Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

Időutazás a Délmagyarral: Szeged a lézertudomány Hollywoodja lesz

Szeged - Egy hét múlva lesz 100 éves az 1910. május 22-én útjára bocsátott Délmagyarország. Lapunk e jubileuma alkalmából, mintegy visszaszámlálásként, időutazásra hívjuk olvasóinkat: hétről hétre egy-egy esztendő újságtermését átlapozva fölvillantjuk, milyennek láttatta a világot, az országot, a régiót, Szegedet – a Délmagyarország.
A magyar vidék legpatinásabb lapja sorozatának utolsó előtti állomása: 2009.

A csillagászat nemzetközi évében a fény, a lézer kerül az érdeklődés középpontjába – Szegeden és régiónkban.

Szuperlézer

„Szegedet javasolta tegnap az európai szuperlézer lehetséges magyar helyszínéül Molnár Károly kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter. Jövőre dől el, hova kerül a 100 milliárd forintos projekt" írja le lapunkban először február 4-én a bűvös szót, „szuperlézer" R. Tóth Gábor. Két nap múlva már arról cikkezik: „Több száz új munkahelyet, rendkívüli tudományos eredményeket és még nagyobb nemzetközi elismertséget hozhatna Szegednek az Európai Unió szuperlézere".

Szuperlézer – örül a szakma, tanulja a nagyközönség: a tudásipar Szeged fejlődésének kulcsa. Fotó: Segesvári Csaba
Szuperlézer – örül a szakma, tanulja a nagyközönség: a tudásipar Szeged fejlődésének kulcsa.
Fotó: Segesvári Csaba

„Sportcsarnok méretű, a világon jelenleg létező lézereknél ezerszer nagyobb teljesítménysűrűségű, alap- és alkalmazott kutatásokat szolgáló, több mint 100 milliárd forintot érő szuperlézer kerülhetne a Tisza-parti városba – jelentősebb, mint a manapság etalonként emlegetett, 3 futballpályányi méretű kaliforniai Lawrence Livermore National Laboratory" – tanuljuk együtt, a projekt honlapját is idézve, az új ismereteket.

Látványterv

Az épületről megtudjuk: „8 emelet nagyságú – ebből 4 a föld alatt, 4 felette található. Vagyis impozáns látvány tárulna az egykori öthalmi laktanya területére érkezők elé. A tervek és a megvalósíthatósági tanulmány várhatóan 2010 végére készül el, ezért még semmi sem biztos" – teszi hozzá R. Tóth Gábor, de azért megszólaltatja Szabó Gábor fizikust, akadémikust, hogy „mutassa be nekünk a 60 százalékban az Unió, 40 százalékban a befogadó ország által finanszírozott lézerközpontot".

„– Biztosan lesz föld alatti része, hiszen ez a speciálisan kiképzett 'vályú' garantálja, hogy rezgésmentesen lehessen célozni a lézerrel – 100 méteres távolságból egy fél hajszálnyit lehet tévedni a kísérletben – mesélte a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Fizikus Tanszékcsoportjának vezetője a berendezésről, amely 'egy sereg high-tech megoldással épül', így további cégeket, kutató-fejlesztő központokat vonz majd környékére."

Lobbik

„Szakmailag a régió legjobbja Szeged, ám marketingben a többi pályázó megelőzte hazánkat a 100 milliárd forintos európai szuperlézerért folytatott versenyben – figyelmeztet Osvay Károly. A szegedi kutató Párizsban, a kutatóközpont megvalósításáért létrehozott projekten dolgozik" – és lobbizik, folytatjuk február végén az infók részletezését.

„Az európai szuperlézer megvalósítására kialakított ELI-PP (Extreme Light Infrastructure Preparatory Phase) vezetésében szeptember óta magyar kutatót is találunk: Osvay Károly, az SZTE TTIK Fizikus Tanszékcsoportja Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékének 45 éves tanszékvezető-helyettes egyetemi docense projektvezető-helyettesként dolgozik a 100 milliárd forintos kutatóközpont létrehozásán. Az ötfős, szűk menedzsment tagjaként, 3 francia és egy német kutató társaságában".

