Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Így lesznek a milliomos vállalkozók minimálbéresek

Szeged - Az emberi leleményesség határtalan – ezt már csak a pofátlanság übereli. Az APEH tájékoztatása szerint a minimálbéres vállalkozók pillanatok alatt milliomosok lesznek és fordítva is igaz: egy bevallással elszegényednek.
„Az adóhatóság a személyi jövedelemadó bevallásokkal kapcsolatos ellenőrzései alkalmával figyelt fel arra a jelenségre, hogy egyes magánszemélyek az eredeti személyi jövedelemadó bevallásukban vallott jövedelmüket egy utólag benyújtott önellenőrzéssel a többszörösére emelték." – tájékoztatta az APEH a delmagyar.hu-t.

Elmondták: az egyik ilyen esetben a vizsgált adózó az eredetileg bevallott 828 ezer forint összegű éves jövedelemét 19 millió forintra módosította úgy, hogy a levont adóelőleg összegét is megemelve fizetendő adója nem keletkezett. Az adózó az önellenőrzés benyújtását követő néhány napon belül jövedelemigazolás iránti kérelmet terjesztett elő. A revízió megállapította, hogy az önellenőrzés valótlan adatokat tartalmazott, melynek célja hitelfelvételhez szükséges magasabb összegű jövedelem igazolása volt. Az adóhatóság – az adójogi következmények megállapításával egyidejűleg – megtette a büntető feljelentéshez szükséges intézkedéseket is.

Adóbevallás.
Adóbevallás.

További érdekességekről is beszámolt az adóhatóság: a szocialista munka szelleme, a kommunizmus sztahanovistái mai is köztük élnek. „A járulékkötelezettségek eltitkolására irányul az az adózói magatartás, mely szerint a gyakran több emberi erőforrást, igénylő tevékenységüket – az adóhatósághoz benyújtott adatszolgáltatásaik és bevallásaik szerint – bejelentett alkalmazott nélkül, vagy nem elegendő létszámú bejelentett alkalmazottal végzik. Az ilyen jellegű magatartás feltárására irányuló vizsgálatok során az adóhatóság a munkaidőmérleg módszerével meghatározza az adózó tevékenységének ellátásához szükséges és elégséges munkaerőigényt, majd az eredményt összeveti az adózó nyilvántartásaival és a hatóság felé közölt adataival.

az adózó a jelentős élőmunka igényű 24 ezer m2 területű bozótirtást, valamint 6 ezer m3 föld megmozgatását csupán négy bejelentett alkalmazottal, 20 nap alatt végezte el
...az adózó a jelentős élőmunka igényű 24 ezer m2 területű bozótirtást, valamint 6 ezer m3 föld megmozgatását csupán négy bejelentett alkalmazottal, 20 nap alatt végezte el...

Egy elsősorban útépítéssel és fakitermeléssel foglalkozó gazdasági társaság vizsgálata során az ellenőrök arra figyeltek fel, hogy az adózó a jelentős élőmunka igényű 24 ezer m2 területű bozótirtást, valamint 6 ezer m3 föld megmozgatását csupán négy bejelentett alkalmazottal, 20 nap alatt végezte el. Az ellenőrzés megállapította, hogy a társaság által kiszámlázott szolgáltatások ugyan ténylegesen megtörténtek, a munkálatok a szerződésekben meghatározott időpontokon belül elvégzésre kerültek, ez azonban a bejelentett létszámmal nem volt lehetséges. A vizsgálat eredményeként olyan hónap is feltárásra került, amikor a társaság 240 főt foglalkoztatott feketén és ezzel 58 millió forint
járulékkötelezettséget kívánt eltitkolni." – közölte az APEH.

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. Ágimami 2010. augusztus 20. 14:04
  „A másik. A törvénykezésünk olyan, mint a pókháló! A nagy bogarak átszakítják, a kicsik fennakadnak! Egyébként soha nem érdekel kinek mije van, csak nekem gond nélkül lenne olyan kevés, hogy a levélszekrényt egyszer már ne gyomorgörccsel kelljen kinyitni! Csak csekk!!”
 • 38. Ágimami 2010. augusztus 20. 13:53
  „Te ki vagy szolgáltatva, munkavállaló! Ha nem tetszik el lehet menni! Tényleg! Mi lenne? Ki kapcsolná le a villanyt, ha mindenki elmenne?”
 • 37. flexsnake 2010. augusztus 17. 18:48
  „Miért korrupt a magyar?

