Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Időutazáson a vadasparkban

Hagyományőrző tanyai udvart is láthatnak most már a gyerekek a Szegedi Vadasparkban. Egykor mindennapi, ma már ritkaságszámba menő háziállatok láthatók itt, múltidéző – az egykori valóság megismerését segítő – környezetben.
Egy régi magyar háziállat. Egykor közismert volt – ma már őt is vadasparkban kell bemutatni. Fotó: Schmidt Andrea
Svájcban a városi gyerekek – a nemzetközi legendárium szerint – azt hiszik a Milka-csoki tehénábrája alapján, hogy a tehén eredetileg lila. A szegedi gyerekeket ez a veszély ma már nem fenyegeti, mert a Szegedi Vadasparkban most már láthatnak tehenet, mégpedig hamisítatlan magyar tarkát.

Ennek a fajtának a bemutatása fontos: nemcsak a szürke marhából van kevés, hanem a tarkából is – amióta Nyugat-Európából behozták a fekete-fehér húsmarhákat, és az eredeti, itt kialakult pirostarka fajta egyedei azokkal keveredtek. – Persze nem önmagában mutatja be a tehenet a vadaspark, hanem a hagyományőrző dél-alföldi tanyai udvar egyik lakójaként. Társai: a pödrött szarvú rackajuh, a ló, a szamár, a mangalica, s az erdélyi kendermagos tyúkok. És galambdúcban a galambok; a galambdúc érdekessége, hogy a szegedi polgármesteri hivatal titkárságán látható, réges-régi festmény ábrázolta galambház alapján készült „élethű" darab – mondja Veprik Róbert, a vadaspark megbízott igazgatója.

Nem csupán az állatok érdekesek itt: a környezetük is. Százéves szekér áll az udvaron, mellette rekonstruált kerekól, nádtetővel, amelyet „eredeti", hortobágyi nádazók húztak föl – itt, a környéken már nem lehetett találni ehhez értő szakembert. Maga a kerekól sokkal több, mint egy „kerek ól" – az emberiség őstörténetében építettek ilyeneket, s szinte hihetetlen, hogy ez a tudás, nemzedékről nemzedékre megőrződött, és az országban néhány helyen mai napig fönnmaradt ilyen létesítmény.

Például Szentes környékén is – ennek utánzata a vadasparki. Az ősépítményben – eredeti funkciójától eltérően – a látogató csoportok helyet foglalhatnak, s mintegy időutazás keretében megbeszélhetik az intézmény zoopedagógusával a látottakat. Magát a tanyaudvart kerítés veszi körül – elkülönül tehát a vadaspark egészétől. Létrehozását a szegedi önkormányzat, illetve a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma támogatta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Kika is jönne Szegedre

Bevásárlóközpontot terveznek Szegeden, a Szabadkai út és Móravárosi körút kereszteződésében. Lapunk… Tovább olvasom