett köszönnek?" – kérdezi február 6-án Várnagy Györgyné. – „Eláruljuk. Ezt jelenti: 'Márciusban Újra Kezdjük!' Mit kezdenek újra? (...) Hát romokat csinálni, kommunistákat gyilkolni, zászlókat sárba tiporni, könyveket égetni, boltokat fosztogatni, aztán ha ez megvan, visszavenni a gyárat a munkástól, a földet a paraszttól, kiűzni az egyetemről a dolgozó nép fiait..." „Nem lesz itt újrakezdve semmi. (...) Nemcsak beszélünk, erőnk is van! MUK-kanjatok csak meg, a torkotokra fojtjuk a MUK-kantást..."

„A rosszindulat sem állíthatja, hogy az ellenforradalmárok gyülekeztek október 17-én este az Ady téri egyetem auditórium maximumában. Az sem állja meg a helyét, hogy a garázda ellenforradalom innen szabadult volna el. Messzebb kell annak okát keresni" – írja „Feljegyzések a szegedi ellenforradalom napjaiból" című sorozata első részében, március 6-án Nagy István. A 17 részes dolgozat végén, március 24-én a szerző kijelenti: „Diadalmaskodott a néphatalom, győzött visszavonhatatlanul a szocializmus ügye." De nem csupán ez az oka annak, hogy „a közrend" védelmére koncentrál a hatalom: „Nem fogjuk megtűrni, hogy bárki – akár a MUK jelszava alatt is – dolgozó népünk nyugalmát megzavarja" – hangsúlyozza március 10-én Dobos Ferenc megyei ügyészhelyettes. – „Az izgató, uszító ellenforradalmi bűnözőkkel szemben szigorúan eljárunk."

Amnesztia és ítéletek

Hazatelepítési bizottság működött: „Tegnap délelőtt a röszkei jugoszláv–magyar határszakaszon 305 felnőtt és 32 tizennégy és tizennyolc év közötti kiskorú gyermek lépte át a magyar határt" – írjuk április 3-án. Ők „az amnesztiarendelet után tértek haza, de előbb jelentkeztek (...), az átlagos életkor 24-25 évre tehető". Elmondták: a belacrkvai „táborban 174 tizennégy éven felüli fiatal vár még hazaszállításra, valamint 70 tizennégy éven aluli gyermek. (...) A hazatérők között találkoztunk Brutyó Lászlóval és feleségével, akik 1956. december 12-én kötöttek házasságot Szegeden. (...) A férj és feleség összesen 37 évesek, egyikük a Szegedi Borforgalmi Vállalatnál, a másik a Szegedi Nyomda Vállalatnál dolgozott. Rajtuk kívül még számos szegedivel találkoztunk. (...) Ők az utolsók, akik az amnesztiarendelet lejárta után hazatérhetnek Magyarországra."

„Három halálos ítélet a fővárosi ellenforradalmi banda bűnügyében" – kiabál az április 9-i cím. „A fővárosi bíróság hétfőn hirdetett ítéletet Tóth Ilona és társainak bűnügyében." Mintegy elrettentésül a 11 vádlott közül fotón is megmutatjuk, ahogy egymás mellett ül Gönczi Ferenc, Molnár József, Obersovszky Gyula, Kovács Ferenc és Lukács József.

Szegeden nem született halálos ítélet. Ellenben május 15-én arról tudósítunk, hogy két év börtönt kapott „Sipőcz Jenő alkalmi énekes-bendzsós", aki „hangszerét nyakába akasztva az ellenforradalom időszakában járta a szegedi vendéglőket és italboltokat, ahol a maga 'alkotta' izgató tartalmú 'művekkel' szórakoztatta a vendégeket. Lakása ablakába ugyanakkor kibiggyesztette rádióját, s ország-világ hallatára bömböltette, illetve közvetítette vele a Szabad Európa uszító hangját. (...) Márciusban" pedig „Újszegedről jövet" „nagy hangon pengette avas hangszerét, s közben (...) a karhatalmistákat 'piszkos kommunistáknak' nevezte. (...) Sipőcz drágán fizetett a márciusi estéért" – „most két évig nem 'bolyonghat a város peremén' az ellenforradalom bendzsósa".

