Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Így múlt el Timi és Gabó szerelme

Szeged – Szegeden évente tízmilliókat költenek graffiti eltávolításra. A nanotechnológiának köszönhetően az eddig ismert anyagok teljesen új arcukat mutatják. Kiderült, a nano világban már az arany is bíborvörös.

A címmel ellentétben, nem a gigasztár vagy az ikszfaktor legújabb üdvösségeinek a szakításáról, hanem egy szegedi fejlesztésről számolunk be. A szegedi IKV munkatársai a Bertalan híd szegedi hídfőjénél gyülekeztek, majd nekiláttak a graffitikkel tarkított hídlábak tisztításához. A Szegedi Tudományegyetem Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszéke, a Nanocolltech Kft. és a Medikémia Zrt. együttműködésével sikerült egy hatékony festékeltávolítót kifejleszteni. A közmunkában foglalkoztatott IKV-sok a naptól szikkasztott festéket bekenték az oldószerrel, majd némi kézi ráhatás után – dörzsölés – nagynyomású vízzel lemosták. Végignéztük, ahogy eltűnt a Timi és Gabó szerelmét megörökítő türkiz szív graffiti, a belerajzolt sárga pillangókkal és a macskaarccal együtt.

A nanotechnológia gyűjtőnév az alkalmazott tudomány és technika széles területeit fedi le. Ezek legfőbb közös vonása az anyag tulajdonságainak meghatározása, illetve eszközök készítése 100 nanométernél  kisebb léptékben. E multidiszciplináris területen olyan tudományágak működnek együtt, mint a kolloid-kémia, a félvezető-fizika, vagy a szupramolekuláris-kémia. (wikipedia)

Megtudtuk, a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) végezték a Nanocoll alapkísérleteit, az anyag a gyártásig történő fejlesztését a szegedi a Nanocolltech Kft. irányította. –Szinte minden felületen tudjuk alkalmazni a gélből és folyadékból álló szert – mondta a delmagyar.hu-nak Dr. Buzás Norbert Nancolltech Kft. ügyvezetője.

A nanotechnológiáról a szakember elmondta, a makroszkopikus méret alatti részecskék teljesen új tulajdonságokkal bírnak. Kezdetnek Buzás feltett egy egyszerűnek tűnő találós kérdést, miszerint: „Milyen színű az arany?" A laikus rávágja, hogy sárga és igaza is lenne, ha a kutató a makro méretű aranymolekulákra gondolna. De a nano méretű aranyrészecske oldata már bíborvörös. Példaként említette, hogy az aranyat – kiváló vezetőképessége miatt – előszeretettel alkalmazzák a forrasztásoknál, de rendkívül magas forráspontja miatt szinte lehetetlen használni. Ellenben, ha nano méretű részecskékkel beszennyezik a nemesfémet, a forráspontja 300 fokra csökken. Így érdemben lehet vele dolgozni.

Graffiti eltávolítás a Bertalan hídnál. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A bemutatóra Pécsről is érkezett egy graffiti-mentesítéssel foglalkozó cég, meggyőződtek arról, a nyugati termékekhez képest olcsóbb oldószerrel is dolgozhatnak.

Így készülnek a graffitik.

– Az SZTE-vel régóta együttműködünk, a mostani projekt csak egy a sok közül – nyilatkozta Májer Róbert a Medikémia részéről. A szegedi vegyipari vállalat képviselője elmondta, hogy a cégük a félüzemi próbák után tavaly már az üzemi gyártásig jutott. Az IKV immár egy éve élesben teszteli az anyagot – jó tapasztalatokkal használják az oldószert –, ezért is mertek kiállni a nyilvánosság elé.


– Évente 20-25 millió forintot költünk a falfirkák eltávolításra – mondta Németh István, az IKV Zrt. igazgatója, hozzátette: ez az összeg csak az oldószer ára, a munkaerőt „ingyen" kapják, a közfoglalkoztatási programon keresztül. Az igazgató elmesélte, egy 2004-es felmérés szerint közel egymilliárd forintot emésztene fel a tisztítás, a mostani szer lényegesen olcsóbb a nyugati társainál. Németh elmondta, kimondottan szerencsés, hogy a Szegedi Tudományegyetemen fejlesztette, Szegeden gyártják és helyben is használják ezt az oldószert.

Buzás Norbert elmesélte, cégével egy önfertőtlenítő festéken is dolgoznak. A különlegesnek tűnő anyagról elmondta, kórházak, állattartó telepek, élelmiszer raktárak is használhatják majd ezt a falfestéket. Különlegessége, hogy UV vagy éppen neonfény hatására a festékben lévő nanorészecskék aktivizálják magukat és lefertőtlenítik a falfelületet. Ezzel rengeteg vegyszer meg lehet spórolni. Igazi kuriózumként kiemelte, az UV-re „működésbe lépő" festéket az uszodatechnikában is lehet használni: a medence a napsütés hatására folyamatosan fertőtleníti a vizet.

