Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Ifjúsági ház: lehet egy emelettel több

A tervekkel ellentétben csak jövőre kezdődhet el az ifjúsági ház felújítása. A megítélt központi támogatást jórészt 2007-ben és 2008-ban biztosítják. Készülnek a kiviteli tervek. A nagyterem akusztikáját javítják, a kávézó duplájára nő, leválasztható és egybenyitható terek alakulnak ki a földszinten.
A tervek szerint így fest majd a felújított ifjúsági ház. Fotó: DM/DV

Megkapta a Szegedi Ifjúsági Ház (IH) felújítására Szeged a kért központi támogatást. A 364 millió forint értékű munkához a központi költségvetésből 310 millió forintot adnak. Ebből idén 30 milliót kap a város, csak jövőre juthat hozzá az önkormányzat további 146 millió forinthoz, 2008-ban pedig 134 millióhoz.

Boros Gyula igazgató elmondta: az IH átépítése során mind a külső, mind a belső a 21. századi elvárások szerint újul meg. Felújítják a technikai berendezéseket, amelyek a szellőzést, a hűtést és a fűtést biztosítják. A földszinti irodák az új, harmadik szintre kerülnek. Lenn a termek teljesen átalakulnak. Leválaszthatóvá és egybenyithatóvá válnak, így két közel 110 négyzetméteres terem és egy 80 négyzetméteres galéria várja majd a látogatókat. Az aulában a kávézó területe kétszeresére nő. Nem csupán az akadálymentesítés miatt, hanem technikai szempontból is óriási segítséget nyújt majd, hogy végre lesz lift az emeletre.

A nagyteremben az első számú szempont az akusztikai hatás javítása. A terem egészén a belmagasságot közel egy méterrel megnövelik. A színpadot teljesen átalakítják. 2005-ben viszont már teljesen megújult a hang- és a fénytechnika – csak néhány kiegészítésére lesz szükség. Új, kényelmes székeket vesznek.

Az igazgató elmondta, hogy a felújításhoz kapcsolódó munkák elindultak: a kiviteli terveken dolgoznak. Nagyjából 3-4 hónap múlva írhatják ki a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárást, ami közel 3 hónapot vesz igénybe. Ezt követően az év harmadik negyedévében kezdődhetnének meg a munkák az IH-ban. – Úgy gondolom, hogy október-novemberben nem érdemes nekiindulni az építkezésnek. Gazdaságossági szempontokat figyelembe véve ezt az évet még jelenlegi állapotban fogjuk végigdolgozni, a következő év elején indulhatnak meg a munkálatok – mondta az Boros Gyula. Emiatt nem jelent számukra gondot a kifizetés ütemezése sem.

A felújítással, átépítéssel egy olyan modern kulturális intézménnyé alakulhat az IH, amely nemcsak a megszokott programoknak, hanem több, teljesen más típusú rendezvénynek is otthont adhat – jelentette ki Boros.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebb pénz jut a szociális otthonokba

Csökkent az idősgondozás állami normatív támogatása az idén. Szegeden a működési költségek kieső… Tovább olvasom