  A nagy eltesz,csal, megússza.
  A kicsi eltesz, csal, lefizet, megússza.
  A nagy a kicsit bebuktatja, lecsukják, felmentik. A kicsi perel, kiröhögik, lefizet, menekül.
  Mindenki megken mindenkit amiből megtudja keni a következő játékost. Soha nem lesz vége mert ott fent még mindig azok a gondolatok ülnek ami már évtízedek óta. Mindegy hogy újszülött vagy öregapa, az csalni és lefizetni fog. Mert magyar. hungarikum a csalás.”
 • 36. őrgróf 2010. augusztus 15. 16:25
  „varadipal, rosszul tudod, Ford mondta és csak száz dollárról szólt...az ilyen szeveép-félékkel (akik egyik üzletükből átmentik a pénzüket egy másikba, azután csődöt jelentenek ) valóban a kínai módszer a követendő: térdre, imára - tarkóba. Csak az első kettő-hárommal kell megtenni, a többi tudná, mit hova kell fizetni.”
 • 35. flexsnake 2010. augusztus 15. 13:33
  „26. elfogyna a jobbik....”
 • 34. őrgróf 2010. augusztus 14. 12:05
  „...hát igen, a kiskorú, vagy afféle. Saját szememmel láttam: 3 biztosan kiskorú, olyan 12-15 éves-féle ült be egy kb. 30 milliós vadi új, tűzpiros Hammer jeepbe, a sofőr pedig lehetett már akár 18 éves is. látszott ( a színükön is ) hogy már megszakadtak a sok munkában...Csak azt kellene megkérdezni, hogy a jövedelmük után befizették-é az adót?”
 • 33. Agáta 2010. augusztus 14. 08:51
  „Hát igen, jól látjátok a dolgokat. Régóta mondom, hogy először is egyszerűsíteni kell a jogszabályokat. Tanultam jogot, mégis előfordult, hogy amikor olvastam a nyugdíjtörvényt egy ismerősöm kérésére, találtam benne olyan mondatot, amit nem értettem, mert egyszerűen nem volt értelme. Ja, és 55 éve tudok olvasni :-) .
  Azt is régóta mondom, hogy nagyon egyszerű ellenőrizni, hogy megfelel-e a valóságnak az SZJA bevallás. Csak fel kell emelni a hátsóját az íróasztal mögött ülőknek (tudtommal vannak adóellenőrök), ki kell menni vállalkozókámhoz és meg kell nézni, hogy mije van. Nem az ő nevén, mert valszínűleg azon semmi, hanem a kiskorú, jövedelemmel nem rendelkező gyereke, a kisnyugdíjas felmenők, az otthon ülő, szintén jövedelemmel nem rendelkező feleség nevén. Ha ők sem tudják igazolni, hogy miből került a nevükre a 30 millás ház pl., akkor adócsalás miatt el kell járni velük szemben. A kiskorúval szemben is, ehhez meg kell teremteni a jogi szabályozást (vagyonelkobzás, ahogy írtátok).”
 • 32. ebebri 2010. augusztus 14. 08:08
  „szegedix! Tetszik a szerbiai modell! Sok jó dolgot tanulhatnánk tőlük. Ott például a börtönökben szarrá dolgoztatják az elítélteket, így nem jut idejük gyúrni, unatkozni meg a hülyeségen törni a fejüket és nem utolsó sorban kitermelik a fogvatartásuk költségét.”
 • 31. 620829 2010. augusztus 14. 05:43
  „bzoli-41!

  az én cégem eladó...és jól lehet vele keresni....veddd meg...15 éve nyereséges és adót fizető...........ha ma valaki nem rendelkezik árverezhető vagyonnal....azaz mindent bérel.....akármilyen céget is csinál-nem tudnak hozzáférni.....ez a gond...tele van a magyar-mutyi jogrendszer lyukkal....ami nagyobb,mint a paragrafusok összessége!!!!!”
 • 30. szegedix 2010. augusztus 14. 05:21
  „Azt kell csinálni , mint Szerbiában. Aki nem tudja igazolni honnan volt jövedelme vagyont felhalmozni, államosítani kell az ingatlanát, mert valószínű nem fizetett adót!”
 • 29. bzoli-41 2010. augusztus 13. 22:09
  „És ezzel még csak most kezdenek foglalkozni. Miért nem mennek végig újszegeden, Szőregen? Olyan házak vannak hogy csak na! És valószínűleg nem minimálbérből becsületes munkából (tisztelet az esetleges kivételnek). Nyerészkedésből, csalásból, sumákolásból, kizsákmányolt éhbérért agyondolgoztatott munkavállalók verejtékén megkeresett pénzből építkeznek. Majd felrobbanok amikor látom a hatalmas házakat, és hozzá az akkora garázst (min. 2-3 új kocsival) mint amekkora a panellakásunk. Mivel lehet ilyen jól keresni??? Nincs ott felvétel???”
 • 28. bg 2010. augusztus 13. 21:19
  „Németországban dolgozok. Itt a csöves sem tud éhen halni: talál 5-6 db, 25 cent betétdíjú (környezetvédelem!!) flakont, sörös dobozt és életben tud maradni. De az adóhatóság szétszed, ha rossz vagy. A kettő kontrasztja mutatja, hogy működhet egy rendszer. Itt jut is, marad is. Otthon rá vagy kényszerítve, hogy sumákolj. Hozzáérők számítása szerint 105 % adót kell befizetni, ha szabályosan minden adót, járulékot befizetsz. Nem tudom, de otthon valami nagyon nincs rendben...”
 • 27. Lacas 2010. augusztus 13. 21:18
  „18. Jó értelemben értettem.Csak aggódok önért :-))”
 • 26. dodó 2010. augusztus 13. 20:57
  „Ha havonta egyet felakasztanának közülük, nagyobb rend lenne fél éven belül, mint Kínában!”
 • 25. ISD_Avenger 2010. augusztus 13. 20:51
  „6.

