Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Igazi családi darab a Chaplint idéző musical

Szeged - Szórakoztató, kedves, szerethető előadás A kölyök, igazi családi színház és garantált kasszasiker. A pénteki bemutatón csillag született a kisszínházban: a címszereplő kisfiú, Bindics Botond őstehetség – egyenrangú kollégája a profiknak.

Pozsgai Zsolt Charlie Chaplin klasszikus, fekete-fehér némafilmjéből, A kölyökből írt szövegkönyvet az azonos című színes, mai musicalhez. Igazából csak a kerettörténetet és a dialógusokat kellett kitalálnia: Chaplin Hollywoodban épp megalapítja filmcégét, amikor kiderül, hogy két napja született fia, akit még nem volt ideje megnézni a kórházban, túl gyenge volt, és váratlanul meghalt. Az ő emlékére forgat filmet az elhagyott csecsemőről és az őt felnevelő Csavargóról.

Pozsgai maga állította színpadra a darabot, amellyel sikerült a társulatot nyerő csapattá kovácsolnia: láthatóan mindenki jól érzi magát a szerepében, élvezettel játszik. Gömöri Krisztián lelkiismeretesen felkészült Chaplinből – a Csavargó szerepében azonnal, felismerhetően megidézi a filmtörténet legendás alakját. A külsőségeket szerencsére nem viszi túlzásba, visszafogottan utánoz, igyekszik inkább a figura személyiségét megmutatni. Apai odaadással segíti, hozza helyzetbe a produkció nagy meglepetését, a Jacky szerepét alakító Bindics Botondot. A szegedi kisiskolás őstehetség: profikat megszégyenítő természetességgel veszi birtokba a színpadot, pontos, humoros, jól mond szöveget, kiválóan énekel és táncol, abszolút főszereplője az előadásnak.

Gömöri Krisztián és Bindics Botond a színpadon. Fotó: Frank Yvette
Gömöri Krisztián és Bindics Botond a színpadon.
Fotó: Frank Yvette

Papp Janó 20-as évek divatját idéző elegáns, finom kosztümjeiben Csorba Kata hozza a revüsztárrá váló tékozló anyát: stílusosan, hatásosan énekli Nagy Tibor és Bradányi Iván szvinges-dzsesszes slágereit. Szilágyi Annamária lubickol a nagyszájú házmester, Madame Foyer szerepében. Lökött lányát, Lucyt Márkus Melinda aranyos naivitással adja. Példás társulati összjátékot láthat a közönség, színes, egyedi karaktereket teremtenek a többiek is – különösen tetszett Szívós László, Bánvölgyi Tamás, Rédei Roland és Flórián Antal – a kisebb szerepekben.

Csík György díszletének legfontosabb eleme a forgószínpadra épített többszintes, nagy fémszerkezet, amely megidézi a jellegzetes tűzlépcsős épületek világát, de jól használható hídként, filmgyári háttérként is. Néhány jellemző berendezési tárgy – pad, ágy, vaskályha, sminkasztal – teremti meg a változó helyszíneket, a Csavargó lepusztult bérlakását, a mulató öltözőjét vagy az éjjeli menedékhelyet.

A színház tánckarának is fontos szerepet szánt a rendező, Fejes Kitty koreográfiája ötletes – különösen jópofák a Chaplin-bajszos, groteszk csecsemők –, és a playback zenére is segít igazi revühangulatot teremteni.

A kölyök nem egy finom szövésű mélylélektani dráma – ezt persze nem is egy musicaltől kell várni –, de annak, aki szerethető történetet, jópofa humort, könnyű slágereket, kellemes szórakozást remél a színháztól, bátran ajánlható.

Olvasóink írták

  • 1. tol 2011. február 21. 16:52
    „megyünk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerülj közelebb! – szegedi siker

Szeged - Malya Lilla, az MTV Szegedi Stúdiójának szerkesztője második helyezést ért el a Médiaunió… Tovább olvasom