Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Így változik a szegedi szmsz

Szeged - Időben szabályozza a polgármester hozzászólását, és részben megváltoztatja a bizottsági struktúrát az új szmsz. Személyi kérdésekről novemer 12-én döntenek.

Elkészült, de még egyeztetés alatt áll Szeged új szervezeti működési szabályzata, ami a városi közgyűlés működéséhez biztosít kereteket, és kihat a bizottságok munkájára is.

A nyűglődésről korábban már írtunk: a korábbi szmsz 10 éve volt érvényben, még Bartha László polgármestersége alatt született. A Fidesz-KDNP frakció szerint a mostani erőviszonyokat tükrözendő másikra volt szükség, ezért benyújtottak egyet vasárnap, amit Mózes Ervin főjegyző törvényességi észrevételeit figyelembe véve módosítottak kedden, és az alakuló közgyűlésen létrehozott ad hoc bizottság terjesztette elő szerdán.

A szerdai közgyűlés elfogadta ezt az szmszt, és többet elfogadott Botka László szövegmódosító javaslatai és Szentistványi István (LMP) módosító javaslatai közül is.

A szabályzatot péntekre egységbe foglalták, jelenleg egyeztetés alatt áll, ha ez megtörtént, a polgármester kihirdeti.

A legfőbb különbségek

A korábbi szabályzat négy alpolgármester működését tette lehetővé, de az előző ciklusban csak hármat - városüzemeltetési, városfejlesztési és várospolitikai - választottak.

A mostani szmsz egy alpolgármestert enged (ez a törvényességi minimum), őt Solymos László korábbi várospolitikai alpolgármester személyében már megválasztotta az alakuló közgyűlés.

Alpolgármesterek helyett kisebb jogosítványokkal rendelkező tanáncsnokok dolgoznak majd Szegeden. Lesz gazdasági, városüzemeltetési, városfejlesztési és külügyi, valamint humán közszolgáltatási tanácsnok.

Az új szmsz időben szabályozza a polgármester hozzászólását. Korábban a polgármester határozta meg a napirend sorrendjét, ő zárta le a vitát és összevonhatott napirendeket. Ezekről ezentúl - pontosabban az új szmsz kihirdetése után - a közgyűlés dönt.

Új a bizottsági struktúra is, korábban 10 volt, az új szabályzat szerint 9 bizottság működik: jogi, ügyrendi és közbiztonsági bizottság, egészségügyi és szociális bizottság, kulturális, egyházügyi, közművelődési és idegenforgalmi bizottság, ifjúsági és sportbizottság, oktatási bizottság, pénzügyi bizottság, városüzemeltetési és -fejlesztési bizottság, vagyongazdálkodási bizottság, városkép- és környezetvédelmi bizottság.

Öt nevében és összetételében is - 8 fő, amiből 5 képviselő és 3 külső tag - ugyanaz, mint az előző ciklusban. Ezek: az egészségügyi, az ifjúsági, a jogi, az oktatási és a pénzügyi bizottság.

A következő közgyűlést november 12-én tartják. Ekkor döntenek személyi kérdésekről, tehát a bizottsági tagokról és a tanácsnokokról is. Aznap 15 órakor pedig közmeghallgatást tartanak, a szegedi partfal rekonstrukciójával kapcsolatban.

Olvasóink írták

47 hozzászólás
 • 47. macs 2010. november 01. 14:21
  „szgd-i,
  bocs, de egyeteln szóval sem mondtam, hogy .... minden, csak azt, hogy a világ sokszínű, nem fekete és fehér. Győzz meg kérlek, sorolj érveket, tényeket, bizonyítsd, hogy amit mondasz az úgy igaz, ahogy mondod!
  Már megbocsáss, de azzal, hogy gorombáskodsz, nem győztél meg.”
 • 46. szgd-i 2010. november 01. 06:27
  „Látom Macs szépen betanultad a mondókát, ha ilyen ..... minden szerinted akkor miért tartunk itt?
  Teli van csúsztatásokkal amiket írsz.
  (moderálva)”
 • 45. macs 2010. október 31. 19:08
  „Mjuriele,
  szerinted mit kéne csinálni, kinek kéne lépni? Milyen üzemeket lehetne Szegedre csábítani?”
 • 44. Mjuriele 2010. október 31. 17:33
  „Sokszor hallom a külföldi útról visszatérő ismerőseim beszámolóját, milyen szép, rendezett, ápolt városokat láttak

