Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

Időutazás a Délmagyarral: MTV-stúdió: első képek a vidékről

Harminchárom hét múlva lesz 100 éves az 1910. május 22-én útjára bocsátott Délmagyarország. Lapunk e jubileuma alkalmából, mintegy visszaszámlálásként, időutazásra hívjuk olvasóinkat: hétről hétre egy-egy esztendő újságtermését átlapozva fölvillantjuk, milyennek láttatta a világot, az országot, a régiót, Szegedet – a Délmagyarország.

A magyar vidék legpatinásabb lapja sorozatának hatvanhetedik állomása: 1976.

„Hazánkban elsőként: Szegeden regionális tévéstúdió kezdi működését" – tesszük a január 18-i címlapra a nem egészen friss hírt.

Sajtótájékoztató az új médiumról

„Lapunk hírt adott arról, hogy Szegeden megszervezik a Magyar televízió első regionális stúdióját. Az esemény politikai és kulturális jelentőségéről dr. Komócsin Mihály, a Csongrád megyei pártbizottság első titkára, a stúdió szervezési-működési programjáról pedig Farkas István, a szegedi tévéstúdió vezetője adott tájékoztatót.

Elmondták, hogy ebben a körzetben – Csongrád, Bács és Békés megyékben – eddig nem volt centrumuk az országos hírközlő szerveknek. Most a kiépülő szegedi tévéstúdió lehetőséget nyújt ahhoz, hogy – megfelelő adásrendszer keretében – a televízió is nagyobb részt vállaljon az ország e területe eredményeinek népszerűsítéséből, a vidék sajátosságainak megfelelően elősegítse a terület előtt álló feladatok és gondok megoldását. Vidéki rádióstúdió már számos helyen működik az országban, de a szegedi lesz a Magyar Televízió első regionális stúdiója."

Mindent a nézőkért – Endrei Judit,  a szegedi tanárképző főiskola hallgatója a regionális stúdió első bemondója. Fotó: Enyedi Zoltán
Mindent a nézőkért – Endrei Judit, a szegedi tanárképző főiskola hallgatója a regionális stúdió első bemondója. Fotó: Enyedi Zoltán

Stúdiómunka

„A stúdió megszervezése és munkához kezdése három ütemben valósul meg. Az első ütemben megkezdi a munkát a tévéhíradó szegedi csoportja, ez a stáb már az első negyedévében műsorokat készít a központi tévéhíradó számára Csongrád, Bács és Békés megyéből.

A második ütem keretében (...) az országos program számára, mintegy félórás műsoridő keretében készít anyagokat a legkülönbözőbb témákról. A második ütem ez év első felében valósul meg."

A harmadik ütem megvalósulása után „riportokon kívül közvetítések, sőt tévéjátékok is készülnek majd Szegeden. A harmadik ütem 1977 végéig valósul meg."

Szünnapon Szegedről

„Miután hétfő a központi adó számára szünnap, tervezik, hogy majd ezen a napon 2-2 órás adásidővel a szegedi stúdió jelentkezik a II. műsorban."

Megszaporodnak a televíziózással kapcsolatos írások lapunkban. Például február 3-án azt részletezzük, hogy „Magyarországról is venni lehet majd műhold közvetítésével más országok televíziós adását – ehhez megkezdődött a földi vevőállomás építése Taliándörögdön". „A műbolygók és a földi állomások közötti kapcsolat megteremtése nyomán az eddigieknél is gazdagabb televíziós műsor összeállítása válik lehetővé, hiszen Vlagyivosztok. Moszkva, Varsó, Havanna és sok más város műsora is könnyen átvehető lesz."

„Tévéakció lesz a Dél-Alföldön. Előkészítő tanácskozást tartottak Szegeden" –írjuk szeptember 17-én. Részletezzük, hogy a jövő „tavasszal másfél hónapig tartana az az akció, amelynek során a szegedi körzeti tévéstúdió területéhez tartozó három megye (...) életéről, fejlődéséről, gondjairól 30-40 műsort sugározna a Magyar televízió, hasonlóan a rádió korábbi akcióihoz."

Avatóünnep

„A magyar televíziózás történetének jelentős napja volt tegnap, mert ezen a napon avatták fel a szegedi és a szegedi regionális stúdiókat" – kívánkozik a tudósítás a november 25-i címlapra. „A magyar vidékről még gazdagabbá válik a képi hírszolgáltatás."