Graffiti eltávolítás a Bertalan hídnál. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Buzás szerint a nanotechnológiával kapcsolatos fejlesztések eredményei lassan megjelennek a mindennapjainkban. Aki azt hitte, hogy a természettudomány fejlődése megállt, annak csak Buzás szavait idéznénk: „A fejlődés most kezdődik!".

A graffiti (görög eredetű, de Amerikából származó fogalom, melynek eredeti jelentése: feliratok) legjellemzőbb előfordulási helye a köztereken lévő falfelület. Szöveges formái a halandzsaszerű, de sok esetben aforisztikus  feliratok, amik lehetnek versszerűek is. A szövegeken kívül jellemzőek a rajzok is. Szórófestékkel  készült válfaja a tag. Falfirkák leletei az ókor óta ismertek. Divatjelenségként a nyugati világban az 1960-as években terjedt el. Vannak név szerint ismert alkotói is. Legnevezetesebb Keith Haring, de legtöbbjük – ahogy Magyarországon is – névtelenül, illetve illegálisan tevékenykedik. A falfirkák gyűjtésének kezdeményezője Brassaď volt, a párizsi gyerekek falfirkáiról készített fotóalbumot. (wikipedia)

Olvasóink írták

 • 12. SzegedUtca 2010. május 27. 13:42
  „Nekünk kevesebb mint fél percünkbe kerűl összefírkálni egy falat. Nektek több mint 5 percbe hogy letakarítsátok. Szerintetek ki fogy nyerni?”
 • 11. pillecukor 2010. május 16. 16:59
  „nem érdekelne az ilyen, ha nem a viszonylag újonnan festett panelek elérhető magasságáig lennének telenyomva.
  elhiszem, hogy "művészet" de hogy más munkáját ne lehessen megbecsülni, pláne hogy a lakók fizettek is érte...-”
 • 10. E! 2010. május 16. 02:32
  „A maszkot nem kelleni esetleg felvenni? Csak úgy nyakban lógva az ellen nem véd!”
 • 9. greg 2010. május 15. 15:15
  „moderálva”
 • 8. mufurcka 2010. május 15. 13:11
  „Azért ne keverjük össze, a legalsó képen látható graffitit és a videón készülőt!..... ( a videó durva!...)
  Az igényes graffiti egyfajta művészet, persze a saját határain belül. Lehet ha arra a hídpillérre egy fát fest fel valaki, soha nem gondolnánk hogy le kell onnan mosni. Nem?”
 • 7. atomboy 2010. május 15. 12:01
  „Lehet, hogy vannak szep, muveszi graffitik, megse kene koztereket elcsufitani. Fel nem foghatom a fiatalok rongalasi vagyait. Talan legalizalni kellene, de nem mindegy, hol. Vagy varoshatarban levo lepusztult epuletek vagy ha varoson belul, akkor nagyon zart, kis kozosseg altal berlelt epuletben, mint pl Pesten a Szimpla kert.”
 • 6. deszkás 2010. május 15. 11:18
  „sztm meg ez olyan mint az AC/DC t összehasonlanitani a lakodalmassal.”
 • 5. yvan16 2010. május 15. 10:58
  „sztem, ha igényes egy graffiti..akkor az művészi alkotás (:
  a Skála mögötti gödröt kellene átalakítani ... hogy kiélhessék magukat a fiatalok”
 • 4. deszkás 2010. május 15. 10:27
  „Elqrtam...”
 • 3. deszkás 2010. május 15. 10:25
  „Itt nem létezhet zéró tolerancia? A kár teljes összegű megfizettetése? Miért nem? Nem szándékos a tett? Milyen jól néz ki egy felujitott panel alul firkálva! És "művesznek" is nevezik.,bár erről bár erről a pornószinész és szinész összehasonlitása jut eszembe.”
 • 2. segesvarics 2010. május 15. 09:12
  „Hm. Elkapni? Ahhoz ember kellene. Amúgy meg sok nagyvárosban már megoldották. Nálunk mivel max rongálásról van szó, ha jól emléksze, max 20e forint.Nem elrettentő példa. Ennél komolyabb dologra van szükség, ha csökkenteni akarjuk a graffitit. Bár inkább hely kellene nekik, nem tiltás. Én úgy gondolom, ezzel lehetne őket "nevelni" - jó értelemben.”
 • 1. THE 2010. május 15. 08:33
  „Számoljunk csak, páldául 1 m2 grafiti kerül 200 Ft-ba a rongálóknak, ennek letisztítása kb 1000 Ft. Az oldószergyártás most kifizetődőbb mint a festékgyártás. A pc vírusokat is megrendelésre a vírusirtócégek készíttetik, hamarosan itt hasonló várható?
  Mindemellett el kellene már kapni a notorius firkálókat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Korzóztunk a Kölcseyn

Elkészült, és tegnap már el is foglalták a sétálók Szeged új korzóját, amely ezentúl minden harmadik szombaton régiségvásárnak ad helyet. Tovább olvasom