  Hajrá csalók????

  Olvasd már el mondjuk a 23. hozzászólást, ez csak egy példa a rengeteg közül!

  Ja, és ha nem óhajtasz adót fizetni, mert majd úgyis kifizetik helyetted a többiek, akkor:
  - ne használd a városban az úthálózatot (a járdát se!)
  - ne menj el orvoshoz, ha beteg vagy
  - ne hívj tűzoltót, ha ég a házad
  - ne hívj rendőrt, ha kiraboltak
  - stb, stb, stb.

  Ezeknek a létezéséhez ugyanis befizetett adók kellenek.

  Eszem-f*szom megáll b@zmeg...”
 • 24. CID 2010. augusztus 13. 20:45
  „Lehet itt pampogni, hogy sok az adó s ezért csinálják szerencsétlen vállalkozók. De tény, hogy a 4 órában, minimálbérrel bejelentett ( és nem sokkal többet kereső alkalmazottak ) nagyon nagyon meg fogják szívni, ha megérika nyugdíjkorhatárt, ha táppénzre mennek, vagy neadj isten megrokkannak. Szépen meg lehetne vizsgálni a mezőgazdasági vállalkozókat is , ilyen tekintetben, tényleg furcsa, hogy elméletileg minimál bért keres, csimotája szociális alapon megkapja a koleszt, közben meg annyi a KP. a zsebében, esetleg a több millás kocsija kesztyűtartójában, amit bevallott jövedelme alapján, kétszáz év alatt keres meg. Lehet itt vinnyogni, hogy azért nem fizetnek adót, meg keresik a kiskaput mert sok a járulékos költség, ez hazugság. Magyar ember mindig spórol, s leginkább az adón, ha csökkentenék a járulékokat, akkor is sumákolnának bizonyos "vállalkozók".
  Meg kell <moderálva...> minden sumák ...., aztán ha nem tudja normális járulékfizetés mellett működtetni a vállalkozást, mehet alkalmazottnak, napi 8-10 órát dolgozni, 4 órával bejelentve.”
 • 23. mosómasa 2010. augusztus 13. 20:09
  „Az egyik ismerősöm csemetéje , ahol a családban az egy főre jutó jövedelem nem sokal több mint a minimálbér, nem kapott főiskolásként kollégiumot, de vannak olyan csoporttársai, akiknek szülei jól menő vállalkozók, de ők bezzeg kaptak kollégiumi férőhelyet, mert bevallva a jövedelemből szinte semmi sincs. Hol itt az igazság?!”
 • 22. pandababa 2010. augusztus 13. 19:33
  „Szemetek a mai vállalkozók! Mindig a dolgozón spórolnak!!!
  Tiszteletem,ha még akadnak- a kivételeknek!”
 • 21. cibuska 2010. augusztus 13. 19:26
  „pedig nem is ők az igazi adócsalók Ők szükség ből.
  De a parlamenthez senki se mer nyúlni ott tagadják le vagy nem valják be az igazi összegeket .
  Ők kibújhatnak minden alól főleg most kéz kezet mos.
  Meg van a többségük.”
 • 20. varadipal 2010. augusztus 13. 18:21
  „Ha jól tudom, Rockefeller mondta, hogy csak azt ne kérdezd, honnan volt az első millióm. A többiről az utolsó vasig el tudok számolni. Nálunk a többiről sem tud elszámolni a multimilliomos vállakozók nagy része.”
39 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi közgyűlés - mindenki szerepelni akar

Véget ért a nyári szünet a szegedi önkormányzati képviselőknek. Pénteken ismét közgyűlést tartottak a torony alatt, amit percről percre közvetítettünk. Tovább olvasom