„Az MTV szegedi körzeti stúdióját ideiglenes jelleggel az újszegedi sportcsarnokban rendezték be, amíg az Úttörő téren el nem készült a végleges tévéstúdió" – vagyunk egy kicsit ünneprontók. Az ünnepségen „a vendégek közül ott voltak: Aczél György, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a kormány elnökhelyettese, Győri Imre, az MSZMP Központi Bizottságának titkára. Csongrád megye vezetői, közöttük dr. Komócsin Mihály, a megyei pártbizottság első titkára és dr. Perjési László, a megyei tanács elnöke. (...) Ott láttuk dr. Hárs Istvánt, a Központi Bizottság tagját, a Magyar Rádió elnökét. (...) A szegedi vezetőket, többek között Török Józsefet, a városi pártbizottság első titkárát, és Papp Gyulát, a városi tanács elnökét, és más elvtársakat, az MTV számos budapesti vezető munkatársát, valamint a szegedi stúdió dolgozóit."
Szónoklatot Papp Gyula tartott. Azt hangsúlyozta, hogy immár „a tömegkommunikációs legkorszerűbb és leghatásosabb eszközének lehetősége kiszélesedik, s ezzel a létesítménnyel a Dél-Alföld életéről szóló híradások révén az egész ország jobban megismeri Csongrád, Békés, és Bács megye életét, lakóinak munkásságát."

Kronológia: 1976

Január 1.: A magyar kormány átlagosan 33 százalékos központi árszínvonal-emelést jelent be. Magyarországon életbe lép az új KRESZ. Január 30.: A Szocialista Magyarországért Érdemrend nevű kitüntetés bevezetése. Március 18.: Az új honvédelmi törvény a sorkatonai szolgálatot 24 hónapban állapítja meg, és 50-ről 55 évre emelik a hadkötelezettség korhatárát. Március 20.: A vörös khmerek hatalomra jutása Kambodzsában. Április 3.: A Skála Budapest Szövetkezeti Nagyáruház megnyitása. Június 26.: Átadják a kanadai Torontóban az 553,3 méter magas CN Towert. November 2.: Jimmy Cartert választják az USA 39. elnökévé. December 31.: Megnyílik a Hilton Szálloda a budai várban. Budapesten átadják a forgalomnak az észak-déli metró első, Deák Ferenc tér és Nagyvárad tér közötti szakaszát.

Arcél: Enyedi Zoltán (1939–2009)


Makón, 1939. április 17-én született Enyedi Zoltán. A lapunk által 1999-ben kiadott Szegedi ki kicsoda? című kiadványban maga adta meg adatait, amely szerint apja katonatiszt-könyvelő, anyja adminisztrátor volt, ő pedig az általános és a középiskolát szülővárosában végezte. A 7Nap számára adott interjúban elmesélte: „már gyermekkorában vonzódott a művészethez, pasztellel foglalkozott, később egy makói fényképész kisiparosnál tanulta ki a szakmát. A műterem zárt világa azonban távol állt tőle, vonzották a történések, az emberi sorsok. 1960 május elsejétől negyven évig dolgozott a Csongrád megyei hírlap fotóriportereként". Számos „megyei eseményen" készült fotóját közölte a Délmagyarország is. Később „a régi kapcsolatok, a szakmaszeretet kiemelte a mélyvízből, s országos lapok munkatársa lett". Közlése szerint Franciaországban, Németországban, Lengyelországban, Finnországban, Romániában, Olaszországban és a Szovjetunióban vett részt „tanulmányúton". Több város – így például Rostock, Lódz, Odessza, Budapest, Szentes, Hódmezővásárhely, Csongrád, Makó, Ópusztaszer – adott otthont kiállításainak. Munkásságát Kiváló Munkáért kitüntetéssel, Juhász Gyula-díjjal, Alkotói Díjjal ismerték el. Hobbijának mondta a hajómodellezést. Köztudottan jelentős, a régió negyven esztendejéről szóló széles körű, tematikus fotógyűjteménnyel rendelkezett – ezek közül néhányat mi is közölhetünk Időutazás a Délmagyarországgal-sorozatunkban. A vele készült interjúban „Enyedi Zoltán azt vallja: a sajtófotográfus közvetítő az élet történései és az olvasók között, s ehhez nagy érdeklődés kell a világ dolgai iránt. Ő szerencsés alkatnak mondja magát, mert minden érdekli, ami történik. Soha nem pályázott arra, hogy fotóművész legyen, mert ez a rang a megszerzéséig tart, a fotóriporter azonban addig az, amíg megjelennek a fotói." Vásárhelyi kiállításának megnyitóján, 2001. január 29-én hangsúlyozta: „Nincs régebbi, mint a tegnapi újság. A mai siker holnapig tart." Enyedi Zoltán 2009. szeptember 14-én váratlanul elhunyt. Ma, szeptember 25-én 11 órakor a Dugonics temetőben búcsúzunk kollégánktól.