Kronológia

1957. január 15.: Magyarország küldöttsége jegyzéket intéz az ENSZ főtitkárának a külföldre menekült magyarok ügyében. Az Elnöki Tanács törvényerejű rendelete az ellenforradalmi cselekmények elleni gyorsított büntető eljárásról. Január 19.: Kivégzik Dudás Józsefet és Szabó Jánost, akiket a Legfelsőbb Bíróság Katonai Kollégiuma a népi demokratikus rend megdöntésére irányuló fegyveres felkelés szervezésének bűntette miatt halálra ítéltek. Február 2.: Kádár János salgótarjáni beszédében Nagy Imrét ellenforradalmi felkelés szításával vádolja és árulónak nevezi. Március 21.: Megalakul a Kommunisták magyarországi Szövetsége (KISZ). Március 25.: Rómában aláírják az Európai Gazdasági Közösség létrehozásáról szóló dokumentumot. Május 1.: Hivatalosan megkezdi működését a Magyar Televízió. Május 29.: Letartóztatják a MEFESZ egyik alapítóját, a szegedi joghallgató Kiss Tamást. Május végéig 209 személyt tartóztatnak le Szegeden, és indítanak ellenük eljárást politikai bűncselekmény miatt. Augusztus 31.: Kirakatper után ítélet Szegeden Skultéthy Medárd és társai – többek között az egyetlen nő, Kecskés Zsuzsanna – ügyében. Október 4.: Pályára áll a szovjet Szputnyik-1, az első műhold. November 13.: A Szputnyik-2 műhold fedélzetén eljut az világűrbe az első élőlény, Lajka kutya. December 18.: Az Amerikai Egyesült Államok első atomerőműve megkezdi működését Shippingportban.

Szabolcsi Gábor (1921–1989)

Makón, 1921. február 15-én született Szabolcsi Gábor, a kritikus, irodalomtörténész, szerkesztő. 1944-től a szegedi egyetem bölcsészkarán tanult. Még hallgatóként szerkesztője volt a Szegedi Híd című folyóiratnak. „Doktorátusának megszerzése (1948) után a szabadművelődés területén, majd 1952-től a szegedi egyetemi könyvtárban dolgozott" – olvassuk a www.netlexion.hu-n. Szerkesztőségi munkatársa lett 1957–1960 között a Délmagyarországnak: például az 1957. április 4-i, a felszabadulási ünnepi számban jelent meg a Balogh Jóska öröme című riportja. De 1960-ban szerkesztette a Tiszatáj Irodalmi Kiskönyvtárat is. 1958–1963 között a szegedi egyetem irodalmi tanszékén adjunktusként oktatott, majd 1963-tól Budapesten élt, betegsége miatt rokkantnyugdíjasként. Cikkei a Népszabadságban, a Magyar Hírlapban, a Kortársban jelentek meg. Irodalomtörténészi munkája során elsősorban József Attila kézirataival, elfelejtett József Attila-szövegekkel foglalkozott – 1989. január 18-án bekövetkezett halálig.

Logikai gép és kibernetika

„A szegedi matematikai vándorgyűlés beszámolóiban mi is leírtuk, hogy (...) dr. Kalmár László vezetésével Szegeden is megindultak a kibernetikai kutatások, amelyeknek első, s a nemzetközi tudományos életben is jelentős eredménye lesz a szegedi logikai gép megépítése" – tudósít Szabolcsi Gábor október 2-án.

Fotó: Móra Ferenc Múzeum
Fotó: Móra Ferenc Múzeum


– „A kibernetika új tudományág. Eredményeit nemcsak a bonyolult rendszerű vezérlési folyamatok megoldásánál tudjuk felhasználni, hanem a ballisztikában, az elektronikus számológépek konstruálásánál, légelhárításban, közlekedésbiztosító berendezéseknél, automatizálásnál; az élet egyre több területén" – magyaráz a professzor. –„A mi kibernetikai munkánk az elmúlt év tavaszán kezdődött." Hozzáfogtak „egy elektromechanikus logikai gép felépítéséhez. (...) A Ferranti-féle logikai géphez áll a legközelebb." Az első magyar kibernetikus gép, a szegedi katicabogár (képünkön) 1957-ben készült.