A „2015-ig megépítendő, sportcsarnok méretű lézer – amely ezerszer nagyobb teljesítményű a világon jelenleg működő berendezéseknél – Szegeden, az egykori öthalmi laktanya helyén épülne meg, ha hazánk nyerné a pályázatot, amelyen Cseh- és Franciaország, Nagy-Britannia és Románia is indul".

„Pénzügyi garanciát vállal az európai szuperlézer szegedi helyszínének megépítésére a magyar kormány – jelentette be Bajnai Gordon miniszterelnök szombaton az öthalmi laktanyában. Csütörtökön Prágában előzetes döntés várható a 100 milliárd forintos beruházás helyszínéről. Szabó Gábor rektor 3 literes pezsgőt bont, ha összejön. Botka László szerint ez lehet a következő évek legfontosabb városfejlesztési beruházása" – írjuk szeptember 28-án. Az újabb fordulat súlyát napi jegyzetében e sorok írója is érzékelteti: „Szeged egyeteme képes is a szuperlézer hasznosítására. Hagyományai, eredményei valószínűsítik: ha a mostani döntés következtében ide kerül az ELI, a támogatást szuperedményekkel hálálja meg az egyetem. Ezzel az SZTE a világ tudományos térképén még jobban láthatóvá teszi városát, Szegedet". Novemberben pedig fizikusokat megszólaltatva igazolja: „a nagyműszer ide kerülése a tantárgyat és az egyetemi szakot is népszerűsíti – ismeri el Szatmári Sándor professzor".

„Decemberben mutatja be az Európai Bizottságnak az ELI európai lézerközpont közös megvalósítási tervét Magyarország, Csehország és Románia Brüsszelben – tudatta tegnap budapesti sajtótájékoztatóján Lippényi Tivadar, az ELI-program magyar kormányzati megbízottja. A Versenyképességi Tanács ülésén a 3 ország felvázolja azt a közös európai nagyprojektet, amelynek egyik fele Szegeden valósul meg, 2015-ig" – tudósít R. Tóth Gábor. Az esztendő végén pedig rögzíti lapunk álláspontját: „Az év eseménye: ide kerül az Európai Unió 200 millió eurós gigaberuházása. Szeged a lézertudomány Hollywoodja lesz. (...) 200 millió eurós beruházás valósul meg a városban, 300 kutató érkezhet a világ minden tájáról. Újabb Nobel-díjat is hozhat".

Kronológia: 2009

Január 5.: Molnár Csaba energiaügyekért felelős miniszter bejelenti, hogy 15.30 órakor leállt a gázszállítás Ukrajnából. Új fejezetéhez érkezik az orosz–ukrán gázvita: szükségállapotot hirdetnek.
Január 20.: Barack Obama amerikai elnök beiktatása.
Február 8.: Egy veszprémi bárban megkéselik a veszprémi férfi kézilabdacsapat román játékosát, Marian Cozmát, az osztrák rendőrség 24 órán belül elfogja a feltételezett gyilkosokat.
Március 21.: Gyurcsány Ferenc kormányfő az MSZP elnökségének ülésén bejelenti, miszerint kész lemondani a miniszterelnökségről, ha a parlament két hét alatt képes lesz új jelöltet találni.
Április 14.: Az országgyűlés 204 igen szavazattal, nem szavazat nélkül, 8 tartózkodással megszavazza a Gyurcsány Ferenc ellen benyújtott konstruktív bizalmatlansági indítványt és Bajnai Gordont miniszterelnökké választja.
Május 10.: Páva Zsolt, a Fidesz jelöltje nyeri a pécsi időközi polgármester-választást az MSZP-s Szili Katalin házelnökkel szemben.
Június 6.: Vezető nyugati politikusok emlékeznek meg a helyszínen a normandiai partraszállás 65. évfordulójáról. A megemlékezésen részt vesz Barack Obama amerikai és Nicolas Sarkozy francia elnök, továbbá Gordon Brown brit és Stephen Harper kanadai miniszterelnök, illetve Károly walesi herceg.
Június 7.: Európai parlamenti választás Magyarországon.
Július 24.: Az ÁNTSZ közleményt ad ki, miszerint 47 betegnél állapítják meg a H1N1 jelenlétét.
Szeptember 1.: Több ezren tüntetnek a szlovák nyelvtörvény ellen Szlovákia budapesti nagykövetsége előtt, továbbá Brüsszelben, Dunaszerdahelyen és Kishegyesen.
November 9.: Bajnai Gordon magyar miniszterelnök Angela Merkel német kancellár meghívására Berlinbe érkezik, hogy részt vegyen a fal leomlásának 20. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségeken. A parlament – 359 szavazattal – elfogadja a magyar jelnyelvről és annak használatáról szóló törvényjavaslatot.
December 14.: A Vajdaság parlamentje ünnepélyesen kihirdeti a tartomány autonómiáját megerősítő új alaptörvényt.