Szegedi május a Széchenyi téren


„Nagygyűlés a Széchenyi téren." „A májusi ünnep Szegeden is szigorúan tartja a formáját, a hagyományait. Földíszített város, virágfüzéres villamosok, tündöklő tulipánágyások, vörös és nemzetiszínű zászlók, a középületeken a párt május 1-jei jelszavai. És mintha az időjárás is rendelésre jönne: kellemes tavaszi langyosság, pár apró felső, zászlókat lengető szél. (...) A hangszórókból indulók harsogtak meg az ünnep jelszavai, és a kitüntetett üzemeket, intézményeket köszöntötte a város. (...) Az elnökség emelvénye elé a kitüntetett vállalatok dolgozói sorakozhattak be" – látható Somogyi Károlyné egyik, a hetvenes években készült fotóján.

Postapalota

„Terjeszkedik a város, nemcsak határainál, a külső városrészekben, hanem a belvárosban is. Csakhogy nem vízszintesen, arra kevés lenne a hely. Nőnek hát felfelé a házak, beépülnek a két-három emeletesek közé, átformálva egy-egy utca, körút, sugárút arculatát." „A postapalota és a tízszintes irodaház alakította a Lenin körút, a Kossuth Lajos sugárút és a Püspök utca évtizedeken át megszokott képét."

A csupa üveg „postapalota
A csupa üveg „postapalota" belül átalakult, de külleme máig „városképi jelentőségű".
Fotó: Segesvári Csaba

Napi hírek

Szentesi AB-bébi. „Az új esztendő első órájában országszerte 13 – vidéken kilenc, a fővárosban négy – kisgyermek született. Közülük 9 fiú, 4 lány. A tizenhárom első órás újszülött közül hajnali 2 óra után közjegyző jelenlétében az Állami Biztosító központjában kisorsolták annak a két szerencsés apróságnak a nevét, aki megkapta a 20 ezer forintos életbiztosítási kötvényt. (...) A szerencsés vidéki újszülött, Rozmis Tibor 0 óra 50 perckor jött a világra a szentesi kórházban, súlya 3,40 kilogramm, hossza 50 centiméter. Tibike boldog édesanyja, Rozmis Istvánné csépai lakos, és a kunszentmártoni KÖJÁL-kirendeltségen dolgozik. A boldog apa a csépai Petőfi TSZ-ben gépkocsivezető" (január 3., szombat).

Nyomasztó „törpe". „Találgatják az emberek: nem bírja a talaj, homokos vidéken nem lehet magasházat építeni, a vállalat nem tud megbirkózni a technológiai követelményekkel." Ugyanis „Újszegeden a Bérkert utca és az Odesszai körút sarkára tervezett 20 szintes (17 emeletes) magasházat, amely a jelen pillanatban még a félmagasságot sem érte el. (...) A különböző szóbeszédből egyetlen mondat sem igaz, mert a Délép fel tudja építeni az újszegedi magasházat, rendelkezik a szükséges technológiával. (...) A módosított terv szerint az építkezés befejezési határideje 1977 márciusa" (január 10., szombat).

Tíz év, tíz medence. „A tíz év, tíz medence koncepció jegyében – ami Szegedet fürdővárossá kívánja avatni – tavaly ősszel látott hozzá a vízművek. A városi tanács döntése alapján a Torontál tértől a Bertalan-emlékműig tíz év alatt tíz medencét építenek Újszegeden" (január 11., vasárnap).

Rajzfilmesek. Rajzfilmpályázatot hirdetett gyerekeknek – többek között az UNESCO. „Az ember és a környezet a verseny témája. A felhívásra 268 pályázat érkezett a Pannónia Rajz- és Animációs Filmstúdióba. Nyolc pályázatot tartott a zsűri kivitelezésre alkalmasnak, ebből kettőt a Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola tanulói: Almási Eleonóra, Faragó Béla és Nép Attila készítettek. Jelenleg már a kivitelezés munkája folyik. Az egyik film hajtogatott papírfigurákkal, a másik rajzolt figurákkal készül. A filmek versenye Londonban lesz ez év májusában" (február 18., szerda).

