Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Ikreken vizsgálnak anyajegyet a szegedi bőrklinikán

Szeged - A rosszindulatú festéksejtes bőrdaganat egyre gyakoribb ifjúkorban is. Kialakulásának egyik kockázati tényezője az anyajegy elszaporodása. A Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika orvosai eddig hetven ikerpárt vizsgáltak meg: a rosszindulatú bőrdaganatok megelőzésére törekednek.
– Az emberek többsége anyajegy nélkül jön a világra. Az újszülöttek mindössze egy-két százalékának van veleszületett anyajegye. Az elsők általában kisgyermekkorban jelennek meg. Újabban a fiataloknál is egyre gyakoribb a rosszindulatú festéksejtes bőrdaganat. Kialakulásának legfontosabb kockázati tényezője a bőrön lévő, nagy számú, szabálytalan anyajegy – mondta Csoma Zsanett, a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika orvosa, aki vizsgálni kezdte a fiatal szegedi ikerpárokat Kemény Lajos, az intézmény igazgatója, Oláh Judit egyetemi docens vezetésével és Tóth Molnár Edit szemész, valamint több más orvos közreműködésével.

– Az anyajegyek kialakulásáért több tényező is felelős: hormonális, alkati, környezeti behatások és a genetikai tényezők. Az ikrek genetikai állománya hasonló, ugyanolyan környezetben szocializálódnak. Vagyis a gyermekkori behatásaik majdnem ugyanazok, ezért ők a legtökéletesebb vizsgálati alanyok ahhoz, hogy kiderüljön, pontosan milyen tényezők és hogyan befolyásolják az anyajegyek kialakulását. S hogy ennek tudatában hogyan lehetne megelőzni a festéksejtes bőrdaganatok kialakulását – magyarázza a doktornő.

Kónya Tímea és Dániel ikrek, bőrtípusuk mégis különbözik Fotó: Segesvári Csaba
Kónya Tímea és Dániel ikrek, bőrtípusuk mégis különbözik.
Fotó: Segesvári Csaba

December óta hetven ikerpárt kutattak fel. Olyanokat, akik 1974 után születtek. A vizsgálatokat januárban kezdték. A bőrgyógyászati szűrővizsgálat során megszámolták, hol és hány anyajegy található az ikreken. A szabálytalan formájúakat lefotózták. Ezután allergológiai, szemészeti és DNS-vizsgálaton is részt vettek a testvérpárok, akik bár hasonló génekkel rendelkeznek, előfordul, hogy nem is hasonlítanak egymásra.

– Dani bőrén sokkal több az anyajegy, mint rajtam. Nemcsak külsőre nem hasonlítunk, még a bőrtípusunk is más: én kreolbőrű vagyok, hamar lebarnulok a napon. Dani viszont fehérbőrű, és könnyen leég – magyarázta Kónya Tímea, a vizsgálat egyik résztvevője.

Azoknak az ikreknek, akik továbbra is részt szeretnének venni a vizsgálatban, évente, félévente kontrollra kell járniuk, hogy az orvosok figyelemmel követhessék az anyajegyek változásának és szaporodásának folyamatát. Így meghatározhatják, milyen módon lehetne megelőzni a szabálytalan anyajegyek és a rosszindulatú festéksejtes daganatok kialakulását.

Olvasóink írták

  • 1. et5z 2008. április 18. 15:14
    „Neköm is van égy szümölcsöm! Mögmutassam?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bölcsőben tanulta a mesterséget a most 85 éves úri szabó

Szeged - Bellányi János 85 éves nyugdíjas angol úri szabó huszonnégy évig a Szegedi Ruhagyár divattervezőjeként dolgozott. Tovább olvasom