Arcél: Szetey András (1963–)

Szetey András sportpályafutása 1977-ben kezdődött, I. osztályú kardvívóként háromszoros BEK-győztes, és főiskolai világbajnok, 1984–92 között pedig válogatott volt. A Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolán diplomázott. 1991-től sportújságíróként dolgozott az Új Magyarország, a Népszabadság, a Nemzeti Sport munkatársaként, rovatvezetőjeként és főmunkatársaként. A Kisalföld soproni szerkesztőségvezetője lett. 2001-ben a Lapcom Kft. gondozásába került Délmagyarország és Délvilág főszerkesztőjeként költözött Szegedre. Egyebek mellett az online divízió igazgatói tennivalóit is ellátta. A szegedi médiumok élén végzett tevékenységéért, a főszerkesztői posztról távoztakor, idén március 15-én a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztje kitüntetést kapta.

Királynő a búvárúszó

Csongrád megye. „Rajong a küzdősportokért, de mostanában szabadidejét legszívesebben babázással tölti" – kezdi március 26-án a történetet Bobkó Anna. „Születésnapját március 8-án már koronával a fején ünnepelte Dudás Zita Bianka, aki olvasóink szavazatai alapján nyerte el a Csongrád megye legszebb sportolónője címet".

Verekedni is szeret a szexis búvárúszó. Fotó: Segesvári Csaba
Verekedni is szeret – persze csak a ringben – a szexis búvárúszó. Fotó: Segesvári Csaba

Kendergyár helyén épül majd az Árkád

„Elkezdték bontani a volt szegedi kendergyárat". Július 11-én Fekete Klára írja, Schmidt Andrea pedig fotókon mutatja: „Vigyázat, bontási terület, belépni tilos! – figyelmezteti a járókelőket több piros betűs tábla a Londoni körút és a Bakay Nándor utca sarkán.

Fotó: DM/DV
Kendergyár helyén épül majd az Árkád.
Fotó: DM/DV

Ezek azonban valójában nem táblák, hanem az irodaépületből kibontott, s a már fejlődő szocializmus időszakából származó ajtók kilinccsel, zárral. Mindenkit tud mutatni hasonlókat a saját háztartásában. (...) 100 millió euróból, mintegy 28 milliárd forintból építi fel az ECE Budapest Kft. a szegedi Árkádot. A bevásárlóközpont 130 üzletéről 1000 munkahelyet lehet remélni. A nyitást 2011 tavaszára tervezik".

Napi hírek

Rendőrhiány. „Országosan 1678-cal kevesebb rendőr van a kelleténél; Csongrád megyében az átlagnál magasabb a hiány. A Szegedi Rendészeti Szakközépiskolába ugyan ötszörös a túljelentkezés, ám a tanulók többsége nem megyei, így a szolgálatot sem itt kezdi el. A létszámhiány megoldását egy gyorsabb szakképzés, valamint több anyagi támogatás oldhatja meg" (március 2., hétfő).