Sárga után piros

„Sárga után piros – néhány pillanat múlva zöld színű lámpa villan fel az Anna-kútnál lévő 'villanyrendőr' sarki oszlopain. Kell a forgalom szabályozása, mert a hetipiacos napokon egyre több jármű halad át a Kossuth Lajos sugárút és a József Attila körút kereszteződésében – áll a magyarázat február 28-i címlapunkon Liebmann Béla felvétele mellett.

Fotó: Somogyi-könyvtár, helyismereti gyűjtemény
Fotó: Somogyi-könyvtár, helyismereti gyűjtemény

– Teherautók, személyautók, taxik váltogatják egymást, s szabályos időközönként érkeznek a rókusi állomásról a nagyállomásra tartó villamos szerelvények. A jó idő beálltával feltűnnek a száguldó rémek – a Pannóniák, s ilyen forgalomban bizony ügyelniök kell ám a Marx térre igyekvő hetipiacosoknak, de a 'bennszülött' szegedi járókelőknek is.
A sarki 'őrtorony' parancsnoka, a rendőrnő fáradhatatlanul figyeli a járművek, járókelők mozgását, és szabályozza a forgalmat. Védi mindnyájunk testi épségét..." 

Laktanyákból lakások

„A nehéz szegedi lakáshelyzet miatt érthető figyelemmel kísérjük a honvédség által a városi tanács rendelkezésére bocsátott két nagy szegedi laktanyánál folyó lakás-átalakítási munkálatokat. Mindkét laktanya átalakítási tervét a szegedi tervező iroda készíti. A Honvéd téri Dózsa laktanya általános tervei Albert Ferenc építéstervező irányításával elkészültek" – olvasható a január 20-i címlapon.

A jelenlegi Honvéd téri laktanya egykori fotója. Fotó: Somogyi-könyvtár helyismereti gyűjtemény
A jelenlegi Honvéd téri laktanya egykori fotója. Fotó: Somogyi-könyvtár helyismereti gyűjtemény

„A négyszög alakú épületben" „az emeletráépítéssel összesen 98 lakást alakítanak ki. A Bódog János utcai és a Zászló utcai oldalszárnyakon úgynevezett 'Cs-lakások' készülnek. Ezek egy kb. 4×6 méter nagyságú szobából, egy 2,5×5 méter nagyságú konyhából, egy kb. 2 négyzetméter alapterületű éléskamrából és egy, valószínűleg zuhanyzóval felszerelt mosdófülkéből állnak. A Honvéd téri és a Partizán utcai szárnyon általában kétszobás összkomfortos lakások készülnek. (...) A Csongrád megyei Építőipari Vállalatnak már gyakorlata van ebben, hiszen többi között a DÁV-nál, a Kisdávid-palotában, a Széchenyi téri volt Olasz-házban sikeresen végeztek ilyen munkát." Hasonló rekonstrukció vár a Petőfi-laktanyára.

A Mars téri laktanya. Fotó: Somogyi-könyvtár helyismereti gyűjtemény
A Mars téri laktanya. Fotó: Somogyi-könyvtár helyismereti gyűjtemény

Napi hírek

Tükröt tart szülővárosának és a régiónak a Délmagyarország. A cikkek, információk fölött a forrás: „saját tudósítónktól" – most 1957-ből.

Vállalati kisbank. „Szegeden összesen 67" Kölcsönös Segítő Takarékpénztár (KST) „működött, több mint 11 ezer taggal". „Sorra újjáalakulnak a szegedi vállalati 'kisbankok'. Ahol nem hisznek az inflációban és élére állítják a forintot" (január 11., péntek).