Ötödik ötéves terv. „Fejlesztés: 9 milliárd. Költségvetés: 9,75 milliárd forint. Elfogadták Csongrád megye ötödik ötéves tanácsi tervét." „Tegnap, csütörtökön dr. Perjési László tanácselnök elnökletével ülést tartott Csongrád megye tanácsa." „A fő cél: az életkörülmények javítása" (február 20., péntek).

Latinovits. „Fekete bársonyruha, kihajtott nyakú hófehér ing. Kreol arcán, a haj és szakáll sztaniolkeretében mély tüzű szemek. (...) A Bartók Béla Művelődési Központ színpadán Latinovits Zoltán", aki elmondja: „Az én hitvallásom szerint az előadó-művészet feladata a költő szerepének eljátszása. Ez összetett, sűrített tevékenység, több, gazdagabb, mint egy-egy színpadi szerep megoldása" (március 5., péntek).

Fehér március. „A vasárnapi 11 centiméteres hó" miatt „az egy héttel ezelőtti tavaszból hirtelen télbe fordult időjárás". „A márciusi hó egyébként – melyről azt mondják, szépít – nem ritka jelenség. Néhány centiméternyi egy éve is esett, pedig a tavalyi 'hószegény' tél volt" (március 9., kedd).

Varga-szobrok. „Varga Imre Kossuth-díjas szobrászművész alkotásaiból nyílik kiállítás holnap, szombaton délután 5 órakor a Móra Ferenc Múzeum Horváth Mihály utcai képtárában. A tárlaton a kiváló szobrász régebbi alkotásai és köztéri szobrainak vázlatai mellett legújabb műveit is bemutatja. A képtár előtt felállították a szobrászművész Derkovits-emlékművét" (április 2., péntek).

MÁV-rendelő. „Több mint száz év egészségügyi szervező intézkedései alakították, tökéletesítették a vasutasok orvosi ellátásának jelenlegi formáját, a rendelőintézeti bázisra épülő üzemorvosi hálózatot. Az ország legnagyobb 'üzemének', a MÁV-nak 1972-ben vált önálló egységévé az üzem-egészségügyi tevékenység." Az újszegedi MÁV-rendelőintézet építése „tavaly kezdődött Újszegeden a garzonház melletti telken. A Tarnai László vezette tervezőkollektíva elképzelései alapján a négyszintes épületben több mint háromezer négyzetméternyi területet foglalnak majd el a műtők, rendelők, laboratóriumok, a gyógyításhoz szükséges különféle helyiségek" (április 11., vasárnap).

Lenin körút. „Szegeden sor kerül a Lenin körút átépítésére: középen kétvágányú villamospálya épül, két oldalt pedig két-két forgalmi nyom a közúti forgalom számára. Az egyéves munkát hétfőn kezdi meg a kivitelező, a Délép, a Mérey utca és a takaréktár közti szakaszon. A körútnak ezt a részét már vasárnap hajnali fél 4-től lezárják a forgalom elől. (...) Azt javasoljuk az autósoknak, hogy – amennyiben nem a Belváros közepén van dolguk – kerüljék el a Lenin körutat, s a nagykörutat vegyék igénybe" (május 8., szombat).

Juhász Gyula húga. „Király Péterné Juhász Margit, Juhász gyula húga, König-Király Péter zeneiskolai igazgató özvegye szép csöndesen – ahogy bátyja versének címe mondja – elbúcsúzott a világtól. Nem fájt semmije, csak maga az élet..." (május 20., csütörtök).

Csapó, a „kajakkirály". „Vasárnap még Moszkvában versenyzett, kedd reggel már Szegeden, az Ifjúsági Vízitelepen volt, hogy elvégezze az edzéstervben szereplő napi feladatot. (...) Utolsó vizsgáit sikeresen letette a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán" (június 13., vasárnap).

Hági. „Szeged patinás éttermét, a Hágit tavaly ősszel bezárták, és hozzákezdtek az épület átalakításához, bővítéséhez, amelynek költsége 11 millió forint. (...) Megmarad továbbra is az úgynevezett halászterem a bokszokkal és a nagyterem is a régi mivoltában. (...) Az átalakítással a kerthelyiség fedett része helyén kialakítanak egy 200 személyes különtermet olyan megoldással, hogy az télen fűthető legyen, nyáron pedig kinyitható a kertre" (június 17., csütörtök).