Eperjes szónokolt. A színész „Eperjes Károly is részt vett tegnap a domaszéki templom szentmiséjén. A hittanosok hívták meg, hogy vallásosságáról beszéljen. Hatásosan szólt saját hitéletéről és arról, hogy a bűnöket helyre lehet hozni" (március 2., hétfő).

Fotó: DM/DV
Eperjes Károly a domaszéki istentiszteleten.
Fotó: Segesvári Csaba


Simonyi. „Az űrből köszöntötte a vásárhelyieket tegnap kora este, 5 óra 46 perckor Charles Simonyi. A magyar származású űrturista bejelentkezésére öt helyi amatőr rádió válaszolt hívójelével, de a harminc másodpercbe csak ennyi fért bele. A Katolikus Általános Iskola vendégei már a nagy esemény előtt egy órával ráhangolódhattak az űrhajózásra" (április 4., szombat).

Futás! „Közel ötezer ember gondolta úgy, hogy teljesíti az idei, immár 9. T-Home Vivicittá városvédő futás szegedi 3,4 kilométerét. A legjobbaknak alig tizenkét, nekünk kereken húsz perc kellett a táv teljesítéséhez" (április 6., hétfő).

Fotó: DM/DV
A gyerekek minden futóversenyen lelkesen részt vesznek.
Fotó: DM/DV

Fagyilkolás. „Tiltakoznak a környék ellenzéki önkormányzati képviselői az új szegedi 2-es villamosvonal építése ellen a Rókusi körúton. Nem a város közlekedésének fejlesztését ellenzik, hogy Újrókuson menjen a villamos és miatta fákat vágjanak ki" (április 8., szerda).

Fotó: DM/DV
Favágással indult a 2-es villamosvonal pályájának kialakítása.
Fotó: DM/DV

Szépülő paloták. „A szegedi ingatlankezelő a nyár végén 5 önkormányzati bérházat kezd renováltatni. 400 millió forintért új ruhába bújik a Dáni-ház, a Somogyi utca 20., a Palánk cukrászda épülete, a Deák utca 22. és a Milkó-palota" (július 13., hétfő).

Rabszolga. „Megszökött az egy hónapig tartó romániai rabszolgamunkából három német. A becsapott és megalázott fiatalemberek kálváriája 155 kilométeres gyaloglás után, Balástyán ért véget. Az itteni autópálya-rendőrségen kért segítséget Marco Jahnt és két társa" (július 16., csütörtök).

M43-as csúszik. „Veszélybe került az M43-as sztráda első szakaszának november végi átadása. Egy, az Északi városrész vízellátásáért felelős vezeték biztonságát félti ugyanis a kivitelező, ezért a befejezés határidejének módosítását kéri. A beruházó, a NIF Zrt. tárgyalóasztalhoz ül, de első körben ragaszkodik az eredeti dátumhoz" (július 28., kedd).

Nagyrét. „Heteken belül fogadókész lesz Csongrád ifjúsági – egyelőre csak sátorozásra alkalmas – tábora a Tisza bal partján elterülő Nagyrétben. A következő tanévben minden csongrádi diákot kivisznek a vadregényes táborhelyre. Sebő László, a leendő tábor gondnoka alig várja, hogy bemutassa a környéket a fiataloknak" (augusztus 19., szerda).

Leégett halászcsárda. „Bár a tűzoltók két perc alatt a helyszínre értek a szomszédból, a Jobb Mint Otthon kisvendéglő kiszolgálórésze a lángok martalékává vált. A tüzet elektromos zárlat okozta – egy számítógép hibásodott meg. Oltás közben egy tűzoltó is megsérült. A bérlő bízik benne, hogy a biztosító fizet" (augusztus 24., hétfő).

Olvasóink írták

  • 2. CsabaKiraly 2010. május 25. 21:07
    „Az en szegem vagy a te szeged? :-)”
  • 1. odysseus 2010. május 15. 14:54
    „írják a Holdra szép nagy kani betűkkel, hogy Szeged...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét nyitva a Royal

Szeged - Szezonálisan ismét kinyitott a szegedi Royal Hotel. A 60 szobás, háromcsillagos belvárosi… Tovább olvasom