Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Illegális gumilerakat a Kollégiumi úton

Szeged – Sokáig bűzlött egy eladó telken felhalmozott és illegálisan tárolt gumiabroncsok halma a Kollégiumi úton. A szagok mentek, a gumik maradtak.
A Kollégiumi úton, az SZTE Mérnöki Kar kollégiuma mellett jó öt méter magasan használt gumiabroncsot halmozott fel a tulajdonos. A területre nemcsak használt gumit, hanem építési törmeléket, kiszuperált betonkeverőt és betontároló tartályt is szállítottak. A környéket sokáig trágyaszag árasztotta el, ugyanis – információnk szerint – a gumik nagy részét egy felszámolt tehenészetből hozták. A feltételezések szerint a trágyával „átitatott" kerékabroncsok okozták azt a rettenetes bűzt, amely a kollégium lakóinak és a posta dolgozóinak orrát facsarta. A helyszínen tájékozódtunk, miért és hogy kerülhetett az engedélyköteles hulladék a telekre.

Illegális gumilerakat Szegeden. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A kollégium udvarából megállapítottuk, hogy a kerítést is sikerült a telekgazdának lerombolnia – a helyszínen tartózkodóktól megtudtuk: a vízmű telke miatt a szomszédos területen csak másfél méter széles az út. Ezen a részen nem fértek volna el a teherautók, ezért önhatalmúlag ledúrták a kerítést. A kollégium udvaráról meglehetősen szomorú látványt nyújt az ötméteres gumihegy. Az építési törmeléket több kupacba halmozták fel, gyakorlatilag 3-4 ötméteres dombot hozott létre a telektulajdonos. A gondosan karbantartott kollégiumi udvarról könnyedén át lehet jutni a „gumihegyhez", a hiányzó kerítés miatt. Információnk szerint tavaly ősszel érkeztek a hulladékok, azóta rájuk sem néztek. Volt olyan időszak is, amikor föld alól előszedett olajos tartályokat tároltak a kollégium melletti területen. Napközben égették le az olajat, és vágták darabokra a több köbméteres tartályokat – soknapos bűzzel borítva a környéket.

Illegális gumilerakat Szegeden. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Utánanéztünk: a használt gumiabroncs a 16/2001. (VII. 18.) KöM rendelet alapján EWC 160103 kódszámú, nem minősül veszélyes hulladéknak. Tárolásának, kezelésének szabályait a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény szabályozza. A magusz.hu szerint azért nem veszélyes hulladék a használt gumiabroncs, mert közvetlenül nem veszélyezteti a környezetet. De terheli, ugyanis nagy halomba gyűjtve meggyulladhat, az égéstermékek veszélyt jelentenek az élő környezetre (erős füst képződik, az oltás igen nehéz). Vízben, nedves környezetben kioldódhatnak belőle veszélyes anyagok (PAH, nehézfémek). A magusz.hu arról is ír, hogy a használt gumiabroncsokat újra kellene hasznosítani, energiát lehetne belőlük nyerni: „A hagyományos eljárás szerint cementműben égetik el az abroncsot egészben vagy shred formában. Utóbbihoz másmilyen beadagoló szerkezet szükséges, de előnye, hogy szállítási költség takarítható meg. Egész abroncsot szállítva 10-15 tonna/kamion terhelés érhető el normális rakodás mellett, utóbbinál pedig 20-25 tonna. Megjegyzendő, hogy az elégetett abroncs egy része nemcsak energiát közöl, hanem beépül a klinkerbe, és így anyagában hasznosul. Ilyen főként az acél (az abroncs tömegének 16-25 százaléka és a kén 1 százaléka)" – fogalmaz dr. Sinka Gábor vegyészmérnök.

Illegális gumilerakat Szegeden. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Megkerestük az Alsó-Tisza Vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséget (Atiktvf) is, ahol megerősítették feltételezésünket: nincs tárolási engedélye a telektulajdonosnak. Az Atiktvf igazgatója, Kardos Sándor arról számolt be a delmagyar.hu-nak, hogy az érintett helyen már vizsgálódtak. „Hulladék – egyebek mellett gumiabroncs – engedély nélküli elhelyezésével kapcsolatban hatósági vizsgálat van folyamatban felügyelőségünkön. Ilyen esetben felügyelőségünk kötelezi a hulladék birtokosát, illetve a birtokos ismeretének hiányában az ingatlan tulajdonosát az ingatlan eredeti állapotának helyreállítására, a hulladék kezelőnek történő átadására. A kötelezésen túl, indokolt esetben bírság kiszabására is sor kerül" – közölte az Atiktvf igazgatója. 

Felhívtuk a korábbi "eladó" táblán található telefonszámot, ahol megtudtuk egy szegedi hulladékgazdálkodással is foglalkozó cégé a telek. Még mindig eladó, természetesen hulladék nélkül. Érdeklődtünk, hogy a környezetvédelmi hatóság megkereste-e már őket, mire közölték: hulladékkezeléssel is foglalkoznak. Ellenben a hatóság állítása továbbra is az, hogy "A Szeged, Kollégiumi úton több, hulladékkezelési engedéllyel rendelkező vállalkozás is üzemel, azonban egyikük engedélye sem vonatkozik ilyen hulladékra; viszont az egyik ilyen cégnek a hulladékkezelési tevékenysége (autóbontás) során jelentős mennyiségben keletkezik használt gumiabroncs, amelynek ideiglenes gyűjtéséhez – a fentiek értelmében – nem kell külön engedély."

