Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Időutazás a Délmagyarral: Ezeréves oktatás – bezárt iskolák

Tizenhárom hét múlva lesz 100 éves az 1910. május 22-én útjára bocsátott Délmagyarország. Lapunk e jubileuma alkalmából, mintegy visszaszámlálásként, időutazásra hívjuk olvasóinkat: hétről hétre egy-egy esztendő újságtermését átlapozva fölvillantjuk, milyennek láttatta a világot, az országot, a régiót, Szegedet – a Délmagyarország.
A magyar vidék legpatinásabb lapja sorozatának nyolcvanhetedik állomása: 1996.

A millecentenárium esztendejében, Szeged egyetemi városi létének 75. évében robbant az oktatáspolitikai bomba.

Universitas

„A rendszerváltás után az akkor még hét szegedi felsőoktatási intézmény együttműködési megállapodást írt alá. Szövetkezésüket nem egyszerűen a nagyobb szellemi koncentrációval biztató lehetőség sürgette, hanem praktikus ok is: megüresedett a volt szovjet laktanya hasznosítása. Az 1991. június 6-án megkötött társasági szerződéssel létrejött az Universitas Egyesülés nagy tervekkel, ám gyakorlatilag amolyan tessék-lássék együttműködést eredményezve" – emlékeztet január 16-án A laktanyai campustól mindenki idegenkedett című írásában Sulyok Erzsébet a kezdetekre.

„Állami forrásból 1995 decemberében elkezdődött a volt laktanyai tisztilakások átalakítása diáklakásokká, az első épülettömb rehabilitációja idén befejeződött."

A szegedi egyetemen a Magyarok Világszövetségének elnöke. Csoóri Sándor szerint a szétszórt nemzet gondolataiban is szétszórt. Fotó: Gyenes Kálmán
A szegedi egyetemen a Magyarok Világszövetségének elnöke. Csoóri Sándor szerint a szétszórt nemzet gondolataiban is szétszórt.
Fotó: Gyenes Kálmán

Az universitas-gondolatot a város önkormányzata magáénak érzi: „Az egységes universitasfejlesztési terveknek és a belvárosi fejlesztési lehetőségeknek és rendezési terveknek az összehangolását" – mint a hőskorban: a Kolozsvárról száműzött egyetem befogadásakor.

Izmosodik a „latin negyed" gondolata, amely „Szeged belvárosában az oktatási intézmények, lakóházak, kereskedelmi egységek és szolgáltató funkciójú épületek szövevényéből" jöhet létre. Ehhez „sok gyors lépés kell".

Megszületik a „Szegedi Egyetemi–Főiskolai Szövetség (ez a provizórikus neve az új, önálló intézménynek). Ez szorosabb szervezeti formát jelent, mint az egyesülés, de nem egyetemi karokként tételezi fel a jelenleg önálló intézményeket" – „mindezt abban a reményben, hogy az integrációs fejlesztésekre előirányzott világbanki és hazai milliárdokból a speciális szegedi előnyt (a városi fejlesztésekkel való összhang) révén idejöhet a több pénz".

Az emberiség egyik legrégebbi nemzetközi intézménye az universitas. A születőben lévő új szegedi egyetem kapcsolatrendszerét bővíti: „Szegeden létrejött a Magyarok Világszövetségének Szeged városi és Universitas szervezete, melynek alakuló ülésén részt vett Csoóri Sándor (...) az MVSZ elnöke" is – tudósít március 28-án „K. F.", azaz Kisimre Ferenc. Idézi Csoóri szavait: „ha egy nemzet nem tudja megteremteni a maga koncentráló erejét, akkor sem a társadalmat, sem a nemzeti eszmét nem tudja igazán képviselni. Egy szétszórt nemzet a gondolataiban is szétszórt". Ehhez is összhang kell.

Iskolabotrányok

Szeged önkormányzatának nem sikerül összhangot teremtenie az oktatás közép- és alsó szintjein.

„A városi oktatási intézmények szakszervezeti titkárai gyűltek össze tegnap azon a fórumon, amely eredetileg a korábbi elvonásokkal foglalkozott volna" – írjuk a január 24-i címlapon „A szegedi iskolabotrány újabb állomásai" című dolgozatban. „A költségvetési hiány miatt azonban sokkal komolyabb helyzettel kellett szembenézniük a vendég városvezetőknek: felháborodott pedagógusokkal, kétségbeesett kérdésekkel, és azzal a váddal, hogy beiskolázás és érettségi előtt felfordítják a szegedi iskolarendszert."

