Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Így döntött az MLSZ: csak a görög szektorba ülhetnek a magyarországi görögök

Szeged - Óriási a felháborodás a mai magyar-görög futball EB-selejtező meccsre készülő, Szegeden élő görög nemzetiségiek és családtagjaik körében, akik az MLSZ döntése alapján csak a vendégszektorba ülhetnek. Karsai Attila szerint ez súlyos diszkrimináció, amit nem hagynak szó nélkül.
A Szegeden élő görögök délután 4 órakor indultak el busszal Budapestre, a magyar-görög futball EB-selejtezőre. Török Csaba lapunknak elmondta, időközben arról tájékoztatta őket a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ), elfoglalhatják a stadionban a helyüket, ahová a belépőjegyük szól (a szegedi görögöknek a hazai szektorba szól a jegyük - a szerk.), de nem vihetnek be görög zászlót és nem festhetik ki az arcukat görög nemzeti színekkel. Az MLSZ kérte, saját biztonságuk érdekében, visszafogottan szurkoljanak a görög csapatnak.

Közben az MLSZ figyelmeztetést tett közzé a Facebook-oldalán is: "Arra kérjük a Magyarországon élő görögöket, hogy amennyiben görög zászlókkal, vagy görög nemzeti színekben szeretnék buzdítani a vendégcsapatot a mai Európa-bajnoki selejtezőn, saját biztonságuk érdekében ezt a vendégszektorban tegyék meg! Azoknak a magyarországi görög szurkolóknak, akiknek a hazai szektorok valamelyikébe szól a jegyük, a Magyar Labdarúgó Szövetség a helyszínen segítséget nyújt abban, hogy belépőjüket kicseréljék egy vendégszektoros jegyre."

Korábban írtuk:

Török Csaba hívta ma szerkesztőségünket, hogy elmondja, nem tudja, beengedik-e őket a mai magyar-görög futball EB-mérkőzésre, amelyre több mint húszan mennek fel - felnőttek és gyerekek - busszal Szegedről. - Szegeden működik a görög nemzetiségi önkormányzat mellett a görögök kulturális egyesülete, mely különböző programokat szokott szervezni. A feleségem görög származású, Athénban született, de már 18 éve Magyarországon, Szegeden él, ahol orvosként dolgozik. Négy gyermeket is szült ennek az országnak - mondta Török Csaba.

- A szegedi görög kulturális egyesület március 18-án megvásárolta a belépőjegyeket az OTP Travelen keresztül a magyar-görög meccsre. Még a szurkolói kártyát is kiváltottuk, mert ezt feltételként szabták. A jegyeket kifizettük, s vártuk március 29-ét - mondta Török Csaba, aki szerint derült égből villámcsapásként érte őket a hír, hogy az MLSZ közölte a honlapján, "a magyarországi görögök figyelmét felhívjuk, hogy csak a vendégszektorba vásárolhatnak belépőket, akinek ezzel kapcsolatban kérdésük van, forduljanak a görög labdarúgó-szövetséghez."

- Milyen eljárás ez? Nekünk senki sem szólt! Egy tagtársunk véletlenül akadt rá tegnap az MLSZ honlapján a március 23-án feltett felhívásra. Mi az, hogy forduljunk a görög labdarúgó-szövetséghez? Mikor, hogyan? Most, amikor már minden jegy elfogyott? Meg egyébként is, micsoda dolog ez? - sorolta idegesen kérdéseit Török Csaba. A szegedi férfi elmondta, több mint húsz jegyet vásároltak, délután felnőttek és gyerekek együtt utaznak fel busszal Szegedről a meccsre.

- Fogalmam sincs, mi lesz velünk. Listáznak majd bennünket a kapuknál? Nem tudjuk, beengednek-e minket a meccsre, oda, ahová a jegyünk szól, vagy elküldenek - mondta Török Csaba. Hangsúlyozta, a Szegeden élő görög nemzetiségiek jelentős többsége magyar állampolgár. Sokan már itt születtek, s bár a nevük görög - mert a szülei vagy nagyszülei görögök voltak -, már nem tudnak görögül, csak magyarul. A szegedi férfi tudomása szerint a vendégszektorba amúgy többe kerül a belépőjegy.

- Első hallásra ez súlyos diszkrimináció, amit nem fogunk szó nélkül hagyni - reagált röviden az esetre Karsai Attila, a szegedi Nemzetiségek Háza vezetője.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ráült a bank Kardosék pénzére

Nem tudja felújítani másfél éve megégett házát egy domaszéki család, mert a biztosító által átutalt… Tovább olvasom