Délmagyar logó

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Illegálisan sokszorosító fénymásolón ütöttek rajta

Szeged - Fénymásolással sokszorosított egyetemi jegyzeteket, mesterpéldányokat foglaltak le nagy mennyiségben a szegedi Vitéz utcai fénymásolóban a rendőrök.
Bejelentés alapján ütöttek rajta a megyei rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztályának munkatársai október 6-án egy Vitéz utcai fénymásoló vezetőjén Szegeden.

A garázsboltként működtetett üzletben nagy mennyiségben teljes egészében fénymásolt egyetemi jegyzetekre bukkantak, és lefoglalták az úgynevezett mesterpéldányokat is. A pontos számról Tuczakov Szilvána rendőrségi szóvivő nem tudott bővebb felvilágosítást adni, de azt mondta: jelentős számú illegálisan készült jegyzetről van szó, helybenhagyással pedig nagyteljesítményű fénymásoló gépeket is lefoglaltak.

Hogy mikor ér bírósági szakaszba az ügy, még nem lehet tudni. A rendőrség jelen pillanatban azt vizsgálja, kik a károsultak, mekkora kárérték keletkezett. A büntetés egyébként akár három évig terjedő szabadságvesztés is lehet, ha a szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértését jelentős vagyoni hátrányt okozva, üzletszerűen követték el.

Itt másolták üzletszerűen a jegyzeteket. Fotó: Miskolczi Róbert
Itt másolták üzletszerűen a jegyzeteket.
Fotó: Miskolczi Róbert

A fénymásolószalon működési jogát egyébként nem függesztették fel – szombaton mégis zárva találtuk. Ajtaján a nyitvatartási időről semmiféle táblát nem láttunk. A vezetővel végül telefonon sikerült beszélnünk, aki arra kért, hogy személyesen találkozzunk vele boltjában. Ott viszont a férfi már azzal fogadott, hogy az ügy „necces", ezért mégsem akar nyilatkozni lapunknak.

A rendőrség ismeretlen tettes ellen szerzői vagy szerzői jogokhoz kapcsolódó jogok megsértésének gyanúja miatt indított büntetőeljárást.

Három éve történt

Fénymásolással sokszorosított jegyzeteket, tankönyveket, nyelvkönyveket osztott szét levelezős hallgatók között két férfi a Szegedi Tudományegyetem Dóm téri oktatási központjában. A telefonszámmal ellátott árlistákat a több száz fénymásolt egyetemi könyvvel együtt a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztályának nyomozói foglalták le. A két férfi ellen szerzői jogok megsértése miatt indítottak büntetőeljárást.

Olvasóink írták

145 hozzászólás
 • 145. Jeti00 2008. október 29. 09:08
  „Kár Jenőért :S Aki nem egyetemista úgysem érti meg, ezért nem érdemes veszekedni azokkal akik támadják :)”
 • 144. Ortoklász 2008. október 28. 15:22
  „A felmenőidnek hízelegj így.”
 • 143. CID 2008. október 28. 11:29
  „Ortoklász : Azt hittem hízelgésnek fogod venni a barmot, s hülyét. Elnézést, ha megsértettelek. :)
  Értettem, ne vitázz.”
 • 142. Ortoklász 2008. október 27. 12:40
  „CID Te szerencsétlen!
  Először is, tahókkal nem vagyok hajlandó vitázni. Egyetlen egyszer sem használtam olyan hangnemet veled szembe, mint amit Te megengedsz magadnak velem szemben. Hát persze, ha az érvek elfogynak, primitíveknek csak a mocskos szájuk marad.
  Másodszor: már megírtam, hogy lehet idősebb vagyok nálad. Azt is írtam, hogy dolgozom, tehát SAJÁT ADÓBEVALLÁSOM is lehet ebből kifolyólag. Az értelmezés nem az erősséged.
  Harmadszor: hogy a stílusodra válaszoljak, Te magad vagy a barom. Most lementem a szintedre, egy pillanatra.
  Utolsó sorban: feltűnt, hogy senki sem osztja a nézeted?
  Hát persze. Neked egyszerűen savanyú a szőlő és soha nem lennél képes egy egyetemet elvégezni.”
 • 141. alulu 2008. október 27. 12:25
  „Jenő legalább segítette a diákokat!!!!!! A jegyzetek nagyon drágák és tőlle még az is megkaptuk, amit máshol nem lehetett beszerezni, nélküle sokan nem tudtudnk volna vizsgákra tanulni!
  Nevetséges az egész ügy!”
 • 140. gugu31 2008. október 26. 21:03
  „ez egy komolytalan dolog! a tanárok így is teli vannak pénzzel, nem fogja semelyiket földhöz vágni hogy nem veszik a könyveiket! király volt az a fénymásoló, kár érte!”
 • 139. flexsnake 2008. október 25. 13:18
  „,,117. hozzászólás Free Jenő 2008.10.22. 11:13

  KEDVES BARÁTAIM AKIKNEK SEGÍTETT JENŐ!