Megrontás. „Büntetlen előéletű volt eddig Bera József", aki „most megrontás miatt került a vádlottak padjára. (...) A vádlottról a bíróság megállapította, hogy italozó, durva magatartású, különösen családjával szemben. (...) Amikor Bera felesége negyedik gyermekükkel volt várandós, Bera kikezdett egy 13 éves korú gyermeklánnyal, akit megrontott. Ezt a kapcsolatot Bera egy éven át folytatta. A szegedi járásbíróság Bera Józsefet 3 év börtönre ítélte, és 3 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától" (július 1., csütörtök).

IH. Ifjúsági házat épít a Délép a Felső Tisza-parton, a hajóállomással szemben. A háromszintes épület 91 cölöpön nyugszik majd, s most Laci István szocialista brigádja készíti az úgynevezett fejtömbök vasszerkezeteit. Az átlagosan tíz méterre levert cölöpöket összekötik, az így készült alapra szerelik majd az épületet" (július 11., vasárnap).

Szállodai üresjárat. „A tervezettnél, a vártnál később készül majd el" a szegedi Tisza-parti szálloda. „Hasznot ebből a 'majd'-ból a vásárhelyi Béke, a szentesi Petőfi, a makói Korona Szálló húz, Szeged szállóvendégeinek egy részét – az új Hungária nem lévén erre alkalmas az idén – ott helyezik el. Mit veszített el Szeged? Egyetlen idegenforgalmi főszezon minden napján 114 kétágyas, 18 kettő plusz egy ágyas szoba és 6 lakosztály vendégeit, egy étterem, egy presszó és egy drinkbár látogatóit" (augusztus 3., kedd). „A város új szállodája mintegy 130 millió forintos beruházással. Az új létesítményt előregyártott panelekből" szerelik össze. „Az épületet a minden emeleten végighúzódó lodzsák teszik esztétikussá. A szálloda éttermével és háromezer adagos konyhájával az év végére készül el, a módosított határidő szerint" (augusztus 31.).

Lázár a megyében. „Lázár György, a Magyar Szocialista Munkáspárt Politikai Bizottságának tagja, a Minisztertanács elnöke tegnap, pénteken délután feleségével Csongrád megyébe érkezett. (...) Megtekintette a Szegedi Szabadtéri Játékok Bánk bán előadását a Dóm téren" (augusztus 7., szombat). „Szeged nekem mindig nagyon tetszett... – foglalta össze véleményét a kérdezősködő újságíróknak Lázár György. (...) Jó két-két és fél órás séta és figyelem a Centenáriumi Ipari Vásáron, és este Az ember tragédiájának megtekintése a Dóm téren" (augusztus 8., vasárnap). „A vasárnapot és a hétfőt is Szegeden töltötte Lázár György." „Vasárnap megyei és városi vezetők társaságában hajókiránduláson vettek részt a vendégek, tegnap pedig városnéző sétára indultak. (...) Kora délután először az újszegedi sportcsarnokot, a mellette folyó uszodaépítést, a garzonházat és a MÁV-rendelőintézet építését tekintették meg." „A Csongrádi sugárút mellett már bontakoznak az Északi városrész alapjai – ez volt a látogatás következő állomása." „Lázár György Csongrád megyei programjának utolsó állomása az ópusztaszeri történelmi emlékhely volt" (augusztus 10., kedd).

Biztonsági öv. „AFIT–LIV biztonsági öv=biztonság. 240 forintos áron most megvásárolható az AFIT autósboltokban és szervizekben. Nyugodtan akar autózni? Használja az AFIT–LIV biztonsági övet!" (augusztus 7., szombat).

Csúcsüzem. „Üzembe helyezték a szegedi szénhidrogén-medence legjelentősebb létesítményét, az úgynevezett csúcsüzemet. Az algyői gázfeldolgozóban naponta közel 5 millió köbméter gázt dolgoznak fel" (szeptember 2., csütörtök).

