Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Időutazás tévéjátékokkal az Agórában: bárki ˝kockulhat˝

Szeged - 1975-től az 1990-es évek végéig kiadott tévé-, videójátékokat, quartzjátékokat és retró számítógépeket láthatnak és próbálhatnak ki az érdeklődők szombaton és vasárnap az Agórában.
- Nem nagyon tudjuk, hogyan kell ezekkel játszani. A számítógépet viszont otthon keni-vágja a kisfiam - mesélte Szemerédi Ildikó. A nyolcéves Tamással Makóról jöttek el a szegedi Szent-Györgyi Albert Agórába szombaton. Már reggel sokan nézelődtek a 4. Szegedi Retró Számítógép-, Video- és Quartzjáték Kiállításon, ahol vasárnap is 10 és 18 óra között várják a régi játékok szerelmeseit.

Időutazás tévéjátékokkal az Agórában: bárki ˝kockulhat˝. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

A 13 éves Katona Csabának a Mario jött be legjobban. Neki nem volt gondja a játékok kezelésével, bár otthon nincs hasonló gépezete. Számítógépe természetesen van, naponta olyan két órát játszik. Gyűjtővel is találkoztunk: a szentesi Tihanyi Attila nagyjából húsz éve gyarapítja kollekcióját, legjobban a három dimenziós korszak érdekli.

- Összességében 600-700 darabos a kiállítás, úgy, hogy nem tudtunk mindent elhozni. 1975-76-tól 1998-99-ig bezárólag vannak itt számítógépek és játékok. Újonnan már nem lehet kapni ezeket, én például a Cserepes sori piacról, a dorozsmai, a kisteleki vásárból, illetve az internetről szerzem be a gépeket. Nagy részük működik - mondta a kiállítás egyik szervezője, Mári Zsolt. A sándorfalvi férfi budapesti ismerősével, Szakács Gáborral közösen hozta létre a rendezvényt.

Időutazás tévéjátékokkal az Agórában: bárki ˝kockulhat˝. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Igazi ritkaságokat mutattak: például a Gorenje hűtőgépgyár tévéfociját a hetvenes évekből, vagy a világ legkisebb, tévére köthető videojáték konzolját, a NEC PC Engine-t. Akadt 10 kilós, hordozható (!) Commodore 64, és egy Amerikából származó ZX81, darázsfészekkel a belsejében. A magyar szekcióban Videoton, Homelab 2 és 3, HT 1080Z és Primo típusú gépek tekinthetők meg. Mindegyikhez lehet fűzni valamilyen érdekes sztorit.

- Budapesten öt éve csináltuk az első kiállítást. Nem szoktak ellopni semmit, és olyanokat rakok ki, amiket nem sajnálok. Külön dobozokba pakolom a kiállítós és a játszós gépeket - hallottuk Szakács Gábortól, aki a Playtime! és a PC Guru újságírója volt. Az Agórában két játszótermet rendeztek be, több mint egy tucat tévéjátékot, számítógépet és quartzjátékot próbálhatnak ki az ingyenesen látogatható kiállítás vendégei.

Olvasóink írták

  • 2. Dizel 2013. május 26. 11:12
    „1. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2013.05.25. 15:39

    Mint ami itt os látható a Délmagyaron, nekem a proci használat 100% pörög legtöbször. Amikor az adobe crash van véletlenül akkor a legjobb.”
  • 1. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2013. május 25. 15:39
    „Manapság se nagyon lenne szükség nagyobb számítási teljesítmény, az irgalmatlan mennyiségű flashes bannerek miatt kell a 2 mag”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Permetezik a platánokat

Vasárnaptól a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. permetezi a platánfákat. Jelentősen elszaporodott rajtuk a csipkéspoloska, ezért védekezni kell. Tovább olvasom