Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Igazi vakteszt a megye nyolcvan boltjában

Csongrád megye - Vakok és látássérültek vásárolnak Csongrád megye boltjaiban a norvég alap pénzéből. Azt vizsgálják, kapnak-e segítséget. A program országossá válhat, de vannak kritikusai. Ők is vakok.
Kötelező beengedni

„Ha beengedem, megbüntet a tisztiorvos!" – mondták egy makói üzletben a vakvezető kutyával érkező tesztelőnek. Az egyesületi elnök szerint sok vállalkozó tényleg ezt hiszi. Pedig egy 2009-es rendelet kimondja, a vakvezető kutyát üzletbe, vendéglőbe kötelező beengedni, ezért nem büntet a tisztiorvos. Csak akkor lehet kiküldeni, ha a környezetében lévők biztonságát veszélyezteti.
Csongrád megye 80 üzletét – nagyrészt élelmiszerboltjait – járják végig gyengén látó, alig látó, fehér bottal, illetve kutyával közlekedő vak vásárlók tavaly április óta, idén februárig. Azt vizsgálják, mennyire segíti az üzlet vásárlás közben a sorstársaikat, akik Csongrád megyében közel 4000-en vannak.

A programot a Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesülete indította a Norvég Civil Alap közel 6 millió forintjából. Minden üzletnek elküldik, hogyan szerepelt a teszten, leírják, hogyan tud jobban segíteni ezeknek a vásárlóknak. A legnagyobb pontszámot elért áruházak vakbarát üzlet minősítést kapnak. Az ötlet iránt más megyék szervezetei is érdeklődnek.

– Akárcsak a látó emberek, mi is vásárolunk, szeretünk bemenni vendéglőbe, és közben nem mindegy, mennyire boldogulunk egyedül, kapunk-e segítséget, innen a program ötlete – mondta Ballai Anna Mária, az egyesület elnöke. Például az is kérdés, hogyan lehet bejutni az üzletbe. Könnyű-e megtalálni a kosarat? Ha segítséget kér a vak ember, mit mond neki az eladó? Ha van online vásárlási lehetőség, egy nagyítóprogrammal lehet-e rajta keresni? Vannak negatív tapasztalatok. – A kérdésre, mennyibe kerül ez vagy az, olykor megkapjuk a választ: ki van írva – sorolja az elnök.
 
Bodnár Attila, az egyesület tagja egy szegedi tesztelés után. Minden boltnak elküldik az ottani vásárlás eredményét. Fotó: Kuklis István
Bodnár Attila, az egyesület tagja egy szegedi tesztelés után. Minden boltnak elküldik az ottani vásárlás eredményét. Fotó: Kuklis István

– Létezik egy okostelefonhoz hasonló eszköz, amellyel föl lehet nagyítani az írást. Ezt, aki még lát valamennyire, szívesen használja, amíg a biztonsági őr rá nem ripakodik, hogy tilos fotózni az üzletben... A kasszánál, a visszaadással is szokott gond lenni. Bár ez mindenkivel megesik, bennünk hamarabb felötlik, hogy ez szándékos volt.

Az elnök arra számít, hogy a program révén sorstársaik idővel több és szakszerű segítséget kapnak, így bátrabban vásárolhatnak. A kereskedő cégeknek az egyesület szívesen segít abban, hogy minél kevesebb gond adódjon.
 
Megosztja őket

Még a NAV-ellenőr is felfedi magát, miután ellenőrzött. Biztos etikus ez a vakteszt? – hallottuk egy szegedi vak embertől, aki nem akarta névvel vállalni az aggályait. Társa azt kifogásolta, hogy a programból több pénz jutott a felkészítőknek, az értékelőknek, mint maguknak a tesztelőknek. Ballai Anna Mária nem tagadta, hogy első nyertes pályázatuk vitát szült az egyesületen belül. A korábbi elnök, aki elindította a programot, már nincs hivatalban. Anna Mária a felvetésekre azt mondja, a tesztelők nem „büntetnek", mint a hatóság. Az eredményt sem hozzák nyilvánosságra, mert nem az a cél, hogy bárkit megszégyenítsenek, kirúgassanak, mert amikor ilyen történik, a közvélemény egy része szembefordul a vakokkal. Inkább segíteni akarnak a jobb kiszolgálásban. A programban elköltött pénzről négyhavonta elszámolnak. Az eddigi kimutatások alapján a norvég alap nem talált szabálytalanságot.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közel 60 ezer rászorulót segít az egyházmegye

Közüzemi tartozás rendezésétől táboroztatáson és kályhaosztáson át a pelenkacsomag-osztásig számos… Tovább olvasom