Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Időutazás a Délmagyarral: Villamos vagy autóbusz?

Szeged - Negyvenhét hét múlva lesz 100 éves az 1910. május 22-én útjára bocsátott Délmagyarország. Lapunk e jubileuma alkalmából, mintegy visszaszámlálásként, időutazásra hívjuk olvasóinkat: hétről hétre egy-egy esztendő újságtermését átlapozva fölvillantjuk, milyennek láttatta a világot, az országot, a régiót, Szegedet – a Délmagyarország.
A magyar vidék legpatinásabb lapja sorozatának ötvennegyedik állomása: 1963.

„Újabb autóbuszjáratok a városban címmel július 26-án soroljuk föl a változásokat.

MÁVAUT végállomás

Állítjuk: „július 28-tól rendszeresen közlekedik autóbusz az Anna-forrás és a Füvészkert között. (...) Augusztus 1-től az AKÖV régi kívánságát teljesíti az új-petőfitelepieknek. A baktói csatorna és nagyállomás között indítanak rendszeres autóbuszjáratot. (...) Így a budapesti gyorsvonattal Szegedre érkezők 15 perc alatt Új-Petőfitelepre tudnak utazni. Ugyancsak augusztus 1-én indul a Szabadság tér és Anna-forrás között az új autóbuszjárat."

„Teljesül a dorozsmaiak kívánsága" is: augusztus 5-től a Kossuth Lajos sugárúttól induló járatnak a „Takaréktár utcai MÁVAUT állomás" a végállomása.

Új szerepkörben is népszerűsíti magát a busz: képpel is igazoljuk augusztus 3-án, hogy „sok levelet továbbít és népszerű Szegeden az autóposta".

Forgalom a hídon

„Villamos vagy autóbusz jár-e majd a jövőben a Tisza-hídon át?" – kérdezik olvasóink is november 21-én. A közérdekű ügyről Balogh Pétert, a városi tanács építési és közlekedési osztályának vezetőjét, illetve Tóth Józsefet, az osztály főelőadóját kérdezzük.

Népszerű Szegeden az autóposta. Fotó: Móra Ferenc Múzeum
Népszerű Szegeden az autóposta.
Fotó: Somogyi-könyvtár

„Villamosok, autóbuszok és egyéb járművek, valamint gyalogosok közlekednek" a szegedi „tiszai közúti hídon" – rögzítjük, mihez tartás végett. „A híd a mostani nagy és a várható további növekvő forgalomhoz már nem eléggé széles, annál is inkább, mert középen kötöttpályás villamos közlekedik. Ha például járművek haladnak a hídon, és jön a villamos, akkor rendszerint forgalmi dugó keletkezik."

„Felvetődött annak gondolata, hogy a keskeny útpályájú hídon a kétoldali gyalogjárót a főtartókon kívülre helyezzék és ezáltal szélesítsék a hidat."

Gyorsító párhuzamosság

„A Tisza-híd forgalmának gyorsabbá tételéért és a baleseti veszélyek korlátozásáért lehetőségként az is felvetődött, hogy az újszegedi villamosközlekedést a villamosvasút meglévő nyomvonalával párhuzamosan autóbuszokkal helyettesítsék."

„Az autóbusz sokkal gyorsabb közlekedési eszköz, mint a villamos és ötpercenként követhetnék egymást a járatok, szemben az Újszegedre járó villamos tizenkét perces követési idejével. Természetesen a villamosvonal helyettesítéséhez autóbuszok kellenek és ez is – ha maradna ez a megoldás – költséges."

„Az Út és Vasúttervező Vállalat készíti a szegedi villamos és autóbusz-hálózat 20 éves távlati fejlesztési tervét" – írjuk, mikor vázoljuk a máig ismerős villamos kontra busz ellentétet.

