Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Ifjúsági kerekasztal alakult Szegeden

SZIKE néven ifjúsági kerekasztal alakult tegnap Szegeden – ellenzéki kezdeményezésre. Az alapítók néhányszor szavaztak, majd hazamentek. Az ügyrendről szeptemberben döntenek.
Szegedi Ifjúsági Kerekasztal (SZIKE) alakítására hívott össze tegnap minden szegedi ifjúsági szervezetet Kohári Nándor fideszes önkormányzati képviselő, az ifjúsági és sportbizottság elnöke. A körülbelül tizenöt szervezet képviselői közül nem mindenki tudta, miért jött, volt, aki az önkormányzat épületének folyosóján tőlünk kérdezte: mit tudunk az eseményről. A fiatalok ennek ellenére megszavazták a Kohári által ismertetett alapító nyilatkozatot, és egyhangúlag megválasztották Haág Zalán önkormányzati képviselőt jegyzőkönyvvezetőnek.

Alapítók

A SZIKE alapítói közül néhány: Fidelitas, Ifjúsági Demokrata Fórum, Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség, Szegedi Társadalomtudományi Szakkollégium, Szegedi Pedagógusképző Kar Hallgatóiért Alapítvány, Hálózat a Szabad Információért Alapítvány, Futurpe, Fiatalok a Jövőért Közhasznú Egyesület, Katolikus Ifjúsági Alapítvány.

A voksolás után a résztvevők egyike a konkrétumokról érdeklődött. Kohári elmondta: a kerekasztal olyan témákat hozhat elő, amelyekről a politika megfeledkezik. Céljuk: „a döntés-előkészítést társadalmiasítani". A SZIKE egyébként nyitott a további szervezetetek csatlakozására.

Évente minimum két alkalommal találkoznának, az elnökséget rotációs rendszerben látják el. Az első elnök Török Márk, az EHÖK elnöke lett – erről nem szavaztak. Azért ő – közölte Kohári Nándor –, mert civil irányítást akartak, s különben is: Törököt korábban „sokan javasolták, és ellenjavaslat nem érkezett". Az ügyrendről legközelebb – várhatóan szeptemberben – döntenek, tegnap csak megalakultak.

– Ifjúságpolitikáról van szó, a politikát ebből nem lehet teljes mértékben kiszűrni – válaszolta Kohári Nándor arra a kérdésre, mitől civil a kerekasztal, ha a pártok ifjúsági szervezetei, illetve önkormányzati képviselők is jelen vannak. Ösztöndíjrendszer, fecskeház program – mondott két példát arra, mivel kapcsolatban számítanak javaslatokra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Víztorony tér áll és egyelőre vár

Szeged legrégebbi lakótelepe, Tarján, két részből áll. A Budapesti körúttól a töltésig tartó északi… Tovább olvasom