Olvasóink írták

 • 12. purgator 2010. április 28. 16:33
  „Badarságok helyett - 5 m magas gumihegy, magasra rakva begyullad, stb. - a megoldással illene többet foglalkoznia a cikkírónak. Hatóságilag hová tartozik a terület és annak a felelőse mit tud róla, ill. mit tehet jogilag?”
 • 11. rika10 2010. április 28. 10:52
  „Nem lesz itt semmi sem csinálva, a tulajnak a se...be sem mernek szagolni, ez a baj ebben az országban, hogy mindent eltusolnak, lásd színesfém kereskedelem, nem fél itt senki semmitől. Úgy sem .... és stb stb.”
 • 10. cickányzat 2010. április 28. 01:40
  „9. Kanada se rossz, de a temető személyzete ott van helyben.”
 • 9. Agáta 2010. április 27. 19:24
  „Elítélendő, ahogy egyesek környezetünkkel bánnak. Azonban ami nekem ma nagyon fájt, az az, hogy kimentem a szüleim sírjához a Belvárosi temetőbe, és majdnem elájultam, amikor megláttam a sírt. Valakik 2 nagy kőtömböt és rajtuk rozsdás vasmaradékokat tettek az imádott szüleim fölé. Úgy megrázott a dolog, hogy rosszul lettem, remegett a lábam és a fejem szörnyen megfájdult. Én meg sem tudtam mozdítani, 2 erős férfi kellett ahhoz, hogy oda cipeljék. Szerencsére jártak arra és egy férfi legörgette a kőtömböket. Lefényképeztem a mobillal és már Kanadába is kiküldtem a barátnőmnek. Egyszerűen felháborító, hogy emberek mások érzéseibe így bele gázolnak, a szeretteik sírját meggyalázzák. A nagyszüleim keresztjei elé rőzseköteg volt dobva, mécsessel, nem tudom, hogy valaki ott akart szalonnát sütni talán? Remélem,hogy akik ilyet tesznek, el fogják nyerni méltó büntetésüket a sorstól.”
 • 8. Yucca 2010. április 27. 15:22
  „A fotó mindenesetre "bájos" az előtérbe helyezett kis virágocskákkal. Idilli kép!”
 • 7. segesvarics 2010. április 27. 14:36
  „Értem a felvetésedet. De a cégnév szerintem most nem fontos. A hatóság így fogalmazott, én nem kívántam se hozzátenni sem elvenni belőle.”
 • 6. Conquer 2010. április 27. 13:08
  „Akkor minek kell bele ez a rész, ha nem fontos? A cikkbe csak olyan dolgok kerül(het)nek, amik az ügy szempontjából relevánsak nem? Ez olyan, mintha nem akarna célozni, hogy ki lehet, de mégis azért sejtelmesen megemlítjük...”
 • 5. segesvarics 2010. április 27. 12:53
  „A cikk szempontjából nem fontos, h melyik cégnek mire van engedélye.”
 • 4. Conquer 2010. április 27. 12:05
  „"Ellenben a hatóság állítása továbbra is az, hogy "A Szeged, Kollégiumi úton több, hulladékkezelési engedéllyel rendelkező vállalkozás is üzemel, azonban egyikük engedélye sem vonatkozik ilyen hulladékra; viszont az egyik ilyen cégnek a hulladékkezelési tevékenysége (autóbontás) során jelentős mennyiségben keletkezik használt gumiabroncs, amelynek ideiglenes gyűjtéséhez - a fentiek értelmében - nem kell külön engedély.""

  Ez a vállalkozás a Roncs Autó Kft, csak hogy nevesítsük a gyereket...”
 • 3. papsajt 2010. április 27. 08:07
  „A ´leleplező´ cikknek van alapja, de a tulajdonost nem érdekli. HA forrósodik a talaj, akkor számla nélküli fuvarossal eltünteti, valamelyik közeli kiserdőbe.”
 • 2. szatyi 2010. április 27. 07:33
  „A telek tulajdonosa, használója miért nincs megnevezve, megszólaltatva? Ez most ismét egy félresikerült cikk! Csak füstje van, de lángja semmi.”
 • 1. Zsoltee0716 2010. április 27. 06:14
  „"betontároló tartályt"

  Ha minden igaz ezt silónak szoktuk hívni így a hétköznapi nyelveben.

  Akkor tegyék meg a lépést azt tüntessék el onnan a dolgokat, a föld alatti olaj tárolásra volt engedély/szabályos az úgy?

  Ha nem akkor ennek is meg van a jogi útja.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Se pénz, se munka - magyar munkások esete Olaszországban

Olaszországi idénymunkára, eperszedésre közvetített ki 18 magyar álláskeresőt, köztük 11 Csongrád megyeit egy szegedi cég. Tovább olvasom