Terhességmegszakítás. „Lapunk január 4-i számában„ közöltük dr. Batizfalvy János orvosprofesszor cikkét, aki ellenezte a rendeletet, mely „széles körben engedélyezte„ a terhességmegszakítást. Erre „összesen 64 levél érkezett szerkesztőségünkbe". Most befejezzük a vitát. Megírjuk, hogy – alcímek szerint –: „mit mondanak a levelek?" „A bizottság hatáskörét bővítsék ki", „Mi az erkölcsös?", „Társadalmi oldalról", „Az anyai szív", „A megelőzés kérdéséről", „Ne kelljen igénybe venni a rendeletet", „Felvilágosítani!", „És a megszakítás ellen". Következtetésünk: „Döntsenek az illetékesek!" (január 27., vasárnap).

Yves Montand Szegeden. „A kiváló francia sanzonékes, Yves Montand a hónap második felében Szegeden is fellép" (február 2., szombat).

Zavartalan hús- és zsírellátás. „A magánháztartásokban már nemigen vágnak disznót", ellenben a szegedi Vágóhídon "naponta 5-600 darabot. Kétségtelen, hogy hús van is bőven az üzletekben, pörköltnek vagy kocsonyának valót szinte naponta vásárolhatunk." „A későbbi hónapokra is gondolnak. Ezt bizonyítja a jelenleg több mint 50 vagon sertéshús, 12 vagon sózott szalonna és nagyobb mennyiségű zsírnak való tárolása." Itt „a kiváló szakmunkás bruttó keresete meghaladja a kétezer forintot. február 1-től 800 forintnál kevesebbet kereső munkás nem lesz a vállalatnál" (február 6., szerda).

Lottósiker. „Átütő sikere van Szegeden a Lottónak. A Totó-Lottó kirendeltségen, a dohányárudákban, a kiskereskedelmi vállalat árudáiban, sőt néhány szegedi üzem portáján is árulják a Lottó-szelvényeket. Az érdeklődés az új, érdekesnek ígérkező nyereményjáték iránt minden várakozást felülmúlt. Nagy nap alatt mintegy tízezer szelvényt vásároltak Szegeden" (február 20., szerda).

Alekszandrov-együttes. „Régen látott olyan sikert a Szegedi nemzeti Színház színpada, mint amilyet az Alekszandrov-együttes aratott vasárnap este. (...) A kétrészes műsor az énekkari számokra épült. Az első részben egy, a második részben két táncszámot mutatott be az együttes" (március 12., kedd).

Ősbemutató. „A Szegedi Nemzeti Színház Kamaraszínháza a közelmúltban mutatta be Priestley: Veszélyes forduló című darabját. Az előadás városszerte nagy sikert aratott." Ezentúl a nagyszínházban játsszák. „A kamaraszínház ebben az évben még két Anouilh-darab bemutatását is kitűzte. A 'Medea' először kerül színpadra Magyarországon" (március 17., vasárnap).

Boyszolgálat. „A hívásra – 'Halló boy!' – tegnap óta nyomban megjelenik egy remek 750-es BMW motorkerékpár, s tetszés szerint szállít árut 'háztól házig', a lehető leggyorsabban. Az új, motorkerékpáros teherfuvarozást a TEFU hívta életre. (...) Gyümölcs- és zöldségfélék, nyári napokon gyorsan olvadó jég, friss sütemények percek alatt eljutnak a rendeltetési helyre" (április 2., kedd).

Védőoltások. „Ma kezdődnek Szegeden a tavaszi védőoltások. Népi demokratikus rendszerünk igen nagy gondot fordít arra, hogy a felnövekvő nemzedéket megvédje azoktól a fertőző megbetegedésektől, amelyek a múltban úgy megtizedelték gyermekeinket. A diftéria, a szamárköhögés, a tetanusz elleni küzdelem ma már igen széles méreteket öltött" (április 6., szombat).

Szegedi műanyag. „Kandidátusi disszertáció – egyben szegedi világszabadalom. Miből lesz a műanyag?" A szegedi egyetem Szerveskémiai Intézetében dr. Mészáros Lajos tanársegéd vezetésével a „kutatók többévi kísérleteik eredményeként a furánkészítést most egy csőreaktorban, gőzfázisú módszerrel lényegében automatizálták. Olyan eljárást sikerült kidolgozniuk, amellyel folyamatosan s az eddigi eljárásoknál lényegesen gyorsabb módon készülhet a nyersanyag. A készülék egyik végébe betöltik a furfurolt, s az anyag a csőrendszer másik oldalán már mint furán kerül ki. (...) Az általuk előállított furán kilója mintegy 60 forintba, a régi módszerrel készített alapanyag árának alig egyharmadába kerül." Ez „elősegítheti a magyar vegyipar, elsősorban a műanyag és gyógyszeripar fejlődését" (április 9., kedd).

