Délmagyar logó

2019. 06. 18. kedd - Arnold, Levente 19°C | 27°C Még több cikk.

Ilonka néni csipkéből épített dómot

Szeged - Hárombőröndnyi csipke munkáját mutatja be márciusi kiállításán a szegedi Gilicze Istvánné. Ez csak töredéke az évtizedek alatt elkészült remekműveknek. A 82 éves asszony többek között mellényt is készített már csipkéből, és a szegedi dómot is megmintázta.
– Fiatal lány voltam, amikor a szomszéd néni megtanította nekem a csipkeverés alapjait. Később autodidakta módon, újságokból, kézimunkakönyvekből képeztem tovább magam – hallottuk Gilicze Istvánnétól, aki az évek során több száz munkát adott ki kezei közül.

Kezdetben ritkábban szentelt időt hobbijára, férje halála után azonban beindította a csipkeverő nagyüzemet. Évente néhány alkalommal elutazott Budapestre továbbképzésre, ahol a Néprajzi Múzeum archívumából gyűjtött anyagokat, és egyre jobban megismerte a tudományt, a különböző tájegységek csipkeverési jellegzetességeit. Szegeden szakkört is tartott, sok tanítványa tőle leste el a csipkeverés fortélyait. Tagja a Dél-alföldi Alkotók Népművészeti Egyesületének, 1995-ben munkái alapján népi iparművész címmel tüntették ki.

Egy tenyérnyi darab elkészítése 18–20 órába telik a vertcsipke-készítő nép iparművésznek, Gilicze Istvánnénak. Fotó: Frank Yvette
Egy tenyérnyi darab elkészítése 18–20 órába telik a vertcsipke-készítő nép iparművésznek, Gilicze Istvánnénak. Fotó: Frank Yvette

Ilonka néni még mindig nagyon aktív, kiváló a látása, s amikor otthonában bemutatót tartott nekünk a csipkeverési technikából, alig tudtuk szemmel követni, olyan gyorsan cserélgette ujjai között a verőkéket. Míg a legelőnyösebb fotó érdekében összevissza fordítgatta a párnát, fotóriporter kolléganőm aggódva figyelte, nehogy összegabalyodjanak a cérnaszálak. Ilonka néni azonban csak legyintett. – Az ötéves dédunokám olyan „rendet" szokott csinálni köztük, hogy csak na – mondta mosolyogva.

Hobbija rendkívül időigényes: egy tenyérnyi darab elkészítése 18–20 órába telik. Ilonka néni lakását mégis mindenhol csipketerítők díszítik, és még a falakon bekeretezve is a kézimunkái lógnak. Van közöttük szív és kereszt alakú, de készített már mellényt is csipkéből, sőt a szegedi dómot is megmintázta. Műveit nagy szeretettel osztja szét családtagjai, ismerősei között, március 5-én pedig a Makkosházi Általános Iskolában nyílik kiállítás a nagy műgonddal elkészített különleges darabokból.

Olvasóink írták

 • 3. eva45 2010. február 27. 16:19
  „Gratulálok és elismerésem hogy ilyen életkorban is még alkot.
  További jó egészséget kívánok!”
 • 2. pillecukor 2010. február 27. 16:07
  „elismerésem! :-)”
 • 1. flexsnake 2010. február 27. 14:16
  „Nem semmi :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tombolnak a felső légúti vírusok

Lecsengett a H1N1, támadnak a felső légúti vírusok. Szegeden például 80 beteg közül 4-5 is mellhártyagyulladásos szövődménytől szenved. Tovább olvasom