Délmagyar logó

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Igazoltan maradtak távol

Kalmár Ferenc MKDSZ-es önkormányzati képviselő maradt a legtöbbször távol a szegedi közgyűlés állandó bizottságainak üléseiről. A tulajdonosi bizottság alelnöke csak minden második ülésen vett részt. Az alelnökök munkáját bruttó 64 ezer forinttal honorálja havonta az önkormányzat. Alapbérként több mint 150 ezer forintot kapnak a képviselők.
A közgyűléseken aktív Kalmár Ferenc arra hivatkozik, hogy munkahelyi elfoglaltsága miatt nem vett részt a bizottsági üléseken. Fotó: Karnok Csaba
A szegedi önkormányzat szervezeti és működési szabályzata (szmsz) szerint a közgyűlés állandó bizottságainak félévente be kell számolniuk arról, hogy miről tárgyaltak, milyen döntéseket hoztak, illetve a képviselők közül ki hányszor vett részt a bizottsági üléseken. A legfrissebb beszámolóból kiderül, hogy a nyolc állandó közgyűlési bizottságból a Ványai Éva (MDF) vezette egészségügyi és szociális bizottság ülésezett a legtöbbet, a Révész Mihály (MSZP) irányította oktatási pedig a legkevesebbet. A vizsgált időszakban a Gila Ferenc (MSZP) vezette tulajdonosi bizottság hozta a legtöbb, az oktatási pedig a legkevesebb határozatot az ülésein.

A bizottsági ülésekről Kalmár Ferenc (MKDSZ), Drégelyi Zoltán (Fidesz-MPSZ) és Szabó László (független) hiányzott a legtöbbet. Az MDF–MKDSZ frakció vezetőhelyettese a városrendezési, tulajdonosi és lakásügyi bizottság alelnökeként tíz ülésből csak ötön vett részt. Az ifjúsági és sportbizottságba delegált Drégelyi Zoltán, valamint a városüzemeltetési és környezetvédelmi bizottság tagja, Szabó László tíz ülésről négyszer hiányzott. Az előzőleg vizsgált időszakokban az a Mécs László (MDF) vezette a hiányzók listáját, aki most csak háromszor nem vett részt a pénzügyi bizottság ülésén. Kalmár, Drégelyi és Szabó korábban már szerepelt az első három legtöbbet hiányzó városatya között. A képviselők minden esetben igazoltan maradtak távol az ülésekről.

– Előfordult, hogy az utolsó pillanatban kaptam meg a bizottsági ülésre szóló meghívót, és már nem tudtam átalakítani a programom. Legtöbbször azonban azért hiányoztam, mert a munkámból kifolyólag nem voltam Szegeden – mondta lapunk érdeklődésére Kalmár Ferenc.

Drégelyi Zoltán azzal magyarázta távolmaradásainak okát, hogy több esetben nem az szmsz szerint öt nappal, hanem ad hoc jelleggel hívták össze a bizottsági ülést, amiről őt nem értesítették időben. A képviselő arról is panaszkodott, hogy korábban kérte, ne tegyék egy adott napra a megbeszélést, mert akkor nincs a városban, mégis akkor ült össze a bizottság.

Az állandó közgyűlési bizottságokba a pártok külső szakértőket is delegáltak, akiknek bruttó 51 ezer forint a havi tiszteletdíjuk. Közülük a jogi és ügyrendi bizottságba delegált Szabó Imre hiányzott a legtöbbet. A Szegedi Tudományegyetem jogi karának dékánja 13 ülésből csak ötön vett részt. A városüzemeltetési bizottság külső tagja, Farkas László Mars téri kereskedő pedig csak minden második ülésre ment el.


Mennyi üti a képviselő markát?

A közgyűlési bizottsági tagságért 51 ezer, az alelnöki munkáért 64 ezer, az elnöki tisztség ellátásáért pedig bruttó 130 ezer forint üti a városatyák markát. Aki két bizottságnak is tagja, annak havonta közel 85 ezer forint jár. Az önkormányzati képviselők alapbérként havonta bruttó 150 ezer 500 forintot vehetnek fel. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szabad kávéházi fórum korlátai

Volt bennem egy kis félsz, hogy jó-e az, ha Nemes László volt SZKT-igazgató beszél a parkolóházról.… Tovább olvasom