Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Illegális porszívózás? – Többség nem akarja bejelenteni a háztartási alkalmazottat

Szeged - Hat megkérdezett szegediből öt nem fogja bejelenteni háztartási alkalmazottját. Van, aki a havi ezer forint miatt, más pedig nem akarja, hogy hivatalosan nyoma legyen, hogy takaríttat vagy tanárt fogad. Ujhelyi István bejelenti, de náluk a gyerekcsősz korábban is kék könyvvel dolgozott.
Nem jelenti be háztartási alkalmazottját, mert nem látja értelmét, és nem akar regisztrációs díjat fizetni az általunk megkérdezett szegediek többsége. Hatból öten mondták, hogy eszükbe sem jut engedelmeskedni a jogszabálynak, „mert úgy drágább". Talán nem meglepő, hogy név nélkül nyilatkoztak.

Rossz a dereka, emiatt van takarítónője, nem azért, mert olyan jól megy. Nem fogja bejelenteni, mert nem szeretné, ha később az APEH kérdezősködne, honnan van pénze egy nyugdíjasnak takaríttatni – válaszolta egyikük. Mások arra hivatkoztak, hogy így is éppen elég drága a szolgáltatás.

A háztartási alkalmazott után nem kell adót és járulékot fizetni, viszont minden hónapban a munkavégzés megkezdése előtt be kell jelenteni az alkalmazott és az alkalmazó adatait is. Minden alkalommal 1000 forint regisztrációs díjat kell fizetni a munkaadónak. Ha elmulasztja, 100 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható. A regisztrációs díj az állam bevétele, és a munkavállalót nem jogosítja társadalombiztosítási ellátásra.

Időnként muszáj megsérteni a törvényeket

A gazdasági felemelkedés társadalmi-kulturális feltételei című Tárki-kutatás eredménye szerint 100 magyarból 75 elítéli az adóelkerülést, és ugyanennyi gondolja, hogy a törvényeknek mindig engedelmeskedni kell. Ugyanakkor 100 magyarból 75 szerint rákényszerül az ember, hogy pár szabályt áthágjon, és 100-ból 70 véli úgy, hogy időnként muszáj megsérteni a törvényeket.


– Regisztráljuk a pici pénzért dolgozó feketemunkásokat, hogy aztán jól megadóztassuk szerencsétleneket. Gratulálok, szuper ötlet! Fizessek én, mert alkalmazom, és ő is toljon egy kis szja-t meg egészségbiztosítást, nyugdíjjárulékot, mert különben nem lesz neki. Megyek még három esküvőre ebben az évben, jelentsem be a menyasszonytáncon összeszedett pénzt is? Hagyjanak már békén, fizetek eleget – húzta fel magát a következő megkérdezett, akihez hetente jár takarító. A kérdésre, hogy nem fél-e a büntetéstől, azt válaszolta: – Hogy derül ki? Rajtakapják illegális porszívózáson?

A másik oldal is hasonlóan gondolkodik, egy angolórákat adó lány azt mondta, nem várja el, hogy bejelentsék, mert neki abból úgysem származik előnye.

Eleget tesz a törvényi kötelezettségnek Ujhelyi István. A parlament szocialista alelnöke és felesége gyermekeikhez havonta néhányszor bébicsőszt hívnak, akit korábban a már megszüntetett kék könyvvel alkalmaztak. Nyáron nincs szükségük segítségre, de ősztől ismét lesz.

– Ha az alkalmazottnak attól nem jobb, nincs, ami rákényszerítse a munkaadót a bejelentésre. Más lenne, ha nyugdíjra jogosítaná – véli a politikus. Hozzátette: a miniszterelnök által bejelentett egymillió munkahely megteremtéséhez jól jön majd a regisztrált háztartási alkalmazott. Valódi változás azonban szerinte nem történik, ez csak statisztika kérdése.

Olvasóink írták

 • 6. persona 2010. augusztus 03. 16:07
  „hallottunk már ilyet, ez a barter-ügylet :) sőt, egy német pszichológusnő könyvet is írt arról, hogy hogyan élt pénz nélkül. először csak kísérletnek indult a dolog, de aztán annyira megtetszett neki a dolog, hogy folytatta. Évekig egy diákszállón lakott ingyen, ahol ő főzött-mosott-takarított a diákokra, cserébe szállást-kosztot kapott. mozijegyért német órát tartott diákoknak, meg ilyenek. mindenre talált megoldást, de soha nem volt egy fillérje sem..:D”
 • 5. web 2010. augusztus 03. 15:16
  „hehe...-ugyan már Azért mész el a tanárhoz takarítani, hogy viszont korrepetálja a gyereked.Szívességből..........”
 • 4. deszkás 2010. augusztus 03. 14:02
  „Ki az a náiv aki azt hitte hogy ezután bejelenti? Ez komoly? Ugyan.”
 • 3. gróf 2010. augusztus 03. 14:01
  „1!

  Itt arról van szó akikhez rendszeresen kertész jár füvet nyírni, lombot gereblyézni, járdát söpörni, locsolni és a takarítónő minden héten 1x-2x megy vasalni, mosni, mosogatni, takarítani...na ők persze, hogy nem tudnak 1000 ft adót fizetni ezek után.”
 • 2. szilléri 2010. augusztus 03. 11:15
  „Én bejelentem ha lesz !”
 • 1. favágó 2010. augusztus 03. 10:47
  „A szomszédom elment nyaralni. Megkért arra, hogy a háza előtt - ha majd én is nyírom - vágjam le a füvet. Levágtam. Ingyé. Bűnöző lettem?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Képviselők mérlegeltek

Szeged - Egyéni önkormányzati képviselőségük végéhez közeledve önértékelésre kértük Pocsai Blanka… Tovább olvasom