  TILTAKOZZUNK A DRÁGA JEGYZETEK, A TANÁROK HOZZÁÁLLÁSA, ÉS JENŐ MEGHURCOLÁSA MIATT!!!
  TÜNTETÉST SZERVEZÜNK A TIK ELÉ ARRA A NAPRA AMELY NAPON JENŐ ELSŐ TÁRGYALÁSI NAPJA LESZ!

  KÖSZÖNETTEL VENNÉNK HA VALAKI KEZÉBE TUDNÁ VENNI A DOLGOT, MERT MI MÁR DOLGOZUNK, DE ANNO RAJTUNK IS RENGETEGETT SEGÍTETT!!!"

  Jenőbátyát ettől függetlenül meg fogják büntetni és jogosan.Viszont a demonstráció igencsak elkellene mert tarthatatlan állapotok vannak a könyvárak ügyében.”
 • 138. student22 2008. október 24. 12:46
  „CID, kész vagy.”
 • 137. CID 2008. október 23. 21:09
  „AntiCID ? Menten beszarok :)”
 • 136. AntiCID 2008. október 23. 05:18
  „CID, te bizonyára valami aktakukac vagy, aki bort iszik és vizet prédikál, továbbá általában annak a legnagyobb a szája, aki maga is tilosban jár. (Mondhatni: az kiabál, akinek a háza ég...)
  Adjon az isten szebb jövőt.”
 • 135. CID 2008. október 22. 21:17
  „FREEJENŐ : Csaholnék, hátha valóban korházba kerülsz, s esetleg el is patkolsz. Nem emlékszem, emlegettem-e felmenőidet, de ha ettől nagyobb, s okossabb embernek érzed magad, csak nyugodtan.Először vedd ki a kezed a biliből, aztán majd rájössz , mennyire jelentéktelen kis fasztarisznya vagy. Súlyos testisértésért ? Miért megvernél egy óvodást, ugyan-ugyan, tudod, a szar is kemény, mégis málik. Windows tekintetében meg, én is úgy jártam, mint 134.

  student22: Gondolom, ill. remélem inteligensebb vagy a gyökerezésnél, nem szeretném, ha az adóforintjaim ilyen tahónak a taníttatására pazarlódnának. Gondolom ilyesmit akartál írni, de megnyugtatlak szoktam.

  És mégegyszer, elnézést mindenkitől, hogy jogtiszta az oprendszerem, átengedem a gyalogost, s nem tarom helyesnek, demonstrálni meg nem akarok, azért aki törvényt sértett, az extra profitért.”
 • 134. student22 2008. október 22. 19:27
  „CID, ugye nem veszed észre, hogy rajtad kívül mindenkinek ugyanaz a véleménye? Nem lehet, hogy akkor mégiscsak te vagy gyökér?
  Amúgy nem gondolnám feljelenteni magam az APEH-nél, az a te műfajod, mert te mindent a törvény szerint csinálsz, ugyebár. Egyébként meg ez "általános műveltség" kérdése, pl ballagáskor nyomták naponta 5ször, ha néz az ember híradót meg ilyesmi, amiben tájékozódik a körülötte lévő világról, hogy ne csak a saját baromságait hajtogassa... Szaktekintély, pfff... Majd hívjuk ´az embert´.
  (Freejenő, én veled értek egyet, de nekem télleg jogtiszta a winfosom, adták a gépemhez. :))”
 • 133. FREEJENŐ 2008. október 22. 19:07
  „CID !

  Jogtiszta a Windowsod, hát persze... meg az összes program amit használsz, és sosem mentél át piroson te nagyonmajom te...
  Jogtiszta windowsa 2 tipusú embernek van:
  1. apucid anyádat futtatja ésabból szedtétek meg magatokat, jelzem a kéjelgés sem legális
  2. céges géped van (gratulálok a cégnek aki ekkor gyíkot alkalmaz)

  Ha ezek valamelyikébe tartozol, akkor jelentsd fel nagyanyádat, mert illegálisan rontja a föld összetételét, sőt egyből mindkettőt.

  És ha még egy ilyet írsz barátom, akár engem is súlyos testisértésért.

  (És még mielőtt elkezdenél csaholni, nem te kerülnél korházba hanem én mert Falnak megyek a faszságaidtól)”
 • 132. CID 2008. október 22. 19:05
  „student22: nem osztom az igazságot, mindössze véleményt nyilvánítottam. Ortoklászon kívol, ajándék pénz bevallási kötelezettsé tekintetében, azért én a helyedben megkérdeznék egy szaktekintélyt, mielött feladod magad az APEH-nél.

  Rudolf : Nem akartam személyeskedni, ahhoz kellene egy konkrét természetes személy. Ortoklász szólt hozzám, ami nemlenne baj, csak módfelett téves következtetéseket vont le, amit nem hagyhattam szó nélkül.