József Attila Makón. „Áll a szobor. A költő, akit annyi emlék fűz Makóhoz, végre szobrot kapott ifjúkora városában." Húsz évvel József Attila tragikus halála után ma avatják fel szobrát. „Illés Béla elvtárs" beszél (április 14., vasárnap).

Ismét Délmagyarország. „Lapunk nagy múltú nevét az ellenforradalom változtatta meg. Több szóbeli és levélbeli kérdés után végül is Oltvai Ferenc levéltáros beküldött cikke indította meg a vitát lapunk hasábjain, hogy a Délmagyarország nevet írjuk-e fel az újság címéül." A vita eldőlt, s hozzátettük: „Reméljük, olvasóink szeretni fogják ezentúl is a Délmagyarországot!" Szerkeszti: a szerkesztőbizottság. Szerkesztőség címe: Sztálin sétány 10. (május 1., szerda).

Bástyasétány 77. Bástyasétány 77 – A Szegedi Nemzeti Színház új bemutatója és az új magyar operett ügye címmel Lőkös Zoltán ír kritikát a mai témájú, Baróti Géza librettójával, Eismann Mihály zenéjével készült darabról, 3 szerelemes pár történetéről. „A kasszasiker, úgy látszik, biztos" (május 21., kedd).

Rock and Roll. Eleinte „kecsesek a mozdulatok, a néző együtt derül a táncolóval", aztán „gondolkodóba esik az ember, hogy mi volna a bálteremben, ha táncpartnerünk ilyen vehemensen pörögne körülöttünk. Na ez már túl merész!" Aki a Rock and Roll-ról fotót lát, „megérti a tömegverekedések okát, ami nyugaton némely mulatóhelyeken a Rock and Roll-t járó fiatalok között több rendbelileg kitört" (június 9., vasárnap).

A párt új tagja. „Az Újszegedi Kender-Lenszövőben számbelileg is erősödik az MSZMP-alapszervezet. A Tisza-parti város pártszervezete tagjainak zömét munkások alkotják. Nemrégiben a párt új tagja lett Sastyin Béla elvtárs is, a cérnázó üzemrész lakatosa. Lelkiismeretesen vigyáz arra, hogy a cérnázó gépei jó állapotban legyenek, ám lelkesen teljesíti pártmegbízatásait is" (június 15., szombat).

Ebéd. „Ha sok vendége van egy konyhának, akkor egészen biztos, hogy az a konyha ízletes, jó ebédet főz. Márpedig az Apáthy-konyhán sokan étkeznek: 700-750 ember számára főznek itt mindennap ebédet" (július 7., vasárnap).

VIT-nap. „Egy nap még és megkezdődnek a szegedi VIT-nap műsorai." A moszkvai Világifjúsági Találkozó tiszteletére „ma szavalóverseny és tábortűz, holnap: repülőnap, sétahajózás, változatos kulturális- és sportműsor, este: színpompás ifjúsági karnevál" (július 20., szombat).

Úszóexpedíció. „Mintegy 40 tagú expedíció tudományosan vizsgálja a Tiszát. A Szentes nevű hajón július 19-én indult el az expedíció Szegedről Tiszaföldvárig és a napokban fejezték be a folyó középső szakasza és környezetének vizsgálatát." Az úszóexpedíció kezdeményezője: Kolozsvári Gábor, a Szegedi Tudományegyetem Állatrendszertani Intézetének vezetője (augusztus 2., péntek).

Ismét szabadtéri? „Az első lépések a nagyhagyományú Szegedi Szabadtéri Játékok felújítására a Beloiannisz téren: Vaszy Viktor, a Szegedi Nemzeti Színház igazgatójának, az előkészítő bizottság vezetőjének irányításával széleskörű bizottság vizsgálja a nézőtér, a színpad elhelyezésének lehetőségeit, a tér akusztikai és egyéb adottságait. Még sok munka van hátra, de reméljük, jövő nyáron már megszólalnak a téren az ünnepi játékok harsonái, s a Szegedi Szabadtéri Játékok világhírűbbek lesznek, mint valaha" (augusztus 18., vasárnap).