  Meg sokszor a Munkaügyi Központban, hogy mi lesz így munka nélkül.......”
 • 43. Mjuriele 2010. október 31. 17:31
  „Nyaljátok csak a Botka hátsóját sok mszp-s fanatikus!”
 • 42. macs 2010. október 31. 17:07
  „Naívolvasó,
  kifejtenéd bővebben miből szűrted le következtetéseidet?”
 • 41. Naívolvasó 2010. október 31. 15:54
  „40. hozzászólás macs 2010.10.31. 13:59
  Látod ez a sok hü.lye a fityeszre szavazott. Mit ugrálsz, miért nem mentél el te is szavazni?”
 • 40. macs 2010. október 31. 13:59
  „szgd-i,

  ,,Botka elvti mit is csinált a látványberuházásokon kívül?"
  Látványberuházás, ez egy érdekes fogalom. Amennyiben Szegeden csinálják látványberuházás, ha másutt a haladás, a fenntartható fejlődés eszköze. Sokan úgy gondolják, hogy a városoknak mindent meg kell tenniük, hogy lakóiknak nőjön a komfortérzete, a település legyen vonzó, akár a turisták, akár a befektetők számára. Miért baj ez? Sokszor hallom a külföldi útról visszatérő ismerőseim beszámolóját, milyen szép, rendezett, ápolt városokat láttak. Ott miért csodás, itt pedig látványberuházás, felesleges pénzkidobás?

  ,,Ha az EU bizgentyűkre ad milliárdokat akkor azt kell csinálnunk? Holott semmi értelme az egésznek!? Hogy is van ez?"
  Az EU bizgentyűkre nem ad milliárdokat. Az volt a logika, hogy a frissen csatlakozott országok és a régi EU tagok közötti különbség csökkenjen. A lemaradás csökkentése érdekében dolgoztak ki olyan programokat, melyek keretében az adott ország fejlesztéseihez pántlikázott pénzekkel hozzá járulnak. Amennyiben érdekel az alábbi linken igen jó összefoglalást olvashatsz:
  http://www.kszk.gov.hu/data/cms18734/BevEU_tananyag_uj070421.pdf

  "A giga körforgalomnak mi a frász értelme van? Az helyett az autópályát kellett volna már rég megcsinálni!"
  Amiről beszélsz az két különböző dolog. Az autópálya állami beruházás. Szeged csak annyit tehetett, hogy lobbizott a 43-as érdekében. Egyébként úgy tudom, hogy eredetileg 2015-re kellett volna elkészülnie. Tehát, 2011-es befejezési szép eredmény. A giga körforgalom, lehet, hogy mérete alapján giga, de ha belegondolsz - bár lehet, másoknak más a véleménye - logikusan és gyorsan vezeti a forgalmat. Egyébként nem is olyan régen sokan a Csillag téri körforgalmat is nagynak gondolták, nézz körül ott, mondjuk d.u. 1/2 5 táján.