  Ortoklász: Egyrészt, nem azt mondtam, hogy nem csináltál még adóbevallást, hanem azt, hogy még neked nem volt adóbevallásod. Másrészt még mindig úgy gondolom, hogy egy barom vagy, ha azt mondanám annyi eszed van a 4-es átlagoddal együtt, mint egy marék lepkének, akkor lebecsülném az álltalam annyira szeretett ás csodált állatvilágot.”
 • 131. student22 2008. október 22. 16:41
  „Mindenki tudna magáról mondani olyat, ami miatt úgy járhatna, mint Jenő, nem kell itt osztani az igazságot, CID. Nekem pl apám kipótolta a notebookom árát, mert a fizum nem futja. Ez már ajándék, ami után adóznom kéne. Mindjárt kérek egy helyet Jenő mellett!”
 • 130. Ortoklász 2008. október 22. 16:19
  „Rudolf!
  Teljesen egyetértek az általad írottakkkal.

  Üdv.:(egy sorstárs)”
 • 129. Ortoklász 2008. október 22. 16:15
  „CID!
  Hát kb. Te is így idegesíted fel az itteni fórumozókat a bagatel bűnüldüzési moráloddal! Bizony sehonnan sem tudod megítélni, hogy dolgozom vagy nem, és éppen így nem tudod megítélni a kocsmában üldögélőkről sem, hogy egyetemista vagy csak hasonló korú fiatal. Adóbevallás ügyében megint csak tévedsz, valószínűleg többet csináltam olyat mint Te. Igenis köteles vagy bejelenteni a kapott pénz ajándékot nem csak a jövő év elejére igaz, eddig is törvény volt rá és ez nem mindegy, hanem kötelesség. Ha elmulasztotad az elmúlt években, törvényt szegtél, mint a Jenő. Akkor miért is érzed magad különbnek?”
 • 128. CID 2008. október 22. 16:06
  „Free Jenő !
  1.) Windows-om jogtiszta
  2.) Mindkét nagyanyám elhuny, ergo nem árulnak ubit
  3.) Hol a picsában olvastad, hogy fel akarnék jelenteni valakit te funkcionális analfabéta ?
  Neket viszont eszedbe jutott eme szép magyar szokás. Genetikailag van benned ?
  4.) Ki a fasz szólt hozzád ?”
 • 127. Rudolf, a rednóz réndír 2008. október 22. 16:01
  „Uraim, ez a személyeskedés sehova nem vezet, legyenek szívesek békét kötni!
  Én úgy ítélem, hogy minkét oldalnak igaza van, és mindkét oldal sarkít, nem is kissé.
  Vannak milliomos egyetemisták, akik az apucitól kapott merdzsóval leparkolnak a kollégium elé, és minden hónapban maximális szoctámot kapnak, ezt tudjuk. De azért nem ez az általános.
  És vannak bizony alkoholista egyetemisták, aki tényleg a bulik és a részegség miatt csinálják az egészet, de ők sem a jellemző többséget alkotják.
  Az országban sok évtizede a valódi államforma a rossz értelemben vett bürokrácia, annak minden hátrányával (korrupció, hatalmi packázás), és ez az egyetemre fokozottan igaz.
  Jenőről megállapíttatott, hogy a törvényparagrafusa szerint bűncselekményt követett el, amin nincs mit szépíteni, de a legtöbb itteni hozzászóló az ő pártját fogja, mert nagyobb hasznot jelentett (össztársadalmilag!) a tevékenysége, mint amekkora kárt okozott.
  És egy tüntetés (főleg az utóbbi évek eseményei után) akár visszafelé is elsülhet, de egy békés szolidaritási demonstráció nem árthat senkinek. Nem is kötelező senkinek.
  Ezekben egyetértetek?

  Rudolf (aki szintén munka mellett, levelezőn végzi az egyetemet, de lehet, hogy fiatalabb nálatok)”
 • 126. CID 2008. október 22. 16:01
  „Vazzeg, te tényleg hülye vagy, ritkán tudnak felidegesíteni, de neked szinte sikerült.
  Nem vettem a CD-ket írtam, nem hamisítvám MP3, nem kereskedek vele, hallgatom. Honnan a picsából kellene megitélnem itt a fórumon dolgozol-e vagy sem ? Ennyi erővel lehetsz egy traveszti, ork himringyó is, aki tudd írni, és nem 49 az IQ-ja.
  Az meg, hogy bármekkora összeget be kell jelentenem ( igazándiból vallanom év elején, de nyilván te még ilyet nem csináltál ), szinte hihetetlennek tartom, de mind1.”
145 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felavatták az ország egyetlen biciklis bronzszobrát

Szeged - Idén júliusban tett közzé felhívást Telegdy Gyula akadémikus, a Szegedi Akadémiai Bizottság… Tovább olvasom