„Öt és fél órás közgyűlési vita után „Differenciált elvonás az oktatásban" címmel január 26-án arról tudósít „P. J.", azaz Panek József, hogy előterjesztés készül „a Napos úti Általános Iskola és a Rókus II. sz. Általános Iskola összevonása, a Csongrádi sugárúti Általános Iskola" átszervezéséről: „a tanulókat két közeli intézménybe helyezik". Az intézkedési terv része még: „a Petőfi Sándor Általános Iskola fúziója a Bálint Sándor (vagy alternatív változatként a Hunyadi János) Általános Iskolával, az Újszegedi Gimnázium áthelyezése, a Móra Ferenc szakmunkásképzőből az autós szakmák átköltöztetése a Csonka János Szakközépiskolába, valamint a szakoktatás vállalkozási formában való működtetése, illetve a Kőrösy-szakközépiskola kollégiumának átszervezése. Ide tartozik még az óvodai csoportok átszervezése. (...) A felsorolt intézkedések szeptember elsejétől lépnének életbe".
„Miért robbant az oktatáspolitikai bomba?" – kérdezi „Sz. C. Sz.", vagyis Szabó C. Szilárd február 1-jén Géczi Józseftől. A szocialista honatya szerint „éppen a lemaradás, a fáziskésés miatt robbanhatott néhány nappal ezelőtt az oktatáspolitikai bomba. Mindenki tudja – hangsúlyozta –, hogy az oktatási szférának is át kell esnie a változásokon".

A háttérről február 26-án Básthy Gábor alpolgármester Újszászi Ilonának azt nyilatkozza: „a szegedi önkormányzat 10,7 milliárd forintra tervezett működési kiadásainak elsöprő többségét, több mint 90 százalékát az intézmények fenntartása adja." Ráadásul „Szeged kevesebb pénzből gazdálkodhat, mint az elmúlt évben. (...) A város kasszájából hiányzó nagyjából 700 millió forintot nem lehet nem észrevenni. (...) Az elvonás átlagosan 9 százalékos, de differenciált! Ezt a csomagot nem megszorító intézkedésnek, nem is elvonásnak tekinti a gazdasági alpolgármester. Szerinte a 'kis szegedi városháztartási reform' lényege: elvonással kikényszerített folyamat, amely teljesítmény, hatékonyság, feladat kritériumok alapján kívánja átrendezni az intézmények támogatását."

Millecentenárium

Az oktatás jelentőségére is felhívja a figyelmet a pannonhalmi Szent Hegy, ahová a honfoglalás ezredfordulós ünnepén Panek Sándor és Gyenes Kálmán fotóriporter zarándokol.


„Ezer esztendeje, hogy a pannonhalmi Mons Sacer, a szent hegy magaslatán bencés apátság áll. Szent Márton apátsága, vagy ahogyan Kazinczy Ferenc és a bencés szerzetes Guzmics Izodor leleménye folytán a reformkor óta nevezik, Pannonhalma (...) példája mutatja: még a pártállam idején korlátozott szerzetesrendnek is milyen alkotóereje van. Régtől híres gimnáziumából az új magyar közélet jó pár résztvevője kikerült."

Így válik sokjelentésű üzenetté augusztus 17-i lapunkban Várszegi Asztrik püspök békítő szava: „Ne arról beszéljünk, hogy melyik felekezet mikor mit vétkezett."

Kronológia: 1996

Március 8.: Az Észak-atlanti Tanács állandó képviselőinek szarajevói látogatása. Április 29.: Az Észak-atlanti Tanács megállapítja, hogy az IFOR – működésén első négy hónapja alatt – biztonságos körülményeket teremtett Bosznia-Hercegovinában. Augusztus 30.: Megszületik a Haszavjurti egyezmény, amely véget vet az első csecsen háborúnak. Október 2.: A WEU Tanácsa döntést hoz a Jugoszláv Szövetségi Köztársaság elleni dunai embargónak érvényt szerző művelet befejezéséről. Október 23.: II. János Pál pápa levelében a katolikus vallással összeegyeztethetőnek írja Darwin evolúciós elméletét. November 1.: Óbudán fényes nappal agyonlövik Prisztás Józsefet, aki sokak szerint a hazai maffia egyik vezéralakja volt. December 20.: Boszniában a NATO Béketeremtő Erőket (IFOR) a Stabilizácós Erők (SFOR) váltja fel.

