Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Igazi családra talált Zsombón Zoli bácsi

Zsombó - Zoli bácsi beköltözött új otthonába, a Zsombón felajánlott melléképületbe. A 84 éves szegedi Bali Zoltán sokáig egy Skodában lakott, de pár napja hajlékra talált. A bácsit és a jólelkű Király családot első közös vasárnapi ebédjükön látogattuk meg.
Beköltözött új, zsombói lakásába Zoli bácsi. Mint arról korábban írtunk, a 84 éves Bali Zoltán több mint egy hónapig lakott saját régi Skodájában Szegeden, az Űrhajós utcában. Lapunkban olvasta a róla szóló cikket a zsombói Király házaspár – Vince és Erika rögtön felajánlotta a beteg hajléktalannak házuk melléképületét. Zoli bácsi néhány napja kijött a kórházból, és beköltözött új otthonába – mi pedig meglátogattuk az első vasárnapi ebéden.

– Jól érzem magam, nagyon kedves az egész család. Örülök, hogy itt lakhatok náluk – mondta Zoli bácsi, miközben a meleg tyúkhúslevest kanalaztuk. – Kíváncsi vagyok, mit szólnak mindehhez azok, akik miatt az utcára kerültem.

Az első vasárnapi ebéd. Paragi Erika kecskepörköltet szed Zoli bácsi tányérjára. Fotó: Segesvári Csaba
Az első vasárnapi ebéd. Paragi Erika kecskepörköltet szed Zoli bácsi tányérjára.
Fotó: Segesvári Csaba

Közben a ház asszonya, Paragi Erika kecskepörköltet és rántott csirkét tett az asztalra. Elmesélte, hogy Zoli bácsi egyedül pakolt ki mindent a régi autójából, maga takarítja új otthonát, és a közeli boltba is elsétált már.

– Orvosnál is voltunk, majd átkérik a papírjait Szegedről Zsombóra, és kiváltottuk a gyógyszereket – sorolta Erika, mi mindenben segítettek, hogy Zoli bácsi minél otthonosabban érezze magát náluk. – Kis apróságokat, például egy plüsskabalát adott a lányomnak. Nem győz hálálkodni: azt mondta, ami az övé, az a miénk is. De mi nem kérünk tőle semmit.

Sárgadinnye és krémes volt a desszert, utána megkértem Zoli bácsit, mutassa meg hajlékát. Ahogy kiléptünk a házból, a szomszéd nénibe botlottunk. – Már találkoztunk az öreggel! Mondtam neki, jöjjön el szerdánként a kórusba – mesélte a 75 éves Magdi néni.

Az első vasárnapi ebéd. Paragi Erika kecskepörköltet szed Zoli bácsi tányérjára. Fotó: Segesvári Csaba
A Skoda is Zoli bácsival költözött.
Fotó: Segesvári Csaba

Zoli bácsi megígérte, ha jobban tud majd mozogni, szívesen eljár énekelni is. Majd újabb vendég érkezett: Erika édesanyja, Paragi Józsefné süteménnyel jött. – Nem lepődtem meg, hogy a lányomék befogadták a bácsit, ők ilyen jószívűek.

Zoli bácsi mindenkivel beszélgetett, mosolygott és mesélt. Majd beléptünk a melléképületbe: az asztalon szilva és dió, a polcon katonás rendben a ruhák. Erikáék nemrég egy tévét is adtak a bácsinak. – Még egy mosógépet kell valahonnan beszereznünk, hogy  a bácsi tudjon mosni – magyarázta Erika. – Egy szegedi hölgy ruhákat ajánlott fel a férfinak. De arra nincs nagy szüksége. A Skodából még egy tiszta öltöny is előkerült!

A Skoda is költözött

A házaspár még Zoli bácsi régi, barna Skodáját is a melléképület elé vontatta saját autójával. A kocsinak még egy évig jó a műszakija, csak a kuplungot kell megjavíttatni. A szegedi hajléktalan népszerűvé vált Zsombón, a falu pedig büszke a segítőkész családra.