Kronológia

1963. február 13.: Első ízben adják át a szép magyar beszéd jutalmazására a Péchy Blanka által alapított Kazinczy-díjat. Február 24.: Országgyűlési és tanácsi választások. (A választásra jogosultak 97,2 százaléka leszavaz, a voksolók 98,9 százaléka a Hazafias Népfront jelöltjeire.) Március 22.: Az Elnöki Tanács 1963:4. számú törvényerejű rendelete az általános közkegyelem gyakorlásáról. Április 5.: Forródrótot létesítenek a Fehér Ház és a Kreml között. Június 3.: Meghal XXIII. János pápa. (Utóda, június 21.: VI. Pál.) Június 16-19.: A Vosztok 6 Tyereskovával, a világ első női űrhajósával 46 fordulatot tesz a föld körül. Július 1-3.: U Thant, az ENSZ főtitkára a kormány meghívására Magyarországra látogat. Augusztus 28.: Martin Luther King elmondja Van egy álmom... kezdetű beszédét. November 22.: Merénylet John Fitzgerald Kennedy, az Egyesült Államok 35. elnöke ellen Dallasban (Texas). A hivatalos verzió szerint Lee Harvey Oswald lőtte le. November 24.: A világ első élő, egyenes adású televíziós gyilkossága, amikor Jack Ruby lelőtte Lee Harvey Oswaldot.

Arcél: főszerkesztők sajtóünnepe

„A Vörös Újság megjelenésének 45. évfordulóját, a magyar sajtó napját Szegeden is megünnepelték az újságírók, nyomdászok, lapterjesztők. December 8-án, vasárnap délután a Csongrád Megyei Hírlap és a Dél-Magyarország szerkesztő bizottsága, valamint a Csongrád megyei Lapkiadó Vállalat igazgatósága a sajtóünnep alkalmából fogadást adott a Tisza Szálló tükörtermében" – írjuk december 10-én.

főszerkesztők sajtóünnepe. Fotó: Somogyi-könyvtár
főszerkesztők sajtóünnepe.
Fotó: Somogyi-könyvtár

Liebmann Béla felvételén „Komócsin Zoltán, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Népszabadság főszerkesztője ünnepi beszédét mondja az újságíróklubban tartott összejövetelen. Mellette (balról jobbra) dr. Lőkös Zoltán, a Dél-Magyarország főszerkesztője, Szabó Endre, a Csongrád megyei Hírlap főszerkesztője és Kovács László, a Csongrád megyei Lapkiadó Vállalat igazgatója".

Szökőkút épül

„A Kertészeti Vállalatot az I. kerületi tanács az idén mintegy 38 ezer négyzetméter parkterület gondozásával bízta meg – írjuk május 26-án. – Ezenkívül ez évben folyamatosan csaknem kétmillió forintot fordítanak új parkok építésére. Így többek között parkosítják, szökőkúttal látják el az Anna-kúti területet, új medencét és nagy teljesítményű szökőkutat építenek a Móra kerti, igen sokszor és joggal kritizált medence és szökőkút helyére. Az elmúlt hónapban a város lakossága körében nagy tetszést aratott a tulipánfák, a szobrok megvilágítása. (...) Az idén parkosítják még a Római körutat, a József Attila sugárút jelentős szakaszát, a Felső Tisza-partra pedig a felső gyalogjáró mellé már elültettek kétezer tő rózsát..."

Épül Szeged legszebb szökőkútja a Móra parkban. Fotó: Somogyi-könyvtár
Épül Szeged legszebb szökőkútja a Móra parkban.
Fotó: Somogyi-könyvtár

Szobor a megyeházánál

„A napokban új szobrot állítottak fel Szegeden a Csongrád megyei tanács épülete előtt" – írjuk a fotó alá május 25-én. – „A szökőkút medencéjének szélén elhelyezett szobor Madarassy Walter budapesti szobrászművész alkotása."

Szobor épül a megyeházánál. Fotó: Somogyi-könyvtár
Szobor épül a megyeházánál.
Fotó: Somogyi-könyvtár

Kisfilmek Csongrádról

„A Népművelési Tanácsadó keretében működő megyei filmkészítési csoport az idén öt kisfilmet készített" – adunk mérleget december 29-én.

