Délmagyar logó

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Igaz és hasznos bölcsesség - A hónap könyve

Szeged - A tizenhetedik században Apáczai Csere János állította össze az első magyar nyelvű, tudományokat átfogó kézikönyvet: a Magyar Encyclopaediát. Szegeden őrzött példányát ajánlja az olvasók figyelmébe a Somogyi-könyvtár.
Apáczai Csere János a gyulafehérvári, majd a kolozsvári kollégium tanáraként arra is törekedett, hogy korszerűsítse a műveltség és az oktatás viszonyát. Ötesztendős németalföldi tanulmányútja tapasztalatait újításokban ötvözte. Az ifjúságnak, tankönyvnek szánta a tudományok átfogó rendszerét, mégpedig magyar nyelven.

A kötet kétévnyi előkészítés után 1653-ban jelent meg Utrechtben. Pontos címe: „Magyar Encyclopaedia. Azaz minden igaz és hasznos bölcsességnek szép rendbe foglalása és magyar nyelven világra bocsátása Apáczai Csere János által". Tizenegy fejezete a metafizika, logika, aritmetika, geometria, asztronómia, geográfia, fizika, természetrajz, medicina, architektúra, mezőgazdaság, történelem, etika, jog, politika és teológia tudományát összegzi. A kötet Somogyiban kiállított példányát 1913-ban vásárolta a városi bibliotéka.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Traktorverseny a szegedi plázánál

Szeged – Ne féljetek, versenyzők, menjetek közelebb! – bátorították a harmadik… Tovább olvasom