Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Időutazás a Somogyi Károly Emlékkönyvtárban

Szeged - Különleges, évszázadokat átlépő miliőbe csöppentek azok, aki a Könyvtárosok Világnapja alkalmából meglátogatták szombaton a Somogyi-könyvtár emlékkönyvtárát. Kiderült, hány ősnyomtatványt őriznek Szegeden, és megtudtuk, miért maradnak élénk színűek az öreg könyvek illusztrációi.
A hétköznapokban nem garázdálkodhat csak úgy az olvasó a szegedi Somogyi Károly Emlékkönyvtárban, de szombaton, a Könyvtárosok Világnapján előzetes bejelentkezést követően megcsodálhatták az érdeklődők az egyedi hangulatot sugárzó gyűjteményt. Összesen 43 701 kötetet adományozott Somogyi Károly Szegednek, ezekből körülbelül 10 ezer lelhető fel - arányos kicsinyítésben - a 131 éves emlékkönyvtárban.

Időutazás a Somogyi Károly Emlékkönyvtárban. Fotó: Frank Yvette (galéria)
Az úgynevezett művi, vagyis nem nyitható ablakokkal felszerelt, számos egyedi dokumentumot rejtő helyiségben Régi könyvek titkai címmel tartott bemutatót Szőkefalvi-Nagy Erzsébet főkönyvtáros, a gyűjteményi osztály vezetője. Már a legelején kiemelte: tévhit, hogy a könyvtárosok egész nap csak ülnek, kiadják a könyveket és olvasgatnak. Ez a szakma nyomozó munkával jár. A Somogyi harmadik emeletén lévő emlékkönyvtárban 19. századi állványrendszeren pihennek az ódon kötetek. "A hőingás és a páratartalom ingadozása halálos az öreg könyveknek, ezért is van az, hogy itt 28 éve tilos a fűtés" - magyarázta Szőkefalvi-Nagy Erzsébet. A hűvös levegőt nem klímával, hanem légbefúvó rendszerrel biztosítják.

Időutazás a Somogyi Károly Emlékkönyvtárban. Fotó: Frank Yvette (galéria)

A kötetek tudományáganként vannak elkülönítve a polcokon. A főkönyvtáros szerint ez helyigényesebb, mint a jelenleg elterjedt katalogizálási rendszer. Hivatalosan az 1848-as évig tekintünk egy könyvet réginek, ám egy Európai Uniós módosítás kitolta ezt 1850-re. Az emlékkönyvtár állományában 36 ősnyomtatvány található, amelyek a könyvnyomtatás kezdeti időszakában, körülbelül 1450-től 1500-ig készültek. Az ősnyomtatványok közül nyolc darabról mondható el, hogy egyedi példány Magyarországon.

Tátva maradt a látogatók szája, amikor előkerültek a több száz éves ritkaságok. Belepillanthattak például az 1488-as Thuróczy-krónikába, Leonard Fuchs 1549-es botanikai könyvébe, vagy az 1788-ban Budán kiadott ábécéskönyvbe. Előkerült az első teljes, cseh nyelvű Szentírás is, amelynek Újszövetségi része 1677-ből való. Ebből egy befőttesüvegnyi port takarítottak ki, amikor a gyűjtemény része lett. - Sokan rácsodálkoznak, hogy milyen élénk színűek maradnak az öreg kötetekben látható képek. Ez annak köszönhető, hogy a festékporokat nem vízzel, hanem zömében tojásfehérjével keverték ki - árulta el Szőkefalvi-Nagy Erzsébet. Azt is elmondta, hogy a régi könyveknek nem tesz jót, ha hasra fordítják őket. Ezért nem hagyományos fénymásolóval, inkább modern szkennerrel sokszorosítják az oldalakat.

Olvasóink írták

  • 1. eva45 2012. április 16. 10:15
    „Milyen jó régies hangulat lehet ott, szinte szent helynek számít.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegeden választják meg a legjobb amatőr zenekart

A legjobb amatőr zenekart választják meg ma a szegedi Rock Klubban. Az egyik zsűritag Czutor Zoltán lesz. Tovább olvasom