  "A villamos vonal építésére mi a frásznak van szükség? Csak azért mert az Eu-ban a villamos gyártó cégek jól kilobbizták maguknak a zsírós megrendelések reményében a pályázatkiírásokat!"
  Nem hiszem, hogy a cégek miatt van ez. Európa boldogabbik felén az emberek már felismerték, hogy a fejlődés iszonyú környezetterheléssel jár, ami mindannyiunkra nézve káros. A terhelés csökkentésének egyik módja, a közösségi közlekedés fejlesztése. Itt a fórumon is sokan arra hivatkoznak, hogy a járművek koszosak, zajosak, lassúak -bár a dugóban araszolgató autós szájából ez furcsán hangzik - tehát inkább autózik. Az élhetőbb városok miatt szükség van az autóforgalom mérséklésére.
  Európa számos városában újra megjelenik a villamos. Debrecenben, Miskolcon is építik/bővítik a vonalakat. Ott jó, itt nem?
  A városok esetében nem egy-két évre kell előre gondolni. A hajdani Szegediek széles utcákat, körutakat, sugárutakat alakítottak ki, nem hiszem, hogy az akkori közlekedés indokolta volna a méreteket, de ők legalább 100-150 évre gondoltak előre. Arról nem beszélve, hogy az árvíz utáni külföldi támogatásokat használták fel ilyen okosan.

  ,,Szeged közlekedési koncepciója egy átgondolatlan káosz!"
  Ezt nem tudom értelmezni. Én nem látok káoszt, csupán az építkezések miatti átmeneti nehézségeket. Ha tudsz olyan módszert, amivel egyetlen éjszaka alatt minden elkészülhet, kérlek mond el. :-)

  ,,Mi is van a 2 ezer ágyas giga kórházzal? Semmi, lufi az egész!"
  Erről nem sokat tudok, de pletyka szerint az egyetemen belüli presztízs harcok áldozata lett.

  ,,Botka elvti a helyi közüzemi díjakat a csillagokba emelte, az üzletek bérleti díjait képtelenek kitermelni a vállalkozók, a város sétáló utcájában is már csak jóformán kínai és turi üzletek vannak."
  Ami a közüzemi díjakat illeti, egyszer már összeszedtem a netről a különböző városok közüzemi díjait, most nem állok neki, de Szeged nem lóg ki a sorból. Ami az üzleteket illeti, a sétáló utcákban nem tudok turiról. A kínai üzletekkel sincs bajom. Azt kell látni, hogy a magas élőmunka igényű tömegtermékeket már régen nem Európában gyártják. Ha ott csinálnák, akkor több 10 ezer forintba kerülne, mondjuk egy cipő. Nézd meg kérlek a Salamander bolt kirakatát (lehet ma már nem úgy hívják). Másutt a városközpontokban a nagy világmárkák boltjai vannak, ha itt is azok lennének, akkor az lenne a baj. Nem tudom, hogy lehetne olyat csinálni, ami mindenkinek jó.”
 • 39. Logaritmus 2010. október 31. 09:34
  „37: nem erre nem jo, amit szeretnel arra vannak a cegek felugyelobizottsagai, konyvizsgalok, az Allami Szamvevoszek - ezek profi szervek, profi szakemberekkel! A tanacsnok egy politikus, civilben suszter, allatorvos, kisallat kereskedo zero tapasztalattal es szaktudassal, ezert is kernek most majd´ egymilliot Botkatol, mert feleslegesen kulso szakembereket kell berelniuk (= haver ugyvedi irodat jo dragan).”
 • 38. Logaritmus 2010. október 31. 09:30
  „"A villamos vonal építésére mi a frásznak van szükség? "

  Jarjunk lovasuttal! Isten ments, hogy epitkezesek legyenek EU penzbol, ahol a magyar melos munkat kaphat, a magyar mernok tervezhet, ami milliokat mozdit a gazdasagi eletben, mint egy jo eros adrenalin froccs! Isten ments, hogy kornyezetbarat kozlekedese legyen a varosnak es uj villamosokat vehessunk! Attol lenne jo, ha BenaGy lenne a polgarmester, egy radio 88-as fideszes az IH igazgato, az ugyved ur offshore haveri kore a beszallito palyazat nelkul, es a szegedi kozgyulesen is vendegeskedhetne Orban, az alkotmanybirosagot hatba szuro tehetsegtelen kis zsarnok!”
 • 37. George58 2010. október 31. 06:31
  „36. hozzászólás karo.lina 2010.10.30. 23:50

