Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Igazoltan zárva tartó hivatalok

Szeged - Széttárt karok, tanácstalan-bosszús fújtatások, égre emelkedő tekintetek – ezekkel a reakciókkal találkoztunk kedden Szegeden, a hivatalok előtt. A köztisztviselők napján ugyanis az egész országban zárva tartottak a minisztériumok, ügyfélszolgálatok, okmányirodák.

– Egyáltalán nincs hivatal? Semmilyen? – kérdezgette tegnap délelőtt egy férfi hitetlenkedve a szegedi okmányiroda előtt. – Basszus – kontrázott egy kerékpárját toló nő. Mindkettejüket ugyanaz a látvány fogadta: bezárt ajtó, rajta a felirattal: „a mai napon az okmányiroda zárva".

Tegnap volt ugyanis hazánkban a köztisztviselők napja, a minisztériumok, közigazgatási hivatalok, önkormányzatok ügyfélszolgálatai, okmányirodái nem fogadtak ügyfeleket. – Én is köztisztviselő vagyok, nem tudom, hogyan felejthettem el, hogy ez a hivatal is zárva lesz – mondta erős fejcsóválás közepette egy nő, egyúttal azt is érzékeltetve, mire használta fel hét közbeni szabadnapját. Útlevelet szeretett volna csináltatni.

Sokan szerettek volna bejutni az okmányirodába kedden is. Fotó: Schmidt Andrea
Sokan szerettek volna bejutni az okmányirodába kedden is.
Fotó: Schmidt Andrea

– Az automata azt mondta a telefonban: „fáradjon be". Megtettem, eljöttem a munkából, a vállalkozói igazolványom számán kellett volna módosítani. Mit tegyek? Holnap újra próbálkozom – fogalmazott Szabó Andrásné.

Az okmányirodában dél környékén kifejezetten nagy volt a forgalom, fél óra alatt 15-en jöttek. Széttárt karokkal, tanácstalan-bosszús fújtatásokkal, égre emelkedő tekintetekkel konstatálták: nem jutnak be.

– Még örültem is, mikor megláttam, milyen kevés az autó a parkolóban. Hát ezért – nevetett rendszámtáblával a kezében Dékány Ferenc, aki forgalmi engedélyének cseréjére érkezett. Ezúttal hiába, s ezért a médiát okolta: szerinte nem tájékoztatott megfelelően erről az „ünnepről". Holott több híradóban elhangzott a hír, az írott orgánumok – köztük lapunk – is felhívták erre a figyelmet.

Zárva voltak tegnap a hivatalok, ügyfélszolgálatok, okmányirodák. Fotó: Schmidt Andrea
Zárva voltak tegnap a hivatalok, ügyfélszolgálatok, okmányirodák.
Fotó: Schmidt Andrea

Az APEH nem pihent, ügyfélszolgálata 12 és 15 óra között az ügyfelek rendelkezésére állt, ám egy normál naphoz képest jóval kevesebben voltak.

2001 óta munkaszüneti nap

A Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete 1996-ban kezdeményezte, hogy a rájuk vonatkozó törvény 1992. július 1-jei életbe lépésének emlékére Magyarországon ez a nap legyen a köztisztviselőké. Először 1997-ben ünnepelték meg, 2001 óta pedig munkaszüneti nap a köztisztviselők számára.