Ságvári-iskola. „Ünnepélyes külsőségek között adták át tegnap, kedden délután a József Attila Tudományegyetem Ságvári Endre gyakorló általános iskolájának új épületét és tornatermét. Az eredetileg 16 tanteremre és négy előadóteremre tervezett iskolát, figyelembe véve a követelményeket, 18 tanteremmel és négy előadói teremmel építette fel a Délép. (...) A létesítmény két ütemben készült el. Az első ütem 6 tanteremmel már 1963-ban működött, míg a második építésére 1972-ben került sor. A második ütem elkészülte után az iskolaépület műszaki átadása 1975 szeptemberében volt, csupán a hiánypótlási munkák húzódtak át erre az évre. A tornaterem átadása ez év augusztusában történt meg" (szeptember 15., szerda).

Szibériában a brigád. „A KISZ X. kongresszusa tavasszal határozatot fogadott el arról, hogy a Szovjetunióban, a szibériai Uszty-Ilimszkben épülő faipari kombinát építésénél" védnökséget vállal. „Háromszáz fiatal szakmunkás munkával járul hozzá a KGST-beruházással épülő hatalmas cellulózkombináthoz." „A szegediek közül Biltsik Jánost kértük meg: legyen Uszt-Ilimszk-i tudósítónk a két esztendő alatt" (szeptember 18., szombat).

Algyői rakodó. „Újra rakják az uszályokat a Tiszatáj termelőszövetkezet kis kikötőjében, Algyőn. Mint ismeretes, a bécsi híd összeomlása sokáig akadályozta a nyugati országokba irányuló hajózást. Deák István uszálykormányos mondta, 57 napos 'vesztegzárból' szabadult. Tegnap 20 vagon szárított zöldtakarmányt raktak az uszályra, 20-20 vagonnal csatlakozik hozzájuk a székkutasi és szegvári termelőszövetkezet is, és néhány nap múlva útnak indulhat az újabb rakomány. Az egyik legolcsóbb szállítóeszközön utazik a külföldön jó pénzen értékesíthető szárított takarmány, egyetlen uszály rakománya 60 vagont töltene meg" (október 6., szerda).

Csongrád új típusú iskola. „A holnap nemzedékének képzésére hivatott új iskola felavatásával ünnepelte tegnap, csütörtökön felszabadulásának 32. évfordulóját megyénk egyik leghősibb városa, Csongrád. A bökényi új városrészben felépített, 4 szaktárgyi előadó- és 14 tantermet, hatszáz személyes konyhát, éttermet és 120 személyes kollégiumot magában foglaló iskolakomplexumban ipari szakmunkásképző, valamint faipari szakközépiskola kapott helyet" (október 8., péntek).

Fűtés, meleg víz. „A távfűtést és melegvíz-szolgáltatást használó fogyasztók" tájékoztatásra közöljük: a víz egységára: 6,70 forint – így a 28 négyzetméteres vagy kisebb lakás vízfogyasztása: 5 köbméter, szolgáltatási díj: 33,50 forint. Egy átlagos, 53,1–62 négyzetméteres lakás vízfogyasztása 11 köbméter, a szolgáltatási díj: 73,70 forint. Végül a 81,5 négyzetméter vagy nagyobb lakásban 18 köbméter vízfogyasztással számolják ki a 120 forint szolgáltatási díjat (november 9., kedd).

Vicc. „A vendéglőben egy turista a telefonkönyvet kéri. Pontosan utána akar nézni egy címnek. – Sajnos – válaszol az üzletvezető – telefonkönyvünk nincs, de ideadhatjuk önnek a panaszkönyvet: abban a város majdnem minden lakosának a címe megtalálható" (november 21., vasárnap).

Zenei hét. „December 13–19.: szegedi zenei hét a rádióban. Három adón 21 program." „Először Szegedről közvetítenek egy héten át, nem utolsósorban azért, mert zenei hagyományai közismertek" (december 8., szerda).

Divatbemutató. „Kereskedők alkották a közönséget tegnap, pénteken délelőtt a Tisza Szállóban, ahol a Magyar Divatintézet manökenjei mutatták be az 1977–78 őszére, telére ajánlott öltözékeket. (...) A tervezők nem a hóbortos igényeket akarják kielégíteni: praktikus, variálható ruhákat ajánlanak, amelyek kényelmességük mellett természetesen tetszetősek a szemnek is, és követik a külföldön elfogadott vonalakat" (december 11., szombat).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Busz és személyautó koccant a Mars térnél

Szeged - Egy személygépkocsi és egy busz koccant össze a Mars térnél péntek délután nem sokkal fél… Tovább olvasom