Arcél: Sulyok Erzsébet (1948– ).

„Ez a szám a név után lehangoló lehet, én szeretem, azt juttatja eszembe, legalább 100 évenként történik valami. 1971 óta dolgozom a Délmagyarország szerkesztőségében, ez is lehangoló lehet, de én szeretem, sose tudtam elképzelni más helyet magamnak. Eszembe juttat számtalan szebbnél szebb, jobbnál jobb, rosszabbnál rosszabb dolgot. Évekig voltam gyakornok, még több évig munkatárs, pár évig rovatvezető, pár hónapig – és jelenleg – főszerkesztő-helyettes (araszolás a ranglétrán, ennyire futotta), de sosem a beosztás érdekelt. Hazudnék, ha az következne: a munka. Inkább az emberek, és ami történt velü(n)k. A legszebb volt: a kíváncsiság– gyakornokság–fiatalság; a legjobb: kétszer szülési szabadságra menni; a legérdekesebb és szakmailag is legizgalmasabb az 1988-tól 1990-ig tartó időszak. A legmegnyugtatóbb, hogy Szegeden és környékén már nem érhet túl sok meglepetés."

Bezárják a gyálai bűzgyárat

Szeged-Gyálarét. „Több lakossági fórum után ősszel a torony alatt egyezkedett a hulladékfeldolgozó ügyében a gyálarétiekkel a Pick és a város vezetése." A Big-Hús nyerte „a hulladékfeldolgozási pályázatot. (...) Megoldódik a hosszú évek óta húzódó probléma. (...) Február 15.: ezen a napon szállítanak ki utoljára hulladékot a gyálaréti telepre. A másik dátum március 31., amikor is a hulladékártalmatlanító bezárja kapuit. A Pick ezzel a határidővel szólítja fel a jelenlegi üzemeltetőt, hogy ürítse ki a telepet" – tudósítja Szalay István polgármester szavait január 27-én Kovács András.

Volt egyszer egy ártalmatlanító telep – Gyálán. Fotó: Gyenes Kálmán
Volt egyszer egy ártalmatlanító telep – Gyálán.
Fotó: Gyenes Kálmán

Ezrek ünnepelték a bajnokot!

Szegeden „a Széchenyi téren zászlókkal – és a Délmagyarország vasárnapi különszámával – várták a Pick aranyérmes kézilabdásait" – látható Gyenes Kálmánnak az április 22-i címlapot nyitó fotóján is. A Dunaferr–Pick meccsen 30–25-re a szegediek nyertek. „Ezt a Nagy Csapatot ünnepelte tegnap este a Széchenyi téren, a Sóhajok hídja előtt felállított pódium mellett legalább 3–4 ezer ember." Fekete Róbert csapatkapitányt és az egész „aranycsapatot". Kisimre Ferenc tudósítása szerint „leírhatatlan az a hangulat, amelyben vasárnap este – tűzijáték kíséretében – megdicsőültek a pickes legények".


Napi hírek

Millecentenárium. Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban Lehmann István, a megyei közgyűlés elnöke nyitotta meg „a millecentenáriumi rendezvénysort", hogy „ne csak fővárosi ünnepség legyen a honfoglalás 1100 éves évfordulója" (január 4., csütörtök).

Kórház és klinika. „A SZOTE és a város közötti jó kapcsolat bizonyítékának nevezte dr. Szalay István polgármester azt a megállapodást, amelyet tegnap, csütörtökön írt alá a Szent Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem rektora, dr. Fráter Loránd és a városi kórház megbízott igazgatója, dr. Náray György, valamint a város polgármestere. A két gyógyintézmény között most megszületett megállapodás rögzíti, hogy a kórház a jövőben milyen anyagi ellenszolgáltatás fejében veheti igénybe, azaz vásárolja meg a SZOTE kórbonctani intézetének kórboncolási és kórszövettani vizsgálatait" (január 12., péntek).

Késelések. „Szombaton a Cserepes soron az egyik bódéban két kínai honpolgár szólalkozott össze. A Fujianban született 37 éves Ch. K. és társa, Y. T. X. talán az üzlettel kapcsolatban nem értett egyet, amikor az utóbbi üzletember kést rántott, és a 21 centiméteres fegyvert többször megmártotta Ch. K.-ban. A szúrások nyolc napon túl gyógyuló sérülést okoztak. (..) A Szél utcában V. Antal 72 éves nyugdíjast egy eddig ismeretlen személy lakásában megtámadta, és több, fejre mért ütéssel megölte" (február 12., hétfő).