A kisfilmek közül „az első kettő a tanácsok életéről és az ötéves terv megyei beruházásairól" szól. „Az újabban befejezett három kisfilmet tegnap, szombaton délután vetítették a Népművelési Tanácsadó házi vetítőjében."

Filmen mutatták meg egy tanyai szakkör munkáját. A „Horváth Dezső és Bogdán Lajos" műveként elkészült híradó „Megyénk életéből címmel egyebek között bemutatja a szegedi Odessza-városrész, a gumigyár, a csongrádi mozi építését, a Szegedi Textilművek bővítését, a tápéi régészeti ásatásokat, a második üllési gázkitörést és a megye életének több más, jelentős és érdekes eseményét." A harmadik, újonnan bemutatott film címe: a Csongrádi földeken.

Szeged új büszkesége az Odessza lakótelep. Fotó: Somogyi-könyvtár
Szeged új büszkesége az Odessza lakótelep.
Fotó: Somogyi-könyvtár

Napi hírek

Tükröt tart szülővárosának és a régiónak a Délmagyarország. A cikkek, információk fölött a forrás: „saját tudósítónktól" – most 1963-ból.

Szolzsenyicin. „A mai naptól közöljük Szolzsenyicin kisregényét" – olvasható a címlapon. A 4. oldalon: „Szolzsenyicin: Ivan Gyenyiszovics egy napja. Kisregény. (1.) Reggel öt órakor, mint mindig, ébresztőt kongattak..." (január 3., csütörtök).

Apró Antal listavezető. „Apró Antal elvtárs a Csongrád megyei országgyűlési képviselőjelöltek listavezetője. Meghitt hangulatú jelölőgyűlést tartottak a Szegedi textilművekben" (január 12., szombat).

Rózsaliget. „Harmincholdas rózsaligetet létesítenek Újszegeden – a Haladás Tsz nagy jelentőségű vállalkozása (...) több millió forint folyamatos beruházásával". „A Lövölde úttól elágazó új műút mellett 450 méter hosszúságban 3 kataszteri hold nagyságú rózsapark létesül. Ebben a rózsaparkban mintegy 150-200 nemesrózsa-fajta lesz majd látható, körülbelül 25 ezer példányban" (február 7., csütörtök).

Gyógyszergyártás. „Szegeden alakítják ki a gyógyszergyártás új központját. Ankétsorozat kezdődött a gyógyszeripar fejlesztéséről." „1965-ig a három nagy budapesti gyógyszergyár rekonstrukciója befejeződik, utána Szegeden fejlesztik tovább a gyógyszergyártást. Új, nagy gyár épül itt, sok százmilliós beruházással" (február 23., szombat).

Anna-büfé. „Az I. kerületi tanács rendezi az Anna-kút környékét. Lebontják a korszerűtlen és stílustalan büfét. A munkában sok segítséget nyújtanak az Orvostudományi Egyetem KISZ-szervezetének tagjai" (március 9., szombat).

Bővül az iskola. „A Ságvári Endre gyakorló iskola új, 8 tantermes, háromemeletes épületén dolgoznak az Április 4. útján. A tervek szerint idén júliusban készül el az új létesítmény, s a szeptemberben kezdődő tanévben már csak délelőtt járnak majd tanításra a Ságvári-iskola diákjai. Az új épület alagsorában a szomszédos Ságvári-gimnázium és a Bolyai-diákotthon új kazánházát is elhelyezik" (március 19., kedd).

Növendékhangverseny. „Hazánk felszabadulásának 18. évfordulója emlékére rendezte meg növendékhangversenyét az Állami Liszt Ferenc Zeneiskola szülői munkaközössége vasárnap délután a zeneiskola hangversenytermében." Fellépett – többek között – „Rajta János, Rácz Lajos, Lehotai Edit, Csurgó Klára, Lévai István és Szécsi Edit" (április 2., kedd).

