Délmagyar logó

2019. 07. 19. péntek - Emília 17°C | 27°C Még több cikk.

Ifjabb Irsai Olivér a vörösborokat kedveli

A szegedi ifjabb Irsai Olivér édesapjáról nevezték el a hungaricumot, az Irsai Olivér szőlőt. A jogász végzettségű, de mezőgazdasággal foglalkozó utódnak mindössze egy tő szőlője van. A családi név levédetését a Legfelsőbb Bíróság utasította el. Ifjabb Irsai Olivér a hegyvidéki vörösborokat kedveli, az Irsait csak kérésre kóstolja meg.
Ifjabb Irsai Olivér a családi fotóalbummal. Megszakadtak a hagyományok. Fotó: Karnok Csaba
Ki ne ismerné a muskotályos illatú, karcsú bort, az Irsai Olivért? Minden üzlet polcán megtalálható a különböző pincészetek által előállított hungaricum. A borivók úgy tartják: jó „társalgó" bor. Talán nem véletlen, hogy az 1930-as évek egyik leghíresebb szőlőnemesítője, Kocsis Pál a Pozsonyi Fehér és Csabagyöngye keresztezésével előállított szőlőt éppen a szegedi Irsai Olivérről nevezte el: a leszármazottaktól tudjuk, milyen kellemesen el lehetett csevegni a fehér bor névadójával.

A kedvenc unoka lett a névadó

– A korabeli szőlő- és borismertetőt édesapám gyerekkori fotójával illusztrálták – mutatja az elsárgult kiadványokat ifjabb Irsai Olivér. Tucatnyi fotóalbum, dosszié őrzi a család történetét a régmúlt idők stílusára emlékeztető, de újonnan épített szegedi házban. A negyvenhét éves férfi egymás után veszi elő a relikviákat. Kiderül, hogy idős Irsai Olivérről mint kedvenc unokáról Bohn József neveztette el a szőlőt Kocsis Pál nemesítővel. Bohn, az anyai nagyapa a trianoni békediktátum után eladta a horgosi-királyhalmi és ludaspusztai szőlőbirtokát, valamint a szegedi jól menő Vár utcai vendéglőjét, és 160 hold homoki birtokot vásárolt Árpádközpontban, a mai Üllésen. Itt telepített szőlőt és gyümölcsöst, majd összefogott vejével, Irsai M. Józseffel. A fehérbor névadójának édesapja ekkor már a Hangya Szövetkezeti Központ és Hangyaipari Rt. bor- és szeszosztályának helyettes vezetője volt. Közösen érlelték a kitűnő magyar borokat, köztük az Irsai Olivér szőlőből készültet. Vesszőket külföldre is szállítottak.

Azt hinné az ember, hogy idős Irsai Olivér is folytatta a családi hagyományokat.
– Nem így történt – sóhajt nagyot a tizenöt évig vállalati jogtanácsosként tevékenykedő ifjabb Irsai Olivér. Nem sokkal később, miután édesapja elvégezte Szegeden a Baross gimnáziumot, a családi birtokot 1951-ben „önkéntesen" fel kellett ajánlani az egyik erdőgazdaságnak.

Családfa

A családfát böngészve kiderül, hogy idős Irsai Olivérnek egy húga volt, aki korán elhunyt. Féltestvérét viszont Véhli Bélának hívták, akinek három fiú gyermeke van. Ifjabb Irsai Olivérnek három szép kislánya született. Az még elképzelhető, hogy közülük az egyik kedvet kap a szőlészethez-borászathoz. Mivel egyelőre nincs fiú utód, félő, hogy nem viszi tovább senki az Irsai Olivér nevet.

Csak egy tő szőlője van


– Megfojtották a családot adóval és a Rákosi időkre jellemző zaklatásokkal – magyarázza az ifjabb Irsai, aki ma már több száz hektáron szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozik. Fájó szívvel mondja, hogy ma is csúnya, szúnyogos erdő van az egykori birtok helyén. Így hát idős Irsai Olivérből – aki az ezredfordulón hunyt el – nem borász, hanem a népi demokrácia „jóvoltából" mint kulák csemetéből munkaszolgálatos katona lett. A családi birtok felszámolása miatt szőlővel nem foglalkozhatott, a megélhetést régi szenvedélye, az autószerelés biztosította.

A legfiatalabb Irsainak is csak egy tő szőlője van, amit még édesapja kapott szomszédjától, Bánki Horváth Béla veterán világbajnok úszótól. Irsai úr bevallja: a szépen kifejlődött Irsai szőlőt Béla bácsi nevelgette, kezelgette.

A hungaricum

Az Irsai Olivér szőlő tipikus magyar fajta. Fürtje: középnagy, vállas, laza. A muskotály mellett benne a Tramini illatok is felfedezhetők. Nagyon korán érő fajta, alacsony savú, karcsú, gyorsan fejlődő bort ad. Ha reduktív technológiával készítjük a bort, és ezt a fajtát talán csak így érdemes, egészen világos színű, illatában tartalmas, ízében könnyed, harmonikus bort kapunk.

Saját nevéért küzdött


A fotóalbumokat lapozgató, újabb és újabb történeteket mesélő Irsai Olivér szavaiból viszont azt lehet kivenni: ott motoszkál a fejében egy homoki szőlőbirtok megvalósítása. Ahogy magyarázza a történelmi hátteret, látszik, nem sokan ismerik jobban nála a homoki szőlőfajtákat.

Az elszántsága sem mindennapi. Az Irsai Olivér név levédetéséért rengeteget küzdött. Végül a Legfelsőbb Bíróságon mondtak nemet törekvésére. Ezért nem is hajlandó nyilvánosság előtt a kezébe fogni olyan borospalackot, amelyen az Irsai Olivér név díszeleg, mondván: miért reklámozzon olyan terméket, amihez nem sok köze van.

Ha Irsai Olivért megkérik az ismerősei, hogy hozzon egy üveg Irsait, elszalad a boltba, és leemel egyet a polcról. Vendégségben a fanyarabb hegyvidéki vörösborok közül fogyaszt – de, ha kérik, az Irsait is megkóstolja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vállalkoznának a szakorvosok

A háziorvosokhoz és a fogorvosokhoz hasonlóan egyéni vállalkozóként vagy társas vállalkozás… Tovább olvasom