Olvasóink írták

 • 11. kyo 2008. szeptember 29. 17:27
  „Ez mind nagyon szép! Hol vannak a gyerekei,rokonai?”
 • 10. edus36 2008. szeptember 29. 13:04
  „Visszakerestem az archívumba itt az első cikk hogyan került utcára Zoli bácsi :
  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/skodajaban_el_bali_zoltan/2070253/
  Persze az is igaz lakva ismeri meg az egyik ember a másikat de most magáról a gesztusról kezdtünk irni hogy a család milyen segitőkész volt!Mert hiába sajnáltam én is őt de nem tudnám megtenni hogy magunkhoz vegyem.De itt van amiről kezdtünk beszélni,hogy van aki megtehetné és az nem teszi meg! De most pont arról irunk ebben a pénzhajszolos világban volt egy család aki megtehette és meg is tette és Őszinte elismerés nekik.Mint látom kitartás is mert én naiv rásem gondoltam még reggel lehet ez negatív?!Hát sok furcsa ember van.Tényleg reggel még hogy örültem ennek a cikknek és most ahogy olvasom a hozzászólásokat elkezdtem félteni őket!Azért mert segitettek már is van aki ennek nem örül?!”
 • 9. bakai timi 2008. szeptember 29. 12:43
  „Ilyenkor jó érzeéssel tölt el hogy vannak még olyan emberek akik segítenek. Követendő példa is lehetne.
  Eszembe jut az is hogy hol van ilyenkor a sokat emlegetett szocoális háló? ???Vagy nincs is olyan? Volt egyáltalán????”
 • 8. ada.ada 2008. szeptember 29. 11:48
  „Követendő példa .”
 • 7. manci 2008. szeptember 29. 10:47
  „Ugye ismerős a mondás nem mind arany ami fénylik, lakva ismerszik meg egymást. Összeférhetetlenség. szabályok. Ez is ismerős. Igen a negatív kritika. Óvom a családot. Kitartást nekik.”
 • 6. Pár hónapja saját felelősségére költözött ki 2008. szeptember 29. 10:29
  „Nem volt hajléktalan a bácsi, az Acél utcai idősek otthonába lakott.”
 • 5. mindegy 2008. szeptember 29. 09:45
  „Olvastam a bácsiról,tiszta szivemből sajnálom,de nem tudom hogyan lett Ő hajléktalan.Azt olvastam valahol,hogy 44évet dolgozott és van nyugdíja.Nemtudom van-e családja és eddig hol lakott.Minden elismerésem abefogadó családnak.Kérdező! szerintem kapni fognak sajnos negatív kritikát,mert sajnos ez a magyar mentalitás.”
 • 4. kérdező 2008. szeptember 29. 08:35
  „Minden elismerésem a családnak!
  Bízom benne, hogy NEM fogja őket megtalálni semmilyen negatív kritika, esetlegesen gyanúsítás.”
 • 3. véleményx 2008. szeptember 29. 07:55
  „Gratulálok az újságnak ezért a cikkért. Végre Értéket talált, melyet le is írt. Sok ilyen pozitív példa kellene. Talán ebből az erőszakkal teli világunkból elindulhatnánk a JÓ felé. Köszönet a családnak a segítőkészségéért és Zsombónak a hozzáállásért!”
 • 2. Edus36 2008. szeptember 29. 06:36
  „Minden tiszteletem a családé aki befogadta az idős bácsit.
  Ők most példát mutattak emberiségből!Kár hogy nagyon kevés
  ilyen ember lakik Magyarországon!Az összefogás ereje meg-
  mutatkozik.Az első perctől kezdve figyelemmel kisértem a bácsi
  sorsát és nagyon szurkoltam sikerüljön neki kilábalni ebből a
  helyzetből.Bevallom nem nagyon bíztam benne hogy ma itthon
  sikerül forditania az életén.De lám sikerült!!!Szerencsére!! A bácsinak jóegészséget
  kívánok és még sokáig élhessen békében,nyugalomban!”
 • 1. hja 2008. szeptember 29. 05:55
  „megírhatná a kedves szerző, hogy tulajdonképpen miért is lett hajléktalan a bácsi, én kíváncsi vagyok rá.

  a családnak továbbra is minden tiszteletem! ők mintapolgárai az országnak, ha csak a hajléktalanok fele, az arra érdemesek, kapnának egy második esélyt, mennyivel más lenne az élet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kollégájától kért segítséget a véresre vert nyugdíjas őr

Szeged - Szegeden három símaszkos rabló véresre vert egy nyugdíjas biztonsági őrt, és elvitt 8… Tovább olvasom