Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 20°C | 32°C Még több cikk.

Így ünnepelték Csongrád megyében a húsvétot - Lány nem maradt szárazon

Így ünnepelték Csongrád megyében a húsvétot - Lány nem maradt szárazon
Csongrád megye - Több mint ezren ,,szurkoltak" az olimpiai locsolócsapatnak Ópusztaszeren, ahol a hagyományőrző lányok közül senki sem maradt szárazon. Sándorfalván szombaton locsolkodtak, Mórahalmon is megtelt a Mini Hungary Park húsvétra, Algyőn pedig eleve vízbe bújtak az ünneplők.
– Jaj, de jó illatú vagyok – mondta a hagyományos vödrös locsolás után Polyák Bernadett. A kislány anyukájával és makói nagymamájával töltötte a húsvétot az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, ahol a családot a menyecskékkel ellentétben már nem vízzel, hanem kölnivel találták meg a fiatal fiúk. Igaz Mihályné úgy emlékezett, élvezte a fiatalkori locsolkodást, még akkor is, ha a kannával hideg vizet húztak neki a kútból.

A család egyike volt annak a sok ezer embernek, aki a szabadban töltötte a húsvétot. Három helyszínen elevenítették fel a régi időket a történeti emlékparkban, még a bőrig ázott fiatal lányok is élvezték a látványos locsolást. Ez nem meglepő, hiszen a fiúk kézmeleg vízzel készültek a szentesi és a makói tanyához.
 
Lány nem maradt szárazon. Fotó: Karnok Csaba (galéria)
Nemcsak Ópusztaszeren, hanem Sándorfalván is a hagyományőrzésé volt a főszerep. Az érdeklődők lovas kocsin járták be a várost, a gyerekek tojást festhettek, állatokat simogathattak. Nem maradt el a vödrös locsolás sem, a csikósok vize elől sikítva menekültek a lányok. Mórahalmon a Mini Hungary Park is a húsvétolókat várta, ahol nemcsak a kalácsot, hanem a látogatókat is megáldották. Az algyőiek pedig eleve vízbe bújtak, hiszen a húsvéti vetélkedőt és tojásfestést is a Borbála Gyógyfürdőben rendezték.

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nejlonzacskóban dobták ki a döglött húsvéti nyuszit - Fotó

Nejlonzacskóban dobták ki a döglött húsvéti nyuszit - Fotó
A képről egyértelműen látszik, hogy a kisnyuszi nem vadnyúl. Valaki a kocsijából dobhatta ki az… Tovább olvasom