Délmagyar logó

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 21°C | 30°C Még több cikk.

Igazoltan H5N1 vírus

Nagy fertőzőképességű, emberre is veszélyes madárinfluenza-vírus ártott a Bács-Kiskun megyei háziszárnyasoknak – igazolta vissza az angliai uniós labor.
A H5-ös, nagy fertőzőképességű madárinfluenza-vírus N1-es, vagyis szélsőséges esetben emberre is veszélyes alfajához tartozik a Bács-Kiskun megyei Bodogláron, Szankon, Móricgáton háziszárnyasokat megfertőzött vírus – igazolta vissza a Nagy-Britanniában működő Weybridge uniós kontroll-laboratórium. Az eredményt a magyar állat-egészségügyi hatóságok tegnap késő délután kapták meg. Süth Miklós országos főállatorvos közölte, a Magyarországon megjelent magas fertőzőképességű H5-ös madárinfluenza-vírus közvetlen rokonságot mutat az Európában eddig talált más influenzavírusokkal, például a Franciaországban és Romániában diagnosztizáltakkal.

Mint ismert, a magyar főállatorvos június 9-én jelentette be Brüsszelben, fennáll a veszély, hogy a madárinfluenza emberre veszélyes változata jelent meg a Bács-Kiskun megyei telepeken a háziszárnyasokban. Június 14-én a szakminiszter, Gráf József azt nyilatkozta, biztosra lehet venni, hogy a H5N1 fertőzte meg az állományt. Az óv- és kényszerintézkedések ennek megfelelően szigorúak voltak, a hatóságok a járvány kezdetétől úgy kezelték a madárinfluenzát, mintha azt bizonyítottan a H5N1 okozta volna. A három településen mintegy 400 ezer háziszárnyast öltek le, az állatorvosok 1,5 millió baromfit vizsgáltak meg. Bács és Csongrád megyében megtiltották az élő szárnyasok szállítását, a vágásra érett baromfi feldolgozását – a két megyén belül – csak csütörtöktől engedélyezték ismét. Szigeti Sándor megyei főállatorvos tegnap kérdésünkre megerősítette, semmiféle új intézkedésre nincs szükség Bács-Kiskun és Csongrád megyében.

Az összesen 4,5 millió magyarországi vízi szárnyasból mintegy 1,5 millió állat a dél-alföldi, a jelenlegi madárinfluenzától érintett területen él. A szakminiszter tegnap azt közölte, hogy a dél-magyarországi tenyésztők kára, amely az állatok leöléséből származik, jelenleg mintegy 1 milliárd forint, ezt rövidesen teljes egészében megkapják.

Magyarország 8,6 milliárd forintos kártérítést igényelt az Európai Uniótól; Gráf József tegnap azt mondta, az EU egyik szervezete jelenleg csak mintegy 1,5-1,6 milliárd forintos kártérítési igényt hagyott jóvá. A magyar kormány hárommilliárdot különített el kárenyhítésre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Prometheus-érmet kapott Molnár Miklós

Prometheus-éremmel tüntették ki Molnár Miklóst (képünkön), a szegedi egyetem nyugalmazott docensét… Tovább olvasom