Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

II. Pacal Párbaj: szerintem én nyertem a legtöbbet

Szeged - Az algyői halászcsárdás Barta László és a Ribizsár Péter–Németh József kettős csatáját hozta a második, vasárnap, a Diófa vendéglő diófája alatt tartott pacal párbaj.
A versenyzők már 10 órakor nekiláttak a marhaétkek előkészítésének: bográcsba került az abált gyomor, némi zöldpaprika, a pirításhoz szükséges hagyma és a fűszerek egy része. Már a kezdetekkor tudtam: a közösségi összetartozást is megtestesítő, társadalmi falakat is leromboló pacalozás alapja a pálinka. Ribizsár Péter 31 éves sárgabarack pálinkájával tüzelte a segítőket.

Bográcsozni bárhol lehet: kertben, víkendházban, Tisza-parton, de legritkább esetben a panelok tövében. A versenyzőket cseppet sem zavarta a különös helyszín: közben a Diófában kisebb tömeg alakult ki a pacalért érkezők miatt. A vendéglő előtt alapos továbbképzést kaptam a 80-90-es évek szegedi birkózósport életről, valamint a konyak készítésének módszertanáról.

Pacalpárbaj a Diófa Vendéglőben. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


Barta László szerint a verseny arról is szól, hogy együtt főznek az évtizedes barátokkal. Vendéglősként a Fasorba vagy éppen Tiszaszigetre jár, ha pacalozni támad kedve. – A magyaros ételeknek mindig is lesz helye. A pacalt köret nélkül, friss kenyérrel kell fogyasztani – osztotta meg velünk a csárdatulajdonos, amikor arról kérdeztük: a grill csirkemell és a saláta világában kinek készül a pacal?

Alaposan megfigyeltük a szakácsokat: míg Bartáék szépen, fokozatosan – fűszereket szinte csak a legvégén a pörkölthöz adva – főztek, addig Ribizsáréknál kezdetektől bő lén rotyogott az étel. Míg a zsűrizésre készültünk – önkéntes ítészként – észrevettük, a sokadik pálinka után egyre lassabban bugyborékol az étel. – Füstölt marhanyelvet és apró darált abált borjúlábat is teszünk a pacalba – súgta meg Barta.

Már csak fél óra lehetett a célig, amikor versenyen kívül kipróbáltuk a savanyított, citrommal tálalt csípős erdélyi pacal csorbát, és ráfojtottunk egy kis velős, füstölt csülkös pacalt. Kettőkor bejelentették: véget ért a párbaj. Alapos kóstolás után kijelenthetjük: az igazságos döntetlen mindkét szakácsot dicséri.

Olvasóink írták

  • 15. safranek 2011. szeptember 21. 18:15
    „Az Aradi kocsma merre van pontosan? Mert ha már ennyi jót mondanak a pacaljáról akkor megkóstolnám:)”
  • 14. qrumpli 2011. szeptember 20. 06:37
    „Az Aradi kocsmában valóban jó a pacal ,sőt:a szakács is egy aranypofa.”
  • 13. seawasp 2011. szeptember 20. 03:15
    „11. bagyö 2011.09.19. 14:19
    Gyerekoromban is ismert Aradi József még él? Jó olajos padlós kocsma volt, és a szomszédban - nagy diófákkal az előterében! - az óvoda! :-D”
  • 12. favágó 2011. szeptember 19. 14:46
    „11! Milyen igaza van! :-) Az Aradiban a legjobb! /szerintem!/:-)”
  • 11. bagyö 2011. szeptember 19. 14:19
    „Én nem eszem a pacalt, a párom igen. Esküszik a szőregi Aradi Kocsmaira.”
  • 10. pajzanko 2011. szeptember 19. 10:55
    „Ez egy kedves gesztus volt a Diófás főnöktöl,gratula a szervezéshez.Végre egy olyan csapat akik nem irigyek egymásra és nem jelentgetik fel egymást,hanem összefognak.”
  • 9. FeketeVipera 2011. szeptember 19. 10:26
    „több helyen volt hirdetve Délmagyarban, delmagyar.hu-on pedig programok között volt”
  • 8. gavallér 2011. szeptember 19. 10:11
    „Ribizsár Péternek is jár a titulus: autószerelő mester

    Egyébként aki szereti a marha gyomrot az egyen sokat.”
  • 7. kaktuszkom 2011. szeptember 19. 09:08
    „Sramli Csárda, a vasútállomás bejáratával szemben, Kerek P. oldalán. Isteni!!!! ÉS korrekt ára van.”
  • 6. princeoftheport 2011. szeptember 19. 08:35
    „szerintem még mindig a Fasor Vendéglőé a legjobb Szegeden és környékén.”
  • 5. safranek 2011. szeptember 18. 21:12
    „Én is örültem volna, ha meghirdetik. Erre szívesen elmentem volna. Egy kérés! Legközelebb az ilyen eseményt hirdessék meg:)

    Én a Poli Hamiban ettem nagyon finom pacalt és az ára is nagyon korrekt.

    De osztom a véleményeket, hogy nehéz kifogni finom pacalt!

    Régebben a volt Alagút sörözőben csináltak nagyon finomat.”
  • 4. Smerdis 2011. szeptember 18. 20:09
    „nehéz jó pacalt kifogni, szegeden hol érdemes próbálkozni?”
  • 3. anulla 2011. szeptember 18. 19:34
    „Vajon az ilyen eseményeket miért nem lehet hirdetni. Ha hirdetve volt akkor miért mikroszkóppal kell keresni ezen az oldalon???”
  • 2. frakk 2011. szeptember 18. 19:06
    „Már a fasorban sem az igazi. Úgy túlnyomták paprikával legutóbb , hogy két napig beteg voltam.”
  • 1. pandababa 2011. szeptember 18. 18:03
    „De rég ettem jó pacalt... :-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hüllőshow a Radnótiban

Több mint 40 fajta hüllőt, világrekorder óriáskígyót, krokodilt, kajmánokat, leguánokat és Európában egyedülálló kígyókat nézhettek meg az érdeklődők szombaton a Radnóti gimnázium tornacsarnokában. Tovább olvasom