Kvarcolás. „A Radnóti Miklós Gimnáziumban a tél vége felé megkezdődött a kvarcolás. Ésik Zoltán tanár és dr. Varga István iskolaorvos irányításával a diákok hetenként kétszer vesznek részt kezelésen, ahol egyenletesen növekvő sugáradagolást kapnak. Az iskola vezetősége ezzel kívánja elősegíteni a tavaszi vitaminhiány és fáradtság leküzdését" (április 11., csütörtök).

Békegyűlés. „Az orvostudományi egyetem békegyűlésén", a Szemészeti Klinika előadótermében részt vett – többek között – dr. Rávnay Tamás rektor is. „A Budapesten június 15-én, 16-án összeülő VI. magyar békekongresszus küldöttének „egyhangúlag megválasztották dr. Kedvessy György professzort, a Gyógyszertechnológiai Intézet igazgatóját" (május 17., péntek).

Várnai Zseni. „Kedd délután. Az újszegedi szövőgyár kultúrtermének színpadán felírás: 'Így égtem, énekeltem'. Várnai Zseni egyik kötetének címe. A 83 éves költőnő ott ül a négyszeresen kitüntetett Kállai Éva szocialista brigád tagjai között." (...) Azt mondta: „Életem döntő versét fiatalon, kezdő költőkoromban írtam. (...) Az 1912-es véres csütörtök..." inspirálta a Katonafiamnak című verset, amelynek közismert sora: „Ne lőj, fiam, mert én is ott leszek!" „Férjem, Peterdi Andor vitte el a verset a Népszavának – emlékezik Várnai Zseni" (május 22., szerda).

Mikrofilm. „Az Egyetemi Könyvtár „közel negyedmillió forintos költséggel létrehozott új könyvtári szolgáltatórészlegének számos feladatot kell megoldania." „Mivel a legolvasottabb könyvek gyorsabban kopnak, előbb-utóbb használhatatlanná válnak: ezért ezeket mikrofilmre veszik" (június 10., szerda).

A bajnok Várkonyi. „Az országos középiskolás atlétikai bajnokságon Várkonyi Ágnes, a szegedi Tömörkény István Gimnázium tanulója nyerte meg a magasugrást. Ezzel olyan teljesítményt ért el, amivel kevés diák dicsekedhet: négy év alatt most már negyedszer győzött az országos középiskolás bajnokságon. A mostani 159-es eredménye egyéni csúcsnak számít" (június 20., csütörtök).

55 új doktor. „Szombat délben a szegedi egyetemek Dugonics téri központi épületének aulájában tartották meg a József Attila Tudományegyetem tanévzáró ünnepségét. A zsúfolásig megtelt teremben (...) elsőnek a tanulmányaikat most befejező 27 jogászt, 11 bölcsészt és 17, a természettudományi karon végző hallgatót avattak doktorrá" (július 14., vasárnap).

Szabadtéri. „Tegnap Erkel Ferenc Barankovics György című operája volt műsoron a szabadtéri játékokon, ma pedig Shakespeare vígjátékát, a Szenivánéji álmot játsszák", amelyben többek között Gózon Gyula és Kőműves Sándor is színpadra lép. „E két napon szünetelnek a Trubadúr helyszíni próbái" (július 25., csütörtök).

Nyári tárlat. „A szabadtéri játékok idején az ismét megrendezésre kerülő Szegedi Nyári Tárlatok jelentősége nemcsak városunkon belül, de országos viszonylatban is egyre nyilvánvalóbbá válik." A IV. ilyen kiállítás „egyik legszebb képe: Kurucz D. István Lóvásár című festménye" (augusztus 4., vasárnap).

Cigánybáró. „A cigánybáró, Johann Strauss nagyoperettje a szabadtérin." A rendező: Békés András, közreműködik például Házy Erzsébet, Palcsó Sándor, Komlóssy Erzsébet (augusztus 10., szombat).

Parasztgyűlés. „Vasárnap a sövényházi Árpád-emlékműnél újra megrendezték a hagyományos parasztgyűlést." „Komócsin Zoltán és Győri Imre elvtárs mondott beszédet" (szeptember 3., kedd).