  Példa kell, hát van bőven, hogy miért kell a tanácsnoki kotroll
  a) Ellmutyizott fürdő
  b) Átgondolatlan, kifizetetlen beruházások
  c) Köztájékoztatás nélkül közmű eladás külföldi érdeknek
  stb.”
 • 36. karo.lina 2010. október 30. 23:50
  „szgd-i
  Hagyjuk már ezt a sok mellébeszélést, mert kezd már kicsit unalmas lenni ez a Botka elvti-zés. Ha van valaki ezen a fórumon aki nem tudja elfogadni a választások eredményét, akkor az te vagy! De nem is ez a lényeg! Azt magyarázd el légyszi, mert úgy látom nagyon jól tudod, hogy mit hogy kellett volna csinálni, hogy miért jobba városnak, hogy tanácsnokok lesznek és nem alpolgármesterek? Hogy fog működni a város, így hogy a tanácsnokoknak gyakorlatilag nincs, nem lehet végrehajtói feladatuk? Mit nyerünk ezzel? És kérlek próbálj érveket felsorakoztatni, ne csak azt, hogy a tanácsnokok fideszesek lesznek (nem is biztos) és ez neked jobban fekszik, mert az nem érv csak érzelem.”
 • 35. Rozsdás 2010. október 30. 22:29
  „34. szgd-i 2010.10.30. 22:22
  De mi volt előtte!! Semmi!!Vagy az az etalon??”
 • 34. szgd-i 2010. október 30. 22:22
  „Kedves Macs
  Botka elvti mit is csinált a látványberuházásokon kívül? Erre kérem válaszoljon!
  Ha az EU bizgentyűkre ad milliárdokat akkor azt kell csinálnunk? Holott semmi értelme az egésznek!? Hogy is van ez?
  A giga körforgalomnak mi a frász értelme van? Az helyett az autópályát kellett volna már rég megcsinálni!
  A villamos vonal építésére mi a frásznak van szükség? Csak azért mert az Eu-ban a villamos gyártó cégek jól kilobbizták maguknak a zsírós megrendelések reményében a pályázatkiírásokat!
  Szeged közlekedési koncepciója egy átgondolatlan káosz!
  Mi is van a 2 ezer ágyas giga kórházzal? Semmi, lufi az egész!
  Botka elvti a helyi közüzemi díjakat a csillagokba emelte, az üzletek bérleti díjait képtelenek kitermelni a vállalkozók, a város sétáló utcájában is már csak jóformán kínai és turi üzletek vannak... Soroljam még? Ez Botka 8 évének termése!”
 • 33. Rozsdás 2010. október 30. 21:53
  „A város témáján tovább menve semmit sem látok, ami azt támasztaná elő hogy rövid vagy hosszú távon merre tart az ország!! A belső reformációk, csak az állam jelenlegi működését a csőd elkerülését, szolgálják a továbblépés lehetősége nélkül!!
  Az uniós támogatások vagyis projektek és a multik nélkül (amiből a állam is hasznot húz áfa, munkabér, stb. ) valódi csőd helyzet lenne!!
  Amit hungarikumnak nevezünk és versenyképes prodoktum állítólag mind magyar kézben van bár nem hiszem hogy ez is teljesen így lenne (Zwack unikum).
  Senki ne legyen derű látó mert a szürke állomány legjava és a kvalifikált szakemberek többsége külföldön kamatoztatja az itthon megszerzett tudását!
  Nem ítélem el őket, mert egy normális társadalom ismérve hogy újra termeli önmagát.
  Lehet hogy Orbán Viktor a nemzet fennmaradásáért küzd mint a kisvállalkozók 80 százaléka.
  Ebből viszont piac, produktum és pénz nélkül semmi nem lehet!!!”
 • 32. Rozsdás 2010. október 30. 20:09
  „Csak nézem de sajnos nem látom hogy mit szeretne tenni a város fejlődése érdekében egy két elvakított hozzászóló!!
  Mert az kevés hogy váltsuk le Botkát, váltsuk le Botkát !!
  Ennél több kell hogy a tarsolyban legyen, de úgy látszik tényleg nincs,na erre éreztek rá jól a választók!!”
 • 31. okz63 2010. október 30. 19:33
  „22. hozzászólás szgd-i 2010.10.30. 09:50
  "A választások után kiderült az önkormányzat jobboldali többségű."

