Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Ilyen gazdagok vagyunk?

Tavaly novemberben végeztek a panelrekonstrukciós programban az egyik szegedi tízemeletes felújításával. Hőszigetelték a homlokzatot és kicserélték a nyílászárókat. „Túl jól" sikerült.
Tavaly novemberben végeztek a panelrekonstrukciós programban az egyik szegedi tízemeletes felújításával. Hőszigetelték a homlokzatot és kicserélték a nyílászárókat. „Túl jól" sikerült. Most lezárt radiátorok mellett is hőség van a lakásokban – a lakók kénytelenek ablakot nyitni. Megint az utcát fűtik, immáron megemelt távhődíjjal.

Bartáéknál látogatásunkkor is több mint 26 fokot mutatott a hőmérő. Fotó: Karnok Csaba

A Barta család zárószinti otthonába lépve szinte mellbe vágott a meleg. Barta Zoltán a digitális hőmérőre mutatott, ami 26,5 fokot mért a nagyszobában. Mint mondta, péntek este csúcsot döntöttek, akkor 28 fok volt ugyanitt. Nem lehet tovább csökkenteni a meleget, a radiátorok bejövő csövein lévő csapokat teljesen elzárták. A karibi hőmérsékletet csak úgy lehet elviselni, ha kinyitják ablakokat. Mivel az épületnél nem készült hőtechnikai szakvélemény, a hőszolgáltató nem vállal felelősséget.

Úgy tűnik, mindössze a visszatérő csövek ennyire felfűtik a lakásokat. Mint a negyediken lakó Csorna János elmondta, a helyzet náluk is hasonló, de még az első szinten is gyakrabban nyitogatják az ablakokat, mint a jól sikerült felújítás előtt.

Bartáéknak nagyon melegük van a Gyöngyvirág utcában. Fotó: Karnok Csaba
A nagyszoba – aminek három, utcával érintkező falfelülete is van – hőmérsékletét a növények sem bírják, lekonyulva áhítoznak az utcai hidegre. Csakúgy, mint a lakók, akik nyitott ablak mellett kénytelenek aludni – miközben az utcát fűtik a januártól drasztikusan megdrágult távhővel. Az itt élő családok ugyanis csak a házba bejövő hő mennyiségét tudják mérni, azt a lakások légköbmétere szerint szétosztják, és azután fizetnek.

A háznak a Szegedi Hőszolgáltató Kft. levélben egyetlen megoldást ajánlott: „mindenki a lakásában lévő radiátor szelepének lehajtásával állítsa be a kellő hőfokot". Szóban ezenkívül még a költségmegosztó és a termosztatikus hőfokszabályozók beszerelését javasolták. Ezeknek azonban egyike sem érne semmit, hiszen a nullánál nemigen lehet lejjebb tekerni a radiátor csapját. A házban lakók szerint az lenne a jó megoldás, ha a szolgáltató csökkentené a bejövő hő mennyiségét – amit az elutasít.

Panelkonferencia

Panelkonferenciát rendez ma délelőtt 9-től a szegedi megyeháza nagytermében a MTA Szegedi Akadémiai Bizottságának Építési Munkabizottsága. A nyilvános tanácskozáson kivitelezők, energetikusok, banki szakemberek tartanak előadásokat a panelfelújítások tapasztalatairól.

Arra hivatkoznak: mivel a társasház másik épülete nem végezte el a felújítást, a két épületnek pedig közös a hőközpontja, nem csökkenthetik a szállított hő mennyiségét, mert akkor a másik épületben élők fáznának. Egy 2003-as közgyűlési rendelet pedig előírja számukra, hogy 20 foknál kevesebb nem lehet egy távhővel fűtött lakásban – felső határt viszont nem szab.

– Azért vágtunk bele a rekonstrukcióba, mert azzal kecsegtettek bennünket, hogy a távhődíjban megtérül a befektetésünk. Már csak azt nem értjük, miért fizettünk közel négyszázezer forintot a felújításért, ha se nem fogyasztunk, se nem fizetünk kevesebbet, mint a felújítás előtt? – tette föl a helyzet ismeretében nehezen megválaszolható kérdést Barta Zoltán.


Nem kérték a véleményüket

Básthy Gábor, a Szegedi Hőszolgáltató Kft. vezetője első hallásra nehezen hitte el a problémát, mint mondta, valami más gond is lehet a házzal, ha ott ennyire meleg van. Azt ígérte, szakembereik felmérik a helyzetet, és megpróbálnak valami megoldást ajánlani. Básthy szerint az, hogy a két épületnek közös a hőközpontja, egy régi adottság, amin nemigen lehet változtatni. Elmondta: a panelprogram első két ütemének pályázatait úgy írták ki, hogy nem volt szükség hőtechnikai szakvéleményre, csak építészetire – ennek a hiányosságnak lett az eredménye a fentiekhez hasonló esetek kialakulása. Hozzátette: se műszakilag, se anyagilag nincsenek felkészülve arra, hogy az elmulasztott vizsgálatok miatt bármiféle felelősséget viseljenek. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áll a bál az emlékpark új igazgatója körül

A megyei közgyűlés kulturális ügyekért felelős alelnöke szerint tovább ronthatja az ópusztaszeri… Tovább olvasom