Kastélyból turistaszálló. „Most tervbe vették, hogy a város környékén lévő egykori főúri kastélyokat több millió forintos beruházással a helyi idegenforgalmi hivatal kezelésébe kerülő turistaszállókká alakítják át, gondosan ügyelve az épületek műemlék jellegére. A Kiszomboron, Sövényházán, s másutt így létesített szállókat állandó buszjárattal kötik majd össze a várossal. Új szálloda és halászcsárda építését is tervezik a Szeged határában lévő hírneves Fehértónál és az újszegedi Rózsa-ligetben" (szeptember 15., vasárnap).

Szeged új kamaraszínháza. „Ma este nyitja kapuit a Szegedi Nemzeti Színház kamaraszínháza. Az első előadás alkalmával a város vezetői ünnepélyes keretek között adják át a színháznak a nagy költséggel átépített új színháztermet, a Horváth Mihály utcában. A 220 ezer forintos költségen berendezett színházterem szép otthona lesz a kamaraegyüttesnek és nagy örömére szolgál majd városunk közönségének." „A kamara-együttes Nicole Machiavelli: Mandragora című szellemes vígjátékával kezdi az évet" (szeptember 17., kedd).

Tápé művelődési háza. „Tápé művelődési háza épül már végre, nagy örömére a falusiaknak. Hosszú évek kívánsága ez, s most sikerült rá megfelelő fedezetet megteremteni" (október 8., kedd).

Esti egyetem. „Értesítjük a marxizmus–leninizmus esti egyetem I. évfolyamának hallgatóit, hogy részükre a második foglalkozást október 21-én (...) az Ady téri egyetem nagy előadótermében tartjuk. A II. és III. évfolyam hallgatóinak a Kálvin téri pártházban tartjuk meg a foglalkozást. A marxizmus–leninizmus esti egyetem vezetősége" (október 19., szombat).

Egészségügyi hét. „Az iskolaorvosok is ankétot tartottak a szegedi egészségügyi hét keretében az általános és középiskolákban. (...) Az egészségügyi hetet mindvégig eleven társadalmi érdeklődés kísérte" (november 19., kedd).

Heller Ágnes Szegeden. „Az új, szocialista erkölcs kialakulása nem lehet csupán spontán folyamat. (...) Hasznos szolgálatot tesz a szegedi pedagógusoknak, a szegedi ifjúsági mozgalom vezetőinek is a TTIT akkor, amikor Heller Ágnesnek Marxizmus és erkölcsi normák című előadását ezekről a kérdésekről megrendezi. Az előadás holnap, hétfőn este 7 órakor a Juhász Gyula Művelődési Otthonban kerül sorra" (november 24., vasárnap).

Ivászat. „Száznegyven hektoliter palackozott bort, egymillió nagyfröccsöt kap Szeged. Lesz mit inni az ünnepek alatt" (december 7., szombat).

KISZ fenyőfaünnepség. „Megjutalmazták a legtevékenyebb szegedi fiatalokat a KISZ fenyőfa-ünnepségén. (...) Az Ifjúsági Házban rendezett ünnepségen a csillogóan feldíszített fenyőfa fényénél mintegy száz meghívott fiatal gyülekezett össze, az ifjúsági mozgalomban legjobban kitűnt szegedi fiatalok. (...) Sípos Géza elvtárs, a KISZ városi bizottságának titkára szólt ezután a megjelentekhez. (...) A jutalmazásokat követő vacsora, meg a jó bor hamarosan még magasabbra emelte a hangulatot, s a fiatalok a jól végzett munka után boldogan koccintottak az elért eredményekre és a további sikerekre" (december 22., vasárnap).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

30 kilométeren 13 kereszt

Szeged - A 43-as főút Makó és Szeged között mindössze 30 kilométer, de csak itt tizenhárom különböző… Tovább olvasom