100. születésnap. „Az operaház után a Szegedi Nemzeti Színház is ünnepi előadáson emlékezik meg Puccini népszerű operájának, a Bohéméletnek századik születésnapjáról" – Gregorral, Rétivel, Vámossyval (február 15., csütörtök).

Milliárdos játék. „Ügyes pénzszerző akciónak, de milliárdos játéknak is nevezték már a Délmagyarországban nyilatkozók azt, hogy peren kívüli egyezséggel 1,3 milliárd forinthoz jutott Szeged. Az információt 'lenyelte' a város vezetése. (...) Az önkormányzat és az ÁPV Rt. közötti, a belterületi földek megváltásához" kapcsolódóan (március 9., szombat).

Fizetős Belváros. „Nem április tréfa: 'fizető' lesz az egész belváros. A szegedi fizető parkolók körüli botránysorozatnak úgy vetett véget a közgyűlés, hogy a parkolók működési jogát a Szegedi Közlekedési Társaságnak ítélte oda" (március 19., kedd).

Metro. „Január első felében még víz alatt volt az a terület, ahol jelenleg a Metro Áruház áll Szeged határában" (március 21., csütörtök).

2 oldal a felsőoktatásról. „A felsőoktatási információk világos és pontos feldolgozása, a szabados gondolatok közvetítése, valamint az egyetemi műhelyek bemutatása jegyében rendszeresen megjelenő felsőoktatási mellékletet indít a Délmagyarország. A szerdánként 2 oldalon jelentkező Universitas-melléklet nevével is jelzi, hogy az egységesülő szegedi felsőoktatás életének és problémáinak krónikása és elemzője kíván lenni" (április 10., szerda).

Telefonhálózat. „Amint az a városszerte látható 'ásatásokból' is kitűnik, a Déltáv Rt. folytatja telefonhálózat-fejlesztési programját" (április 26., péntek).

Délép-pálya. „Amikor felavatták Szegeden a Szőregi úti Délép-stadiont, sokkal nagyobb volt a felhajtás, mint szerdán, a létesítmény Csipkerózsika álmából való felébresztésének első megnyilvánulásakor. Gellért Ákos a létesítmény új tulajdonosa" (május 3., péntek).

Háziorvos. „Szegeden 64 háziorvosi és 35 házi gyermekorvosi rendelő működik – területi ellátási kötelezettséggel" (május 24., péntek).

Vidámpark. „Leszerelik az újszegedi vidámparkot. (...) A vidámpark körül már jó ideje tart a huzavona. (...) A legfrissebb fejlemény, hogy az intézményt üzemeltető kft. több játékot áttelepített" (június 11., kedd).

Hol a benzin? „Hosszúnak ígérkező tárgyalássorozat kezdődött tegnap délelőtt a szegedi bíróságon. A Grand-Petrol Kft. ügyvezető igazgatójának, T. Andornak a meghallgatásával telt az első nap. A 30 éves fiatalembert, egykori katonatisztet csempészettel, adócsalással és más bűncselekmények elkövetésével vádolta meg az ügyészség" (június 25., kedd).

Telefonkönyv. „Tegnap délelőtt a nemzetközi vásár Déltáv-standján mutatták be az idei Csongrád megyei telefonkönyvet, amely elődjénél 15 ezerrel több adatot tartalmaz. Az új regiszter kiosztása a jövő hét elején kezdődik" (július 13., szombat).

Atlasz. „Egy reprezentatív kiadványban együtt a megye: azaz mind az 59 település részletes belterületi térképe, ahol 'illett', a tanyás térségekkel együtt" (július 19., péntek).

Területfejlesztés. A Csongrád Megyei Területfejlesztési Tanácshoz „összesen 350 millió forintra jelenthetik be igényüket az önkormányzatok, vállalkozások, illetve magánszemélyek" (augusztus 7., szerda).

Elisabeth. „A szezon leglátványosabb, nagyszabású produkcióját ma, szombat este mutatja be a szabadtéri. Az Elisabeth című musical összesen hét előadásban megy a Dóm téren" (augusztus 17. szombat).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lemezmotortól a bűvös kockáig

Csongrád megye - Agrártörténeti emlékek gyűjtésével kezdődött Pálfi György tudománytörténészi… Tovább olvasom