Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Illegális húsfeldolgozó: Karai, az exhentes tagad

Minden vádat tagad az a makói gazda, akinek ásotthalmi tanyáján illegális vágóhidat és húsfeldolgozót fedeztek föl a napokban az állat-egészségügyi ellenőrök. A tanyagazda, az egykori hentes, Karai János tegnap fogadott bennünket. Épp elpakolta felszerelését. Ez a hatósági zár feltörésének, azaz bűncselekménynek számít.
Ásotthalmon találkoztunk tegnap azzal a Karai Jánossal, akinek tanyájáról lapunk szerdai számában azt írtuk, hogy ott a megyei élelmiszerlánc-biztonsági és állat-egészségügyi igazgatóság ellenőrei – elmondásuk szerint – illegális vágóhidat és húsfeldolgozót találtak. Tegnap délelőtt viszont, ottjártunkkor, épp a Skoda Octavia mögé kötött utánfutót pakolta az élettársával, Szabó Lászlóné Judittal és az asszony testvérével, Diós Sándorral.

Megbüntették az illegális savanyítót

Másodfokon is határozott az élelmiszer-ellenőrző hatóság a szegedi Takó Gusztáv öttömösi és sándorfalvi illegális savanyító üzeméről. A döntés jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül meg kell semmisíttetnie a vállalkozónak a kétszáz tonna hamisított savanyúságát, valamint kétmillió forint bírságot fizet. A vállalkozó bíróságon támadhatja meg a hatóság határozatát.

– Elpakolunk innen mindent – a békesség kedvéért. Nem érzem magam bűnösnek. Hogy két-három törött lábú, vacak disznót megfőztünk kutyakajának, azt aláírom – magyarázta Karai János. – A hét szőrös disznófejet kaptam. Nyilván nem így tárolom, ha hurkát akarok belőle csinálni. Nem tudom, ki lenne az a marha, aki azt el merné adni. A babérlevéllel és a sóval a két nagy kuvaszomnak ízesítettem a húst. Meg adok belőle a sógor kutyájának, néha a haverokénak is, pár sör fejében. Paprikát, köménymagot és borsot azért nem találhattak az ellenőrök, mert nem embernek csináltam a kaját. Makón van egy ötszáz literes mélyhűtőm, azt telefőzöm kutyakajával, az őszig kitart.

Ételmérgezés veszélye

Hatósági zár feltörésének számít, hogy Karai János tegnap elpakolt a tanyáján. Ez bűncselekménynek számít – tudtuk meg a megyei élelmiszerlánc-biztonsági és állat-egészségügyi igazgatóság körzeti főállatorvosától. Szántó Tibor megerősítette, a földdel szennyeződött hústermékek hűtött tárolás nélkül halálos ételmérgezést okozhatnak. Ha az értékesítés bebizonyosodik, az „visszaélés ártalmas közfogyasztási cikkel" bűncselekménynek minősül. A szegedi rendőrkapitányság is nyomoz, „a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése" bűncselekmény megalapozott gyanújával. A Kisosz szorgalmazza, hogy ha a hatóságok gyanúja beigazolódik, hozzák nyilvánosságra a vétkesek nevét.

– Hová viszik a disznóbontáshoz való kampós állványt, meg a csörlőt? – kérdeztük.
– A gyerekeknek állítunk belőle kerti hintát – felelt a gazda. – Üzemi kampósora bárkinek lehet, én ráadásul hentes voltam, csak most nem dolgozom. Disznót egyébként sem tartok. A hizlalók ismernek: ha van egy törött lábú vagy egy kimustrált koca, azt ideadják fillérekért, csak az ATEV-hez ne kelljen vinni – magyarázta a feldolgozott állattetemek eredetét. – A marha? – kérdezett vissza. – Azt a házavatóra vettük, a csontját idehoztam felfőzni. Kése, bárdja mindenkinek lehet, a rendőrök meg lefoglalták még a kábítópisztolyomat is, állítólag fegyvernek minősül. A csont már a kutyának sem kell, hát elégettem a kád alatt. Pecsenyesütő? Sok éve jártam pecsenyéshez sütni, de hol van az már...

A januári makói disznóölés miatt kapott százezer forintos állat-egészségügyi bírságot azzal magyarázta, hogy irigy szomszédjai küldték rá a hatóságot. Elismerte: havonta két disznót valóban leöltek, családi használatra készítettek is belőle hurkát, kolbászt. Havonta igenis elfogy ennyi, mert a gyerekek szeretik a rántott húst.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rossz szokás a sorbaállás Szegeden

Bővítette telefonos ügyfélszolgálatát az Égáz-Dégáz. Tegnap ki is próbáltuk. Miért tolong mégis a… Tovább olvasom