Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Ifjú balosok a Romantikus Erőszak ellen

Szögedi Gyepű Ünnepet hirdetett három civil szervezet mára, az Eko-parkba. Ezen föllép a Romantikus Erőszak nevű zenekar, mely baloldali fiatalok szerint szkinhedekkel kapcsolatba hozható, ezért veszélyes a társadalomra.
Egy tiltó KRESZ-táblához hasonló, áthúzott horogkeresztet ábrázoló jelzést állítottak föl tegnap a Fiatal Baloldal aktivistái az Eko-parkban tartott sajtótájékoztatójukon. H. Nagy László alelnök szerint „irredenta törekvésekre utaló, szimbolikájában a neonáci szervezetekre hasonuló" a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom. Ez a szervezet hívta meg a szombati Szögedi Gyepű Ünnepre a Romantikus Erőszak nevű zenekart. A baloldali fiatalok szerint az együttes kapcsolatba hozható a magyarországi szkinhed-szubkultúrával. Ezért a társadalomra veszélyes megnyilvánulás elleni tiltakozásra szólítanak föl. H. Nagyék Szabó László önkormányzati képviselőt is támadják, aki társszervezője a rendezvénynek.

Szabó megkeresésünkre elmondta: a Szögedi Gyepű Ünnep előadásait szervezi, továbbá a délutáni néptáncbemutató, és a turul nevű labdajáték bemutató az ő hatásköre. Az együttest sohasem hallotta, nem is lesz ott a koncerten, ezt a fajta zenét nem kedveli. A program magyarázatául elmondta: Szeged 85 éve gyepű, azaz határ menti térség, a nemzeti hagyományőrző gondolkodásmód jegyében szerveztek egész napos programot.

Varga László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnökségi tagja szerint kulturális és hagyományőrző rendezvényről van szó, nem érti, hogy miért tiltakoznak a baloldali fiatalok. Hozzátette: a „nemzeti" nem azonos a „szélsőséges"-sel. A Romantikus Erőszak szövegeiben ő nem érez antiszemitizmust. Azért hívták meg az együttest Szegedre, mert szókimondók és a fiatalok ezért szeretik őket.

Az Eko-park, a volt szegedi KISZ-tábor egyébként a Csongrád Megyei Gyermek és Ifjúsági Alapítvány tulajdonában van, melyet több párt és civil szervezet alapított. Az igazgató, Farkas Tibor elmondta: Szabó László képviselő térítés ellenében kapta meg a parkot a rendezvényre. Ő nem vizsgálta, ki játszik ott.


Nemzeti rock

A Romantikus Erőszak a „nemzeti rock" egyik képviselője, gimnazista fiatalok alapították 1993-ban. A bőrfejűekkel való kapcsolatukra honlapjuk is utal. Eszerint „tudatosan igyekeztek különböző, nem kifejezetten szkinhed szervezésű bulikon is fellépni, hogy zenéjükön keresztül egy szélesebb ifjúsági réteget nyerjenek meg a nemzeti gondolkozásnak." 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dorozsmán marad a kirakodóvásár

Kiskundorozsmán marad a híres kirakodóvásár – erről tegnap állapodott meg Botka László a… Tovább olvasom