Olvasóink írták

 • 9. ezen felesleges vitázni, nem mi döntünk... 2008. július 03. 08:38
  „6: Igazad van. Nekem 20 év közszolgálat viszony után bruttó 105000 ft a fizetésem. Nyugdíj előtt álló munkatársaim 130-140 ezret Bruttóban.
  7: Nem minden területen van szabad hétvége. Gyámügy-gyermekvédelem éjjeli -hétvégi ügyeletet tart, választásokon, népszavazásokon mindenki dolgozik, városi rendezvények-program lebonyolítása álltalában hétvégén van, túlórát , vasárnapi pótlékot nem fizethetnek, másodállást nem vállalhat, mert köztisztviselői törvény tiltja. Nem nagyon van klíma, sok esetben csak a főnöki irodákban, ahol ügyintézőnél van, ott a számítógépek zavartalan működése miatt kell, nem a dolgozó kényelme miatt. De tényleg kényelmesebb munka mint hagymát ültetni, kapálni, szedni a napon...sőt a szénbányászatnál is jobb. Szerinted az bűn ha valaki Szegeden lakik és van érettségije, főiskolája, akkor nem jár át Makóra hagymát kapálni a román fekete munkások közé?
  8: Sajnos köztünk is van ilyen és olyan ember is, van aki félti az állását és kevés pénzért is lelkiismeretesen dolgozik, van akit "beraktak" és sok pénzért sem teszi a dolgát...találd ki kit fognak létszámleépítéskor elküldeni?!”
 • 8. levelin 2008. július 03. 05:46
  „Én csak azoktól sajnálom,akik nem végzik rendesen a dolgukat.
  Okmányirodai tapasztalat,hogy nem mindegy kihez kerülsz.
  Mert van aki úgy elhajt,mint a tisztátalan macskát és elég "érdekes" stílusban(amiben még a 4 elemi sem tükröződik),a másik pedig normálisan segítőkészen elmondja,hogy az esetleges hiányosságokat hogyan pótold.
  Az utóbbiak megérdemlik azt az egy napot.”
 • 7. greencat 2008. július 02. 23:23
  „Nekik ott van a szombat, vasárnap pihenőnapnak, az ünnepek alatt sem dolgoznak!! Na nehogy sajnáljam már Őket!! Minden este alhatnak nyugodtan, nem úgy mint azok akik 3 műszakban dolgoznak, vagy akik épp a mezőgazdaságban dolgoznak, a kánikulában is a tűzőnapon szedik a hagymát!! Nem mindenkinek adatik meg a kényelmes munkahely, klímával!”
 • 6. lakat 2008. július 02. 21:22
  „Ebben az országban elég sokan tévedésben vannak a köztisztviselői fizetésekkel kapcsolatban. Egy hivatalban például az ügyfelezéssel foglalkozó köztisztviselők középfokú végzettségűek, közülük például aki mondjuk rendelkezik 5 év közszolgálati jogviszonnyal, kap BRUTTÓ 77.300 forintot. Biztos, hogy többet keresnek, mint az orvosok, boltosok, trolisok, buszosok, pékek?”
 • 5. dodó 2008. július 02. 20:53
  „Érdekes... A vonat megy vasutasnapon.”
 • 4. Hedwig 2008. július 02. 19:06
  „Csak halkan megsúgom mindenkinek, hogy MINDEN szakmában vannak tahó emberek, gondoljátok csak végig. De annál rosszabb nincs, mikor valakinek a munkatársa tahó, és az év minden napján, minden percben el kell viselnie. Én nem sajnálom tőlük ezt a napot, testvérem is köztisztviselő, bár nem Szegeden, és tudom, hogy mi a dörgés ilyen helyen. Együtt érzek velük...”
 • 3. másikszegedi 2008. július 02. 17:09
  „Én is sajnálok tőlük egy napot mert vannak még olyan szakmák ahol szintén sok tahó fordul meg és nekik sincsen külön napja! És ők is lefáradnak a nap végére. Ja, és kevesebb bérből él!”
 • 2. egyszegedi 2008. július 02. 13:30
  „Te teljesen hülye vagy? Sajnálsz 1 napot a 365-ből a köztisztviselőktől? Én eddig 3-szor voltam az okmányirodában de embertelen, hogy milyen hosszú sorok vannak ott, akár a csekkbefizetési ablakot akár a várakozó termeket nézzük. Némelyik ember meg akkora tahó, hogy már előre sajnálom azt az ügyintézőt aki be fogja hívni. Rengeteg ember van mindig az okmányirodákban és néha olyan hangzavar, hogy az ember simán fejfájást kap, főleg ha valaki a sírós kölykét is magával hozza.”
 • 1. lakme 2008. július 02. 09:11
  „kellene még pékek napja, buszosok napja, trolisok napja, boltosok napja, orvosok napja stb amikor meg ok nem dolgoznak... mert ok is pont ugyanolyan emberek (csak kevesebb penzert) mint a koztisztviselok... es akkor milyen szep is lenne a mi vilagunk.
  Tudom tudom, trolisok-buszosok napja van, csak azt ugy hivjak sztrajk es arra nem kapnak lovet , ellentetben a dicso aktalologato hivatalnokainkkal”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keddtől szolgáló megyei rendőrök

Szeged - A Rendőrtiszti Főiskola 13, valamint a Szegedi Rendészeti Szakközépiskola 24 végzős… Tovább olvasom