Kísérleti játszótér. „A kertészeti vállalat végre megkezdte mintegy 80 ezer forintos költséggel a Bartók Béla tér rendbehozását, felújítását. Itt úgynevezett kísérleti játszó-, illetve sportteret alakítanak ki. Ezt az egész játszóteret mintegy 2 méter magas dróthálókerítéssel kerítik be, s egyetlen helyről, a tér jobb oldaláról lesz a bejárata. (...) A tér középső részén a gyerekeket kísérő felnőtteknek pihenőrészt alakítanak ki, ahol a parksávon nyolc színes padot helyeznek el" (szeptember 17., kedd).

SZEAC, SZVSE. „Az idei küzdelmek sokévi sikertelenség után végre kielégítő eredményeket hoztak a szegediek számára. Az OB II-be tavaly ilyenkor felkerült SZEAC kiharcolta magának a bennmaradást, s ezenkívül a SZEAC II. és az SZVSE is megnyert egy-egy területi bajnokságot" (október 4., péntek).

Üllési olaj. „Az üllési olaj és gázkincs geológiai felderítése már megtörtént. A geológusok szerint az olajmező Kiskundorozsma határától Öttömösig mintegy 32 kilométer átmérőjű körzetben helyezkedik el. Öttömös térségében azonban egy nagyobb kiszögellést is felfedeztek. A fúrás most is teljes erővel halad, a közelmúltban kezdett 7-es kút mélysége meghaladta az 1600 métert" (október 11., péntek).

Gorzsai aranylelet. „Pénteken a Magyar Nemzeti Múzeumban dr. Korek József főigazgató-helyettes érdekes eseményről tájékoztatta a sajtó képviselőit: az elmúlt napokban páratlan aranypénzlelet került felszínre a Gorzsai Állami Gazdaság területén. Józó Erzsébet október 21-én pulykáit legeltetve, botjával a földben turkált, amikor előbukkant az első arany pénzérme. Tovább keresgélt, és még 60 darabot talált". Az ásatás után 1390 érme került elő (november 9., szombat).

Lakásözön. „A központi lakás beruházási keretből (...) a tervek szerint 388 lakás építését kell befejezni. Ezeknek a többsége, szám szerint 233 lakás az egyre erőteljesebben bontakozó új városnegyedben, Odessza lakótelepen épül." Ott korábban 152 lakást már átadtak. „81 lakás építése tart. (...) Idén Szegeden 759 lakás épül" (november 24., vasárnap).

Hómunkások. „Diákok, figyelem! A Szegedi Köztisztasági Vállalat diákokat alkalmaz hómunkára 6 forintos órabér fizetéssel, a téli szünet idejére. Jelentkezés mindennap 6.30-kor Pacsirta utca 1. szám alatt" (december 24., kedd).

Röszke. Papp Gábor, a határőrség őrnagya és Vízi Imre alhadnagy megállapítja: „igen megnövekedett a utasforgalom a röszkei átkelőhelyen. A világ minden tájáról szocialista és kapitalista országokból jönnek-mennek itt át az emberek, s indulnak külföldre a magyarok is. Hónapról hónapra sok ezren lépik át a határt az átkelőnél. A korábbi évekhez képest 1963-ra megháromszorozódott itt a forgalom. (...) Főként bolgár, jugoszláv, aztán dán és osztrák kamionok haladnak át" (december 31., kedd).

Olvasóink írták

  • 1. TELSTAR 2009. június 28. 17:38
    „A néhai radnótis tanár neve nem Érik, hanem ÉSIK Zoltán volt, a szobrász pedig nem Madarassy Waltner, hanem Walter. Amúgy minden stimmel.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ha kenyérre nincs is pénz, cigire még jut

Szeged - Jövő héttől ismét nő a cigaretta ára az áfa- és jövedékiadó-emelés miatt. A kormány tudja,… Tovább olvasom