  Ha a jelenlegi kormánypártot - így a szegedi közgyűlés többségét is - jobboldalinak nevezed, akkor fogalmad sincs, hogy mit jelent a "jobboldali" kifejezés ;-)”
 • 30. macs 2010. október 30. 19:30
  „Nem akarom névszerint felsorolni kinek szól, ezért elnézést kérek.
  Fogjátok már fel, itt egy egész városról van szó. Milliárdokról és óriási prestízsnövelő beruházásról az ELI-ről . Ittnem Botkán ütnek a fideszesek, amikor gyerekes módon borogatják az asztalt, Szegeden és a szegedieken , rajtam és rajtatok.
  Mikor fogjátok megérteni, hogy volt egy szavazás, van egy eredmény. Nektek tetszik ami ma történik a torony alatt? Ti örültök, hogy a város veszít óriási pénzeket? Az EU a 2013-ig terjedő költségvetési ciklusában támogatta az elektromos közösségi közlekedést, a városrehabilitációt. Utána nem fogja, ennyi. Aki meg akarja csinálni csak saját zsebből csinálhatja. Kivel csesz...k ki, ha akadályozzák a fejlesztést, na kivel? Velünk szegediekkel.
  Akkor végre béke lenne, ha az önkormányzatban csak fideszes lenne, az élén fideszes polgármesterrel? Megnyugodnátok? Akkor lenne mindenre pénz? Szégyen gyalázat.
  Most voltam Mórahalmon, szinte mindenhol ott a tábla az "Új Magyarország" projekt keretében készült. Akkor miért nem tartott be az állam a más színű önkormányzatoknak? Most miért tart be? Ez szerintetek normális?”
 • 29. szgd-i 2010. október 30. 17:47
  „Ismét csak azt tudom mondani hogy a balosok meg nem képesek tudomásul venni hogy a jobboldal került többségbe. Sajnos ezt a tényt, akár hogy is csavarja Botka elvti, Ő maga sem akarja tudomásul venni!

  Kedves Marcsy csupán talán azért mert ők is itt laknak szegeden és ez azért nem elhanyagolható szempont!
  Bár ne legyen igazam, de a jelenlegi helyzetből csak egy kilábalást látok ha új választást írnak ki amint azt a törvények leghamarabb megengedik... (ha tetszik, ha nem )

  Remélem hogy Botka hegemón uralma lassan véget ér, ahogy szép lassan kiderülnek majd az ö és haveri körének maffia típusú lenyúlásai...( volt kitől tanulnia, nagy mesterei voltak a koalícióban)”
 • 28. Marcsy 2010. október 30. 17:00
  „Ha ennyire rosszul áll a város kedves FIDESZ szavazók, akkor miért ragaszkodtok annyira hozzá? Botka és az MSZP-s képviselők miért hagyják ezt? Hülyét csinálnak magukból, hagyják, hogy a FIDESZ a fejükre sz.....-jon?! Valóban nem Esztergom, ott kiállnak a pm. mellett. A szavazók nem erre adtak felhatalmazást, Ők Botkát akarták, nem azt a Botkát, aki hagyja, hogy a FIDESZ bábot csináljon belőle. Jó volna végre felébredni, mielőtt késő lesz!!!!!!!”
47 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élet a ferenceseknél - kinyitják a kapukat a barátok

Látogatói központtá alakítanák két év alatt a ferencesek Mátyás kiráy téri rendházuk egy részét. Terveiket a helyszínen néztük meg. Tegyék